|
|
Kakao |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97915
Gönderme Tarihi: 03.May.2014
1,466 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sıcak olarak içilen kakao, özellikle Amerika ve Batı Afrika da yetişen 15-16 m boyundaki kakao ağacının kurutulmuş meyvelerinin içerisinden çıkartılan tohumların fermante edildikten sonra aromatik hale getirilmiş tozlarıdır. Kakaonun fermantasyon süresi üç ile yedi gün arasında değişmektedir. Kakaonun meyve halinden toz haline getirilebilmesi için birtakım işlemlerden geçmesi gerekir. Bu süreçte; meyvelerin içinden çıkan tohumlar kavrulur, kızılımsı kahverengi un haline getirilir ve yağı çıkarılır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek çok ince toz haline getirilir ki, bu toz kakao tozunu teşkil eder.
Kakao, nemden etkilendiği için serin ve kuru bir yerde, ağzı kapalı ve ışık geçirmeyen malzeme ile ambalajlanarak saklanmalıdır. Cam ve porselen kaplar saklama için kullanılabilir.
Çeşitleri
Forastero: Dayanıklı ve bol ürün veren kakaodur. Yassı çekirdekli ve normal kalitelidir.
Criollo: Zor yetişen, yuvarlak ve büyük çekirdeklidir. Çekirdekler beyaz, tadı yumuşak ve çok az kekredir. İyi kalitelidir.
Amelonado: ekvatorda yetişen, mor renkli ve çekirdekleri yuvarlak bir kakaodur. Tadı normal kekreliktedir ve iyi bir kakaodur.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.02.2024
|
Kakao |
|
reyyan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2009
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40246
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2009
2,015 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kakao kendi ismindeki ağacının badem şekline yakın çekirdekleridir. Gayet besleyici, kuvvetli ve yağlı bir maddedir. Toz halindeki kakaolar suda veya süt içinde daha kolay hallolurlar. Çikolata, da Kakao ile şekerden mamûldür.
Orta ve Güney Amerika ve Antil ile Haiti adalarında yetişen bir ağacın ürünüdür. 15-25 santim uzunluğunda bir kabuk içinde 25-40 adet aynen iç bakla şekil ve büyüklüğünde taneler veren bu ağacın ürününe kakao tanesi derler. Bu taneciklerin içinde 45-50 orantısında yağdan başka, albümin ve kazeine benzeyen azotlu maddeler ve teobromin vardır. Bu maddelerin oranı kakao ağacının yetiştirildiği toprağa göre değişir. Bu tanecikler kavrulduktan sonra iç kabukları ayıklanır ve içinde bulunan 45 ilâ 50 oranındaki yağın % 25'i alındıktan sonra öğütülmeleri sonucunda toz haline gelirler tozlarının imkân ölçüsünde esmer olanları makbuldür. Kakaonun gerek toz ve gerekse çikolata halinde kullanılması bakımından pastacılık ve alafranga tatlıcılıktaki önemi çok büyüktür.
|
|
Kakao Tarifleri Diğer Konular
|
|