|
|
Kadayıf (Şanlıurfa) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc39111
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2009
6,278 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 Kg Kadayıf teli
1 Kg. taze Urfa peyniri
1 Kg. şeker
1/2 su bardağı gün pekmezi
Peynirler yıkanır ince ince doğranır. Bez üzerine alınarak suyu alınır.
Kadayıf teli elle çekile çekile ufalanması sağlanır.
Tepsi yağlanır, kadayıf teli ikiye bölünerek yarısı tepsinin dibine serilir, peynirler ince aralıklarla telin üzerine dizilir, ikinci yarısı da tepsiye konup elle bastırılarak ezilir.
Muhtelif yerlerine sade yağ gezdirilir.
Pekmez hafif sulandırılarak kadayıfın üzerine konur.
Ocaktan etrafına yağ vererek çevire çevire pişirilir. Tepsi tutulup diğer yarısı çevrilir.
Şeker, 2 su bardağı su ile ocağa konur kaynayınca limon sıkılarak ocaktan alınır. Sıcakken soğumuş kadayıfa dökülüp servis yapılır.
Şurup sıcak ise kadayıf soğuk olmalıdır. Aksi takdirde hamurlaşır.
Not: Üst kısmının iyi kızarması için pekmez kullanılır.
ML® Çikolatalı Tel Kadayıf için tıklayın
|
Kedayıf (Şanlıurfa) |
|
Yağ Satarım Bal Satarım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.01.2019
Mesajlar: 77 Şehir: Kartaca |
Kısa URL: https://ml.md/lc139705
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2019
785 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr şeker
1 su bardağı su
1 dilim limonun suyu
1/2 kg (tuzsuz), Urfa peyniri
350 gr kadayıf teli
1 tatlı kaşığı pekmez
1 su bardağı (200 gr) sadeyağ
2 adet kadayıf tepsisi
Şeker 1 su bardağı su ile kaynatılır. Kaynamaya başlayınca limonun suyu sıkılır ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Peynirler elle ufalanır veya 5-6 milim kalınlığında dilimlenir. Kadayıf teli elle didiklenip yapışık ya da top olan teller birbirinden ayrılır. Ama çok fazla ufalanmamalıdır. Pekmez, yağın içinde kaybolacak şekilde, iyice yağa karıştırılır. Kadayıf tepsisinin altına, her tarafına değecek şekilde, yağın yarısı sürülür; üzerine telin yarısı serilir. Her tarafının kalınlığı aynı olmalıdır; üzerine ufalanmış peynir serilir. Telin diğer yarısı da peynirin üzerine serilir. Daha sonra üzerine, yağmur misali, hafi f su serpiştirilir ve bastırılarak birbirine yapışmaları sağlanır. Tepsinin her tarafına aynı ısıyı verecek özel ocağında veya çırpı, yahut ısısı düşük odun veya kömür ateşinde pişirilir. Arada bir kontrol ederek her tarafının aynı kıvamda pişmesi sağlanır. Piştiği zaman, konulan pekmezden dolayı, altı pembe-kırmızı renkte olur. İkinci bir tepsinin altı yağlanır. Diğer tepsinin üzerine ters çevrilir. Kalan yağ kenarlardan verilir, diğer yüzü da aynı şekilde pişirilir. İki yüzünün pişme süresi, ateşin kuvvetine bağlı olarak, 20-25 dakika kadar sürer. Pişince 5 dakikalık bir dinlendirmeden sonra, henüz sıcakken soğuk şerbet tepsinin her tarafına dökülür ve servis yapılır.
|
|
Kadayıf (Şanlıurfa) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|