|
Kabak Reçeli |
|
dul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2006
Mesajlar: 33 Şehir: ank |
Kısa URL: https://ml.md/lc10276
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006
4,553 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg. şeker
1,5 kg. kabak
250 gr. sönmemiş kireç
1,5 adet limonun suyu
Kabaklar parmak uzunluğunda, yarım parmak genişliğinde dilimler halinde kesilir. Sonra, kabuklan soyulur. Diğer taraftan kireç geniş bir kaba konulur, üzerine 8 bardak su konulup karıştırılır ve durulması için bırakılır. Durulan su bulandırılmadan derin bir kaba süzülür ve içine kabaklar atılır. 3-4 saat sonra kabakların suyu süzülür, bir, iki su yıkanır ve tencere su ile doldurularak içine kabaklar atılır. Tencerenin kapağı kapalı olarak kabaklar hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirilir. Şeker ilâve edilerek bir iki kez karıştırılır ve kıvamı gelinceye kadar kaynatılır. Limon suyu da karıştırıldıktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. Sonra, üstünden köpükleri alınarak kavanozlara boşaltılır. Reçel soğuduktan sonra kavanozların kapaklan örtülür. Gerektiğinde kullanılır.
|
Kabak Reçeli |
|
bostan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2010
Mesajlar: 37 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc55271
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2010
3,099 defa indirildi / yazdırıldı
|
Helvacı Kabağı ya da Bal Kabağından yeteri kadar alınız. Kabakların kabuklarını soyunuz. Lokma lokma doğrayınız. Sonra kireçli suda bekletiniz. Aldığınız kabağın 1,5 misli kestirilmiş şekerle yöntemince kaynatınız. Kabak taneleri cam gibi saydam ve parlak bir hal alınca reçel tenceresini ateşten indiriniz.
|
Kabak Reçeli |
|
kanat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 31 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc57312
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2010
2,968 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kabağın kabuğunu soymalı. Parmak kalınlığında muntazam müstatil veya dört köşe dilimlere çıkarmalıdır.
Bir kilo kabağı, bir buçuk kilo, koyu kestirilmiş şekerde kaynatmalıdır. Kabak parçaları şekeri için buzlu kestane şekeri gibi güzel ve parlak şekil alınca indirmelidir.
Not: Her ne kadar, her cins kabaktan yapılabilirse de, balkabağı tercih edilmelidir.
|
Kabak Reçeli |
|
Fevzii
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.04.2013
Mesajlar: 67 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88795
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2013
2,169 defa indirildi / yazdırıldı
|
Helvacı veya balkabağından hangisi olursa olsun pek lezzetli bir reçel olur. Bakınız bunu iyi yapabilmek için şöyle hareket ediniz. Büyükçe bir kap alınız. Yukarsına kadar su koyarak içine iki iri patates büyüklüğünde sönmemiş kireç atınız. Bir müddet sonra kireç sönmüş ve posası kabın dibine çökmüş olur. Üstündeki duru suyu yavaşça alarak diğer bir kaba naklediniz. Fakat alırken kireci oynatmamıya dikkat ediniz. Bir kilo kabağı soyunuz ve bu suyun içine serçe parmak uzunluğunda ve yarım santim kalınlığında dilimlere taksim ederek atınız.
2 - 3 saat sonra kabakları sudan çıkararak bir süzgece koyunuz ve akar soğuk su altında yıkayınız.
Diğer taraftan bir buçuk kilo şekerle kıvama getirilmiş bir şurup hazırlayınız. Kabakları içine atınız. Şeffaf olunca derhal indiriniz.
|
Kabak Reçeli |
|
avizeci
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.07.2013
Mesajlar: 28 Şehir: Siteler Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc90284
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2013
2,003 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy bal kabağı
1 topak sömemiş ıslatılıp dürulanmış kireç suyu
2 kg şeker
5 diş limontuzu
1 çay kaşığı margarin
Kabak Soyulup 5 cm ye 1 milim dilimlenir 1 gece kireçil suda bekletip.Sabah iyce yıkanıp şeker ile kaynamaya bırakılır kıvam alınca yaklaşık 2 saat sonra limon tuzu ekleyip 1taşım kaynatıp ılınmaya bırakın ılıyınca kavanoza alıp sanayı en üste koyup kapağı kapatın.
|
Balkabağı Reçeli |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144504
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2019
1,166 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram soyulmuş balkabağı
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
300 gram sönmemiş kireç
3 litre su
Sönmemiş kireci büyük bir kavanozun içine koyup üzerine 3 litre suyu ekleyin. Bir gece bekletin.
Balkabaklarını küp küp doğrayın. Kirecin üzerindeki berrak suyu bulandırmadan alıp kabakların üzerine dökün. Kabakların suyun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir tabak ve su dolu bir kavanozla ağırlık yapın.
Kabakları kireçli suda en az 12 saat bekletin. Bu sürenin sonunda kabakların suyunu süzün. Temiz suyla 4-5 kez iyice yıkayıp durulayın. Ardından yeniden temiz suya koyup bir saat daha bekletin.
Bu esnada şekeri 6 bardak suda eritip 5-6 dakika kaynatın ve ılınması için bir kenara alın. Kabakları sudan çıkarıp son kez durulayın ve ılık şerbetin içine atın.
Altını tekrar açıp kısık ateşte 2-2,5 saat kadar pişirin. Kısa sürede kabaklar şeffaflaşacak. Ardından ocağın altını açıp şerbet koyulaşana kadar kaynatın. Altını kapatmanıza yakın limon tuzunu da ilave edip birkaç dakika daha kaynatın.
Reçeliniz hazır. Sıcakken kavanozlara bölüştürüp soğuyunca kapağını kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin.
Not: Reçelinizi isterseniz kireç kullanmadan da yapabilirsiniz. Bu durumda işiniz daha kolaydır ancak kabaklar yumuşak yumuşak olup dağılabilir. Kireç kabakların sertleşmesini ve dirileşmesini sağlar.
|
|