|
Kaburga Dolması (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67134
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2011
2,029 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.urfaurfa.com
iç pilav malzemeleri:
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı rendelenmiş badem
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı karareyhan
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
kaburga malzemeleri:
1,5 kg kaburga eti
½ yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı su
İç pilavın hazırlanışı:
Pirinç ile bademi tereyağında kavurun. Kavrulmuş pirinç-badem karışımının yarısını bir kenara ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı soğutun ve üzerine pulbiber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız pirinç-badem karışımını ekleyin, iyice karıştırın.
Kaburganın hazırlanışı:
Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburgayı koyarak yaklaşık 110-120 dakika haşlayıp sudan çıkarın. Daha sonra orta ısıdaki fırınla 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Not: Kaburgayı doldururken içine boşluk bırakın eğer boşluk kalmazsa kaburganın patlama ihtimali vardır.
|
Kaburga Dolması (Şanlıurfa) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc123499
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2017
862 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
2 kilo kuzu kafes
100 gram pirinç
30 gram badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam reyhan
1 tutam tuz
2-3 sap maydanoz
2 diş sarımsak
1 baş kuru soğan
1 adet havuç
Bademlerle birlikte ince ince doğranmış soğanları yayvan bir tencerede pembeleşinceye kadar tereyağında kavurun. Bir tutam tuzla birlikte, önceden süzdüğünüz pirinci de ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pişirdikten sonra demlenmeye bıraktığınız iç pilava kuru reyhan ve maydanoz ilave edin.
Daha önce alt kısmından diktiğiniz kaburganın üst kol kısmının arasını bıçakla açın. Hazırlanan iç pilavı kaburgaya doldurup bu kısmı da dikerek kapatın.
Kaburganın suyla temas etmemesi için tabanına bir tabak yerleştirdiğiniz derin tencereye üç bardak su koyun. Suyun içine sarımsak ve havuç ilave ettikten sonra tabağın üzerine kaburgayı yerleştirip tencerenin kapağını kapatın. Tencerede su azaldıkça azar azar sıcak su ilave edin.
5 saat buharda pişirdikten sonra kaburgayı fırına koyup üzerini kızartın. Yanı sıra ayrıca pişirilen bulgur pilavı ile sıcak servis edin.
|
Kaburga Dolması (Şanlıurfa) |
|
garibim
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2016
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara-Altındağ |
Kısa URL: https://ml.md/lc126860
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2017
1,296 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kuzu kaburgası kemikli - 350 gr.
Pirinç - 30 gr.
Kuzu ciğeri - 30 gr.
Çam fıstığı-5 gr.
Karabiber - 2 gr.
Yoğurt - 10 gr.
Domates salçası - 10 gr.
Haspir çiçeği - 2 gr.
Pirinç - 70 gr.
Sadeyağ - 10 gr.
Baharat - 2 gr.
Tuz - 3 gr.
iyice yıkanan kaburga tuz ve karabiber ile ovularak bekletilir. Kemikle etin arası bir bıçak yardımıyla birbirinden ayrılır. Yoğurtla salça karıştırılıp kaburganın üzerine sürüldükten sonra derince bir tencereye konulan sadeyağda her tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Başka bir tencereye sadeyağ konulur. Çam fıstıkları tencereye atılıp pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra ateşten alınır. Ayrı birtencerede kızdırılan yağda küp küp doğranmış ciğerler hafifçe kavrulur. Birsu bardağı pirinçyine farklı birtencerede sadeyağla kavrulduktan sonra, tuz, tarçın, karabiber, kuşüzümüvesu ilave edilerekyarım pişirilir. Çam fıstıkları eklendikten sonra tencere ateşten alınır. Pilav kısa bir süre dinlendirildikten sonra kızartılmış kaburganın içerisine doldurulur ve iğne iplikle kaburga dikilir. Kaburganın kavrulduğu tencere içerisinde kalan yağa salça eklenip kavrulduktan sonra, doldurulmuş kaburga tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadarsu ve tuz ilave edilerek iyice pişirilir. Pişirilen kaburga tencereden alındıktan sonra kaburganın suyuna haspir atılarak kaynatılır. Ayrı bir tencerede ısıtılan sadeyağa pirinç dökülerek kavrulduktan sonra tuz ve baharat ilave edilen haspirli kaburga suyu pirincin üzerine dökülüp pişirilir. Suyu çekince ateşten alınır, dinlendirildikten sonra servis tabağına alınır. Pişen kaburganın dikişleri açılarak pilavın üzerine konulur. Bir davet yemeği olan kaburga dolması zeytin bostanasıyla servis edilir.
|
Kaburga Dolması (Şanlıurfa) |
|
behram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.02.2014
Mesajlar: 36 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc130053
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2017
789 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kuzu kaburgası
1 su bardağı pirinç (dolma için)
1 kuzu ciğeri
1 paket snober
1 paket kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 küçük kâse yoğurt
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı haspir
4 bardak pirinç (pilav için)
7 yemek kaşığı sadeyağ
1 tatlı kaşığı karışık baharat
Tuz
Kaburga yıkanıp tuz ve karabiber ile ovularak bekletilir. Kemikle etin arası bir bıçak yardımıyla birbirinden ayrılır. Sonra yoğurtla bir yemek kaşığı salça karıştırılıp kaburganın üzerine sürülür, derince bir tencerede her tarafı pembeleşinceye kadar üç kaşıkyağda kızartılır.Başka bir tencereye iki yemek kaşığı sade yağ konulur. Snober tencereye atılıp pembeleştirilir, bir tabağa alınır. Ufak ufak doğranmış ciğerler kızgın yağa atılarak hafifçe kavrulur. Bir su bardağı pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye konularak kavrulur. Bir su bardağı su ilave edilerek tuz, tarçın, karabiber, kuşüzümü ilave edilerek pilav yarım pişirilir, snober katılır, tencere ateşten alınır. Kısa bir süre dinlendirdikten sonra kızartılmış kaburganın içerisine doldurulur ve sonra iğne iplik yardımıyla kaburganın kesik kısmı dikilir. Tenceresinde kalan yağ içerisine iki yemek kaşığı salça konulup kavrulur. Doldurulmuş kaburga, tencereye alınır, kaburganın üzerine çıkacak kadar su ve tuz ilave edilerek iyice pişirilir ve kaburga tencereden alınır. Pişirilen kaburga tencereden alındıktan sonra kaburganın suyuna üç kaşık haspir atılarak kaynatılır. Diğer bir tencerede ısıtılan yağa pirinç dökülerek kavrulur. Haspirli kaburga suyu pirincin üzerine dökülüp tuz ve baharat ilave edilerek pişirilir. Suyu çekince ateşten alınır, dinlendirilir. Dinlenmiş pilav büyük bir servis tabağına alınır. Pişen kaburganın dikişleri açılarak pilavın üzerine konulur, servis yapılır, bostanayla -tercihen zeytin bostanası- yenilir.
Not: Snober, Urfa'da çam fıstığına verilen isimdir. Haspir, Urfa'da safran'ın bir çeşidine verilen isimdir.
|
|