|
|
Kanada Yemek Kültürü |
|
Feza
Aşçı
Kayıt: 18.04.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc35556
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2009
4,038 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzey Amerika kıtasının kuzeyinde bulunan Kanada, etnik yapısı itibariyle değişik kültürleri içinde barındırıyor. Bu kültür çeşitliliği başta dil olmak üzere, ülke insanının yaşam tarzının, yeme alışkanlığının ve yemek kültürünün genel çizgisini oluşturuyor. Aslında ülke genelinde, yemek kültüründe çok belirgin farklılıklar yok. Yüzyıllarca süren bu birliktelik kültürlerin kaynaşmasına yolaçmış. Belirgin farklılıklar etnik yapıdan değil daha çok bölgesel farklılıklardan kaynaklanıyor. Doğu ve batı kıyılarında daha ağırlıklı olarak deniz ürünleri tüketilirken, kıyılardan uzaklaştıkça orta bölgelerde ise sığır ve tavuk tüketiliyor. Zeytinyağı kıyı bölgelerde ağırlıklı olarak yemeklere katılırken, orta bölgelerde ise tercih her zaman ayçiçek yağı oluyor. Geleneksel günlere çok önem veren Kanada insanı, böyle günlerde sofrasını da çok özel yemeklerle donatıyor. Bu yemekler daha çok "pea soup", "cipaille and sugar pie", "braised rabbit" ve "roast partnige" tır.
|
Kanada Mutfağı |
|
devri alem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.02.2015
Mesajlar: 71 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc130977
Gönderme Tarihi: 06.Oca.2018
1,099 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://gastromanya.com
Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde yer alan bir ülkedir. Coğrafi bakımdan; güneyde ve kuzeybatıda ABD bunun yanında batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlas Okyanusu, kuzeyde ise Kuzey Kutup Denizi ile çevrili bir konuma sahiptir.
Dünyanın en büyük 2. ülkesi olan Kanadada; 4 mevsim yaşanıyor olsa da genel anlamda kış mevsimi daha hakim bir yapıdadır.
Kozmopolit bir nüfusa sahip olan ülkenin kendine has bir mutfağı bulunmamaktadır. Bu sebeple Kanada mutfağında her ülkeden bir lezzet bulmanız mümkündür.
Kanadada bölgeye ilk yerleşenlerin sahip oldukları geleneklerine dayanan uzun ve ilginç bir mutfak tarihi bulunmaktadır. 17. yy ile bu topraklara yerleşmeye başlayan Avrupalıların açlıklarına çözüm bulmak amacıyla balık avlamaya yönelmesi , Eskimoların getirdikleri pişirme yöntemleri ile 1800lerin sonlarında gelen Yahudi göçmenlerin, kendi tarzlarındaki simit ve füme ile bu ilginç tarihi oluşturmuştur.
Bu bağlamda bakıldığında, günümüzde ülke içerisindeki en popüler mutfakların başında İspanyol tatlarını da içerisinde barındıran Meksika mutfağı gelmektedir. Aynı zamanda, dünyanın en büyük mutfaklarından biri olan Çin mutfağı da büyük bir ilgi görmektedir.
Dünya ormanlarının çoğunluğuna sahip olan Kanadada av hayvanları önceliklidir. Bununla birlikte çevresinin denizler ile çevrilmiş olması da balık ve balık ürünlerini öne çıkarır.
Sahip olunan bu özellik bölge içerisindeki çeşitli yerleşim yerlerinde yemek kültürü açısından farklılıklar oluşturur. Deniz kıyılarında yaşayan Kanadalılarda deniz ürünleri ve zeytinyağı kullanılan yemekler tercih edilirken, iç kısımlara doğru gidildikçe kırmızı et ve tavuk ile ayçiçek yağı ile yapılan yemeklerin daha çok tüketildiğini görürüz.
Genele yayıldığında, geleneksel bir Kanada sofrasında en sık rastlanan lezzetler av etleri ve balığın yanında, bezelye çorbası, farklı cinste etlerin bir araya getirilmesiyle yapılan bir tart olan Cipaille, kızarmış tavşan ve fırında kekliktir. Balık ürünlerinde ise en çok, somon, morina, göl balığı ve turna balığı tüketilir.
Kanadalılar günde 3 öğün yemek yemektedirler: Kahvaltı sofralarında başrol, tahıl ve hamur işleridir. Bu lezzetlere, meyve suyu, çay, kahve ve sıcak çikolata eşlik eder. Ayrıca, tost, pastırma, gözleme ve meyveler de kahvaltı da tercih edilir.
Kendilerine özgü reçelleri de bulunan Kanadalıların bu reçeli, Kanadada yetişen bir çam ağacından elde edilen bir Nepul şuruptur.
Öğle öğünlerinde birçok Kanadalı, çorba ya da bir sandviç yiyerek hafif beslenmeyi tercih eder. Akşam yemeği genellikle bölgeye göre değişim gösterir ancak et ve deniz ürünleri baş tercihler arasındadır.
Geleneksel günlere çok önem veren Kanadalıların böyle günlerde ziyafet sofralarını da çok özel yemek çeşitleri donatır: Pea soup, Cipaille and sugar pie, Braised rabbit ve Roast partnige bu lezzetlerdendir.
|
Kanada Mutfağı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160180
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2021
391 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Kanada yemeklerinde Fransız kökenli birçok sos kullanılırken, günümüzde hızlı beslenme alışkanlıklarının da etkisiyle en çok tercih edilen sosu "ketçap"tır.
Kanada denince akla Akçaağaç şurubu gelir. Yılın belli dönemlerinde Akçaağaçlardan elde edilen özsuların kaynatılarak çektirilmeleriyle elde edilir. Bu şurup, tatlılarda sos olarak kullanılabileceği gibi tatlandırıcı olarak da tercih edilir.
Puding günümüzde bir tatlı çeşidi olarak bilinmesine rağmen İngiliz Mutfağı'nın etkisiyle özellikle Kanada'nın bazı bölgelerinde yemek türü olanları da bulunmaktadır.
Kanada Mutfağı geleneksel olarak yoğun bir Fransız etkisi altındadır. Kanada yerlileri, Fransız Mutfağı ürün ve tekniklerini kullanarak, yeni bir mutfak tarzı yaratmışlardır. Özellikle Fransa'nın "Normandiya" Bölgesi'nin mutfak uygulamaları ve ürünleri ağırlığını hissettirir. Yüksek baharatlı güveçler, çorbalar ve et yemekleri Fransız Kanadalılar'ı arasında yaygındır. Deniz ürünleri islenmiş, tuzlanmış, salamura edilmiş veya fırında pişirilmiş şekilde servis edilir. Deniztarağı (Sea scallop) yerel mutfak kültüründe genellikle limon suyu ve tuzla birlikte çiğ olarak tüketilir. Bir diğer önemli mutfak ürünü odun fırınında pişmiş çok tahıllı ekmeklerdir. Yöresel olarak, akçaağaç şurubu, tuzlanmış et, patates, kurutulmuş bezelye ve yulaf sıklıkla mutfak ürünlerinde kullanılır. Yemeklerde yağ oranı yüksektir ve genellikle iç yağlar yemeklerde farklı biçimlerde kullanılır. Soğuk Kanada ikliminde bu yağlar vücut direncini artırdığı için vazgeçilmezdir.
Meyve ve sebzelerin birlikte kullanıldığı Kanada kültüründe yerel tahıllardan üretilen içecekler de günlük tüketim içinde yerini alır. Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal edilen baklagiller, acı biber türleri ve mısır gibi besinler, Amerikan zenginlerinin devrim savaşında Kanada'ya göç etmelerinden sonra mutfak ürünlerinde yerini almaya başlamıştır. Karayipler'de bulunan Fransız kolonilerinden getirilen şeker kamışı gibi yeni lezzetler Kanada'ya getirilmiş ve İngiliz işgali döneminde Kanadalılar, puding türlerini kekleri payları ve şeker pekmezini bulmuşlardır.
Kanada'da özel günlerde kaz veya hindi dolması tüketilir. Bu menüye çorbalar, güveçler, sebze turşuları, taze ekmekler ve et yemekleri zenginlik katar. Elmalı tart gibi tatlılar çay ve kahveyle tatlı olarak sunulur ve bütün Kanada'da severek tüketilir.
Kanada mutfak kültüründe beslenme tipik batı toplumlarında görülen beslenme şeklidir. Et ve karbonhidratlar ağırlıklıdır. Kanada Sağlık Bakanlığı'nın günlük yağ oranının azaltılmasına ve daha hafif gıdalar tüketilmesine yönelik tavsiyelerine rağmen, et ve karbonhidrat tüketimi çok yoğun olarak beslenmede yerini alır. Yerel mutfaklar çok yaygın olarak küçük restoranlar aracılığıyla halka ulaşır. Kahvaltıda klasik olarak pastırma, yumurta, meyve çeşitleri ve ekmekler ile kekler bulunur. Sıradan bir öğle yemeğinde çorbalar, sandviçler ve fast-food sıkça tercih edilir. Quebec Eyaleti'nde sıcak tavuk ve bezelyeden yapılan sandviç çok meşhurdur. Akşam yemeklerinde dana veya tavuk rosto, patates tüketilir. Baklagiller ağırlıklı olarak tercih edilir. Genellikle taze krema ile birlikte sunulan şeker oranı yüksek tatlılar Kanadalılarca sevilir. Quebec Eyaleti'ne bağlı Montreal'de yapılan bir araştırmada Kanadalı erkeklerin günlük kalori ihtiyaçları 2200 iken, kadınlarda 1700'dür. Ancak, günlük beslenmeyle alınan kalori bunun çok üzerinde olduğundan obeziteye bağlı sağlık sorunları giderek artmaktadır. Kanada nüfusunun yalnızca % 20-30'u sağlık uyarılarına uyarak, dengeli beslenmektedir. Yemeklerin çoğunlukla evde yendiği Kanada coğrafyasında sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerini her gün düzenli olarak yiyenlerin oranı % 90'ların üzerindedir.
Kuzey Amerika ülkelerinde kızartmalık olarak en çok tercih edilen yağ yer fıstığı yağıdır.
Kuzey Amerika mutfak kültüründe somon benzeri iri balıklar, balina yağları, geyik, tavşan gibi av hayvanlarıyla patlıcan ve ekmek, öğünlerin vazgeçilmezidir. Yabani kök sebzeleri, mantarlar ve orman meyveleri ile jelatin ve meyve salataları beğenilir.
Kuzey Amerika'da Kanada Mutfağında av hayvanları ve deniz ürünleri ağırlıklı yer tutar. İç yağ kullanımı ile birlikte mısır, mantar türleri, soğan, kabak türleri, lahana, patates ve havuç revaçtadır. Çilek ve orman meyvelerinin mutfakta kullanımı geleneksel olarak devam eder.
Kuzey Amerika'nın güney bölgelerinde beslenme kültürü Güney Lousiana kültürüne yakındır. Cajun ve Creole'ye yakın bir tüketim alışkanlığına sahip olan bu coğrafyada özellikle bisküviler dikkat çeker. Süt ürünleriyle birlikte bitkisel yağlar ve av hayvanları, günlük öğünlerde yoğun olarak tüketilir.
|
|
Kanada Yemek Kültürü Tarifleri Diğer Konular
|
|