Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg. Karalahana
350 gr. Pirinç
100 gr. Kuru Soğan
100 gr. Sıvıyağ
30 gr. Domates Salçası
20 gr. Tuz
10 gr. Karabiber
30 gr. Maydanoz
800 gr. Ilık Su
Lahanaların saplarını kesiniz (atmayınız, daha sonra kullanılacaktır) ve yapraklanın yıkayınız. Kaynayan 400 gr. suya, lahanaları ekleyip, 10 dakika haşlayınız. Haşlanırken, içerisine 10 gr. tuz ilave ediniz. Haşlanan lahanaları buzlu suyun içinde bekleterek soğutunuz ve süzünüz.
Bir tavayı ocakta ısıttıktan sonra zeytinyağını ekleyiniz, soğanları ekleyip, 5 dakika kavurduktan sonra domates salçasını ekleyerek kavurmaya devam ediniz. Son olarak, iyice yıkanmış pirinci ilave ediniz ve 10 dakika kadar tekrar kavurunuz. Tavayı, ocaktan indirmeye yakın, kavurduğunuz pirince, ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi ekleyerek karıştırınız.
Soğuttuğunuz lahanalan açarak içlerine 10-15 gr. olacak şekilde malzemeyi koyunuz, önce yanlarını kapamak suretiyle sarınız. Önceden kesmiş olduğunuz lahana saplarını tencerenin altına dizerek üzerine sarmış olduğunuz lahana dolmalarını diziniz. Üzerine 400 gr ıhk su ve kalan sıvıyağını koyup, önce yağlı kağıt veya bir tabak ile kapayınız, sonra kapağım kapatınız. Ağır ateşte, suyunu çekene kadar 35 dakika pişiriniz. Lahananın mevsimsel özelliklerin getirdiği kalınlık durumuna göre, daha fazla sürede pişmesi gerekebilir. Piştikten sonra, tencerenin kapağını açmadan soğumasını bekleyin ve servis tabağına diziniz. Arzu ederseniz, üzerine limon dilimleri ve maydanoz yapraklan koyarak servis yapabilirsiniz.
|