|
Kaçamak (Kırklareli) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9715
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2006
3,257 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 su bardağı su
Aldığı kadar mısır unu
20 gr tereyağı
Tuz
Üzeri için:
Lor peyniri
1 Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.
2 Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
|
Kaçamak (Kırklareli) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116789
Gönderme Tarihi: 11.May.2016
2,738 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 kg. mısır unu
2 çay kaşığı tuz
Çok az ay çiçek yağı
Mısır ununun hamurlaşmasına yetecek kadar su
Çok az tereyağı
Bir tencereye su, 2 çay kaşığı tuz ve biraz ay çiçek yağı konur ve ocakta kaynatılmaya başlanır. Bu arada azar azar mısır unu tencereye dökülür ve topaç olmaması için oklava ve tahta kaşık ile devamlı karıştırılır. 1 kg mısır ununun ateş üzerindeki tencereye konması bitince ve mısır unu tamamen dağılıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Mısır ununun tamamı tencereye konduktan ve topaç kalmadıktan sonra ateşte eritilmiş ve içerisine biraz tereyağı konmuş tepsiye kaçamak yayılır. Kaçamak tepsiye tahta kaşık ile yayılırken, kaşık ara sıra yağlanır ki, kaçamak kaşığa yapışmasın. Az bir miktar tereyağı daha kızartılır ve tepsiye yayılmış olan kaçamağın üzerinde gezdirilir. Son olarak ta, kaçamak üzerine pekmez dökülür ve kaşıkla yenir.
|
Kaçamak (Kırklareli) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105793
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2015
2,243 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yarım kilo mısır unu
750 gram su
Tuz
Servise sunulurken tereyağı, süt, ekşimik, peynir ve pekmezden herhangi biri kullanılabilmektedir
Bir tencereye su konulup kaynamasına yakın tuzu ilave edilir. Daha sonra kaynayan suya yavaş yavaş mısır unu eklenir. Kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Tencereye yapışmadığını görülünce kıvama geldiği anlaşılır. Daha sonra ise isteğe göre peynir veya ekşimik serpiştirilir; pekmezli veya sütlü yapılır.
Kaçamak yörede aynı zamanda kuru ve sulu olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Kaynayan suya mısır unu katılmasıyla yapılana sulu kaçamak denir ve karıştırılarak pişirilir. Kuru kaçamakta ise kaynayan suya eklenen mısır unu karıştırılmaz; pişmeye başladığı an, yemeğin dört tarafı ile ortasından kaçamak sopası ile delinip içerisine tuz eklenerek yapılır. Sonra suyunu çekince ateşten alınıp dışarıda karıştırılır. Tahta kaşık ile parça parça alınarak tepsiye dağıtılır ve üzerine eritilmiş tereyağı döküldükten sonra servis yapılır.
Not: İç göçlerden dolayı farklı yörelerde de karşımıza çıkan bu yemek; yayıldığı yörenin kültüründen de etkilenerek farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir; örneğin, Tokat Erbaada yapılan kaçamak yörede mısır unu kullanılmadan buğday ile yapılmaktadır.
Bu yemeğin yapımında kullanılan ancak günümüzde yaşamayan bir öğesi de kaçamak sopasıdır. Kaçamak sopası yaklaşık 30 cm uzunluğunda yemeği karıştırmak için kullanılan bir araçtır.
Bu yemeğin kökeni ile ilgili bir rivayete göre yemeği Bulgaristan da yaşayan Türkler ekonomik koşulların olumsuzluğu nedeniyle ekmek olarak kullanıyorlarmış, bu nedenle yemeğin oluşum dönemi olarak öne sürülebilecek bir olasılık olarak belirmektedir. Günümüzde ise çoğunlukla kış aylarında yapılan bir yemektir.
Yemek yörenin tanıtılmasına ve yöre turizmine herhangi bir katkı sağlamamaktadır; herhangi bir şekilde de satışa sunulmamaktadır. Sadece evlerde ve aile içinde yapılan bir yemektir, özel bir günü de bulunmamaktadır.
|
|