|
Kabak Tatlısı (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34104
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2009
6,542 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bal kabağı
Şeker
Limon suyu
Sönmemiş kireç
Ceviz içi
Kabuklan soyulan bal kabağı dilimlere ayrılır.
Sönmemiş kireç, su içerisine konularak karıştırılır.
Kireç, bulunduğu kapta dibe çöker ve üzerinde tortusuz bıraktığı su, ayrı bir kaba alınır.
Dilimlenen kabaklar bu suya atılıp, bir gün bekletilir.
İyice yıkandıktan sonra, kabaklar, şekerli su ile kaynatılarak pişirilir.
Pişimine yakın yarım limon suyu eklenir ve bir-iki dakika daha ocakta tutulur.
Soğuduktan sonra, servis için tabaklara alınır ve üzerine ceviz içi serpilir.
|
Kabak Tatlısı (Hatay) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104585
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2015
2,578 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
1.5 kg kabak (Antakya kabağı)
Sönmemiş Kireç
3 kg tozşeker
Limon
Yeteri kadar su
Kabaklar soyulur ve çekirdek kısmı çıkarılarak temizlenir. Yaklaşık 2 cm eninde karpuz dilimi şeklinde kesilir. Kirece su eklenir ve sönmesi beklenir. Üzerinde ince bir kireç kaymağı denen tabaka birikinceye kadar süre geçmesi gerekmektedir. Kireç bulandırılmadan üzerindeki su büyük bir kaba alınır. Kabaklar tamamı içinde kalacak şekilde suya atılır. Bir gece kireçli suda bekleyen kabaklar ertesi gün iyice ovularak yıkanır. 1 saat kadar duru suda bekle..lir ve süzülür. Çatal ile birkaç yerinden delinir. 10-15 dakika suda haşlanır. Üzerine şeker ve su ilave edilir ve rengi saydamlaşıncaya kadar pişirilir. Şırası başka bir kapta hazırlanıp içine kabaklar atılıp kaynatılarak da yapılabilir. Pişen kabak dilimleri şıranın içinden alınır ve servise hazır hale gelir. Kare şeklinde kesilen kabakların üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz serpilerek servis yapılır.
|
Kabak Tatlısı (Hatay) |
|
nazar boncuğu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2020
Mesajlar: 33 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc148274
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2020
653 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir adet bal kabağının yarısı
Yeteri kadar şeker
Yeteri kadar su
1 çay bardağı sönmemiş kireç
Kabağı soyup çekirdeklerini temizleyin.
Yaklaşık 2 santimetre eninde ve karpuz şeklinde dilimleyin.
Kirece su ekleyip sönene kadar bekleyin.
Kireci bulandırmadan üzerindeki suyu büyük bir kaseye alın.
Kabağın tamamını suya koyun ve bir gece bekletin.
Ertesi gün kabakları iyice yıkayın.
Yaklaşık 1 saat duru suda bekletin ve süzün.
Ardından bir çatal yardımıyla kabakların üzerinde delikler açın ve 10-15 dakika haşlayın.
Üzerine şeker ve su ekleyip saydam bir renk alana kadar pişirin.
Pişince şerbetin içinden alıp servis edebilirsiniz.
|
Kireçte Kabak (Hatay) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160251
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2021
261 defa indirildi / yazdırıldı
|
Meşhur kabak tatlısı Hatay'da da karşımıza çıkıyor. Ancak bu sefer Hatay usulü olarak kireçte yapılan kabak tatlısı balkabaklarından hazırlanarak, sönmemiş kireçte bekletilerek yapılıyor.
|
|