|
Kalamar Dolması |
|
kahve
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.04.2006
Mesajlar: 172 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6155
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2006
4,204 defa indirildi / yazdırıldı
|
14 adet ufak kalamar (yaklaşık 750 gr.)
1 adet büyük soğan
1 adet küçük yeşil biber
1 adet büyük ve olgun domates
1/2 demet dereotu
6 çorba kaşığı zeytinyağı
125 gr pirinç
1/4 lt su
1 tatlı kaşığı karbonat
Tuz
Karabiber
Kalamarın hazırlanışı: Bir gece öncesinden, kalamarları kesiniz.
Başlarındaki sert ve püsküllü kısmı çıkartarak bir kenara koyunuz. Sonra içlerini boşaltınız, etin içindeki saydam kıkırdağı ve dışındaki mor zarı alınız. Bir kase içinde, kalamarların üzerini karbonatlı suyla örtünüz ve 3 saat bekleyiniz.
Dolma harcını hazırlamak icin bir tencerede, zeytinyağında doğranmış soğanı pembeleştiriniz. Pirinci ekledikten sonra, 5 dakika karıştırarak pişiriniz. Kıyılmış domates ve yeşil biberi içine atınız, tuz ve karabiber serpiniz. Sonra içine suyun yarısını dökünüz, tencerenin kapağını kapatınız ve suyunu yarı yarıya çekinceye kadar pişiriniz. Kıyılmış dereotunu ekleyiniz. Kalamarların içini bu harçla doldurunuz ve üzerlerini daha önce ayırmış olduğunuz püsküllü başlarıyla kapatınız. Bir tencerede, kalan suyu ekleyerek kapağını kapatınız ve hafif ateşte 30 dakika kadar,gerekirse su ilave ederek, pişiriniz. Soğuk servis ediniz,fakat sakın buzdolabına koymayınız.
|
Kalamar Dolması |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc4927
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2006
3,256 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg orta boy kalamar
1,5 su bardağı domates suyu
2/3 su bardağı zeytinyağı
2 adet soğan (ince doğranmış)
1 su bardağı pirinç
2-3 sap maydanoz
2-3 sap kaşığı dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Tuz
Karabiber
Kalamarlar ayıklanır, bu bölümün başında anlatıldığı gibi temizlenir ve yumuşatılır. Gövdeleri koni şeklinde bırakılır; bacakları ise doğranır.
Koni şeklindeki gövdeler tuzlanıp biberlenip zeytinyağının yarısı ile domates suyu içinde yarım saat bekletilir.
Kalan zeytinyağında soğanlar pembeleştirilir. Kalamar bacakları eklenip biraz daha sote edilir. Daha sonra tavaya pirinç ve çam fıstığı katılır ve kavurmaya devam edilir. Gerekirse kaba yapışmayacak şekilde 2 yemek kaşığı kadar su ilave edilebilir. En son maydanoz ve dereotu eklenir.
Kalamarlar sostan alınıp içlerine bu karışım doldurulur. Ancak pirinçler şişeceğinden çok sıkı doldurulmamalıdır.
Kalamar dolmalarının ağzı kürdanla kapatılır. Geniş tabanlı bir tencereye dizilen kalamarların üzerine domates suyu- zeytinyağı karışımı dökülür ve kapağı kapalı olarak pişirilir. Gerekirse pişirme sırasında yarım bardak kadar daha sıcak su ilave edilebilir.
Kürdanlar çıkarılarak servis edilmelidir.
|
Kalamar Dolma |
|
Samsun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.10.2005
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba |
Kısa URL: https://ml.md/lc6960
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2006
3,253 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 adet küçük kalamar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet taze soğan
1,5 yemek kaşığı dolmalık pirinç
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı kuşüzümü
Yarım demet dereotu
1 çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı tarçın
Karabiber
Tuz
Balıkçıya ayıklatıp alacağınız kalamarların gövde kısımlarını tuzlu suya atıp 10 dakika haşlayıp çıkartın. Suyu atmayın. Kalamarların kollarını ince ince kıyın. Taze soğanın dış kabuğunu soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. Kuşüzümünü 15-20 dakika sıcak suda bırakın. Soğuyunca çöplerini ayıklayın ve suyunu süzün. Iki kaşık zeytinyağını, dolma fıstığını, soğanı, kalamarların doğranmış kollarını tavaya koyun. Karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Pirinci, tuzu, karabiberi, yeni baharı, tarçını ve kuşüzümünü ekleyin. 1 fincan kalamarların içinde kaynadığı sudan katın. Kısık ateşte 1-2 dakika pişirin. Ocağı söndürün. Kıyılmış dereotunu ekleyin. Küçük bir kaşık yardımı ile kalamarları doldurun. Küçük bir tencereye yanyana koyun. 2 fincan daha kalamarların içinde kaynadığı sudan ekleyin. 1 kaşık zeytinyağını üzerlerine gezdirin. Bir tabağı ters çevirip üzerlerine kapatın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kalamar dolmasını ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
|
Kalamar Dolması |
|
fikret
Aşçı
Kayıt: 11.02.2007
Mesajlar: 19 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc11932
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2007
2,748 defa indirildi / yazdırıldı
|
Küçük boy da seçilmiş 1 kg kalamar
250 gr pirinç
1 demet dereotu
1 demet taze soğan
Tuz
Karabiber
Kalamarlar ayıklanır biraz şeker ve tuzla derin bir kapta 15 dakika bekletilir diğer tarafta yıkanan pirincin içine dereotu maydanoz ve baharat konulur tencereye ağızları yanyana gelecek şekilde sıralanır çok kısık ateşte 1.5 saat kadar pişirilir.
|
Kalamar Dolması |
|
parola69
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Altındağ-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26451
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2008
2,570 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. elma büyüklüğünde kalamar
1/2 çay bardağı pirinç,
2-3 demet taze soğan
1/2 bardak zeytinyağı
Tuz
1 demet kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı fıstık
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1/2 dilim ekmek içi
Elma büyüklüğündeki kalamar balığı yavrularını ayıklayın. Bacaklarını kesip ufak parçalara bölün. Bir tarafa bırakın. Diğer tarafta, yarım çay bardağı pirinci ayıklayın, yıkayın. Süzgece boşaltın. Büyük bir tencereye, 2-3 demet taze soğanı ince ince kıyın. Yarım bardak zeytinyağında, bir tatlı kaşığı tuz, bir demet kıyılmış maydanoz, bir yemek kaşığı çam fıstığı ilâvesiyle hafif pembeleştirin. Sonra parçalara böldüğünüz kalamar ayaklarını içine atın . Bir süre daha kavurun. Sonra bir çay bardağı su, bir yemek kaşığı kuşüzümü katarak suyunu çekmek üzere pişmeye bırakın. Suyunu çekince yarım dilim kuru ekmek içi ufalayın. Karıştırdıktan sonra soğutun. Sonra kalamarların içine doldurun. Ağızlarını iplikle dikin. Çukur bir tencereye sırayla yerleştirin. Biraz daha su koyarak, yarım saat kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
|
Kalamar Dolması |
|
turhallı
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc136261
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2018
787 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.electrolux.com
1 kg orta boy kalamar, temizlenmiş
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
90 gr uzun taneli pişmiş pirinç
4 çorba kaşığı çam fıstığı
4 çorba kaşığı kuş üzümü (kuruüzüm)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
Tuz
Karabiber
Limon suyu, bir adet limondan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
500 ml domates suyu
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında durulayın.
Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffafolana kadar iki çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin.
Uzun taneli pirinci, çam fıstıklarını, kuş üzümlerini ve doğranmış maydanozu soğanlara ekleyip tuz, biber ve limon suyuyla tatlandırın.
Karışımı çok sıkı olmayacak şekilde kalamara doldurup deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını rosto kabına alın ve kalamarı ocakta kızartın.
Domates suyu ekleyin.
Rosto kabını bir kapakla kapatın ve cihaza verin. 60 dakika pişirin.
|
Kalamar Dolması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145974
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2019
615 defa indirildi / yazdırıldı
|
7-8 adet orta boy kalamar
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı kuru kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Öncelikle temizlenmiş kalamarları yıkayın ve süzgeçte bekletin. Öte yandan derin bir tavaya zeytinyağının yarısı aktarın ve orta ısıdaki ocağın üzerine oturtun. Yağ kızmaya başladığında çok ince yemeklik doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar sararmaya başladığında fıstık ve üzümü ekleyerek 1-2 dakika kadar kavurun. Sonra da iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri katarak kavurma işlemine devam edin. 3-4 dakika sonra ocaktan alın. Bu sefer de içine tüm baharatlar, tuz ve şekeri ekleyin. Çok ince kıyılmış dereotuyla karıştırarak soğumaya bırakın. Bir taraftan da kalamarları hazır edin. Her bir kalamar kesesinin, torbasının içine 2 yemek kaşığı kadar pirinçli harçtan koyarak ağız kısmını kürdanla kapatın ya da iğne iplikle dikin. Kalamar dolmalarını tencereye yan yana dizin. Üzerlerine yarım su bardağı zeytinyağı, su ve limon suyu gezdirin. Orta ısıdaki ocağın üzerinde en az 35-40 dakika, kalamarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık olarak servise sunun.
|
Kalamar Dolma |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170362
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2023
347 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Eski Kaşar 50 Gram
Çam Fıstığı 2 Çay Kaşığı
Dereotu 1 Tutam
Pul Kırmızıbiber 1 Tutam
Tereyağı 1 Çorba Kaşığı
Kalamar 4 Adet
Kültür Mantarı 80 Gram
Sarımsak 2 Diş
Kapari Çiçegi 20 Adet
Kalamarları temizledikten sonra bol su ile durulayın.bir kenarda bekletin.
Çam fıstıklarını ezerek ufalayın.kapari çiçeği ve mantarla karıştırdıktan sonra dilimlenmiş kaşar peyniri biraz tuz ekleyip kalamarların içini doldurun.
Kalamarların ağzını kürdanla kapatın, çok az yağ damlattığınız teflon tavada her iki tarafını pişirin.
Ayrı bir kapta tereyağını eritin, içine pul biber ve ezilmiş tereyağını koyun, iki dakika çevirip kalamarların üzerine dökün.
Önceden ısıtılmış fırında 3 dakika pişirin, fırından çıkarıp servis yapın.
|
Kalamar Dolması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161899
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2021
303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Baby kalamar
Keçi peyniri
Tuzsuz lor peyniri
Taze kekik
Domates
Yeşil sivri biber
Taze yeşil soğan
Zeytinyağı
Sarımsak
Tuz
Toz seker
Taze tarhun otu
Beyaz sirke
Balıkçıdan aldığınız temizlenmiş, doğranmamış kalamarları yıkayın, terbiye için karbonat, toz şeker ve bir adet limon suyunu çukur bir kapta karıştırın, kalamarları ekleyip harmanlayın, hafif ovun.
Mümkünse kalamarları bir gece buzdolabında bekletin veya üç saat buzdolabında ağzı kapalı bir kapta dinlendirin.
Domatesi küp şeklinde doğrayın, maydanozları ince kıyın. Sonra az zeytinyağı, karabiber ve tuz katıp karıştırın.
Kalamarları kabından alın, bacak kısımlarını kesin, yıkayıp kurulayın, geriye kalan dolmalık biber biçimindeki kalamarların içini, hazırladığınız peynirli, domatesli malzeme ile eşit paylaştırarak doldurun.
Kalamar dolmasının ağız kısmını kürdan ile kapatın.
Kalamar dolmaları üzerine fırça ile sıvı yağ sürüp iyice ısınmış ızgarada arkalı önlü pişirip servis yapın.
|
Kalamar Dolması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167539
Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2022
248 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet kalamar
3-4 kök ıspanak
2 adet arpacık soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı Ezine peyniri ya da kaşar peyniri
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı kuru ekmek kırıntısı
Yarım demet dereotu
Marine için:
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı karbonat
Kalamarın iç organlarını kuyruk kısmından çekerek çıkartın. Uç kısmından tuttuğunuz kalamarın dış kısmındaki deriyi hızlı bir şekilde çekerek çıkartın.
Ortasında yer alan şeffaf kemiği tek parça halinde aldıktan sonra kalamarın iç ve dış kısmını bol suda yıkayın.
Derisini çıkardığınız bütün haldeki kalamarın üzerinde kalan zar tabakasını sıyırmak için bıçağın ters kısmıyla üzerinden bir kez geçin.
Sütü bir kaseye alıp içine şeker ve karbonatı ilave edin ve karıştırın.
Kalamarları bu karışımda en az 3 saat hatta mümkünse 1 gün bekletin.
İç harcı için soğanı ve sarımsağı ince ince kıyın.
Ispanakları ve dereotunu da doğrayın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğanı ve sarımsağı ekleyip soteleyin.
Dereotu ve ıspanağı da ekleyip 2-3 dakika daha tavada çevirin.
Ocaktan alıp içine ekmek kırıntısını, peyniri, tuzu ve karabiberi ekleyin ve harmanlayın.
Sütten aldığınız kalamarları kağıt havluyla kurulayın.
İçine hazırladığınız ıspanaklı harcı doldurup ağzını bir kürdan yardımıyla kapatın.
Dolmaları varsa ızgarada yoksa çizgili döküm tavada 10-15 dakika civarı pişirin.
Dilimleyip servis edin.
|
|