|
Karamel Soslu Armut Tatlısı |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175521
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2023
70 defa indirildi / yazdırıldı
|
Armutların kabuklarını soyarak işe başlayabilirsiniz.
Ardından çekirdekli kısımları bıçak yardımıyla oyularak temizlenmelidir.
Şeker, su, karanfil, tarçın ve vanilya çubuğuyla kısık ateşte pişirildikten sonra karamel sosuyla servise hazır hale getirebilirsiniz.
|
Karamel Soslu Armut Tatlısı |
|
ebenden12
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Dikmen |
Kısa URL: https://ml.md/lc153870
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2020
368 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet büyük boy armut
3 su bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
1 adet çubuk vanilya
4 adet karanfil
Karamel için:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı su
2 damla taze sıkılmış limon suyu
40 gram tereyağı
100 ml. sıvı krema
Büyük boy armutları bol suda yıkayın, kurulayın. Sap kısımlarına zarar vermeden kabuklarını soyun. Taban kısımlarını düzleştirdiğiniz armutların çekirdekli kısımlarını bir oyacak yardımıyla dikkatli bir şekilde çıkartın. Su ve toz şekeri geniş tabanlı, derin bir tencereye alın. Bir kaşık yardımıyla karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Çubuk tarçın ve orta kısmına bir çizik attığınız vanilya çubuğunu tencereye alın. Üzerlerine bir adet karanfil yerleştirdiğiniz kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri alınmış armutları, tencereye dik bir şekilde yerleştirin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin.
Karamel hazırlamak için; toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu derin bir sos kabına alın. Erimekte olan toz şekeri karıştırmadan sos kabını aralarda sallayıp şekerin karamelize olmasını sağlayın. Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın. Sıcağı sıcağına cam ya da seramik bir kavanoza boşaltın ve kısa bir süre bekletin. Kısık ateşte, bütün olarak pişen armutları soğuması için servis tabaklarına alın.
|
Karamel Soslu Armut Tatlısı |
|
Hüsran
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2006
Mesajlar: 59 Şehir: Marmara |
Kısa URL: https://ml.md/lc9531
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2006
2,681 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet orta boy sert olgun armut
2-1/2 yemek kaşığı limon suyu
4 yumurta
3/4 - 1 bardak şeker
2 bardak süt
2-1/2 yemek kaşığı ılık süt
2 bardak su.
Karamel Sosu:
2/3 ila 3/4 bardak şeker
2 bardak koyu krema
2-1/2 yemek kaşığı koyu krema
garnitür olarak limon suyu serpilmiş ilave armut dilimleri.
Armutları soyun; boyuna olmak üzere ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini ve sapını çıkarın. Yarım armutları düdüklü tencereye koyun; limon suyu ilave edin. Kapağı açık olarak, kısık ateşte 3 dakika pişirin. Armutları çıkarın, bir kenara koyun. Orta boy bir kaseye , yumurtalarla 3/4 ila 1 bardak şekeri koyun ve hafifçe çırpın. Çırpmaya devam ederken ılık sütü yavaş yavaş ilave edirl. Yarım armutları daha küçük küpler halinde kesin, eşit miktarda, ısıya dayanıklı 4 fırın kabına koyun. Düdüklü tencereye 2 bardak su koyduktan sonra ayaklığı yerleştirin. Doldurulan kapları düdüklü tencerenin buhar sepetine yerleştirin ve sepeti de ayaklığın üstüne yerleştirin. Kapağı kapatın, basınç ayarını 1'e getirin ve buhar çıktıktan sonra 10 dakika pişirin. Buharı boşaltın. Tatlı, düdüklü tencerede pişerken, karamel Sosu hazırlayın. Küçük bir tavada; 2/3 ila 3/4 bardak şekeri, düşük ateşte, karıştırmadan, şeker, karamel haline gelinceye ve sarı-kahverengi bir hal alıncaya kadar pişirin. Ocaktan indirin ve aşamalı olarak kremayı, çok yavaş, sürekli karıştırarak ilave edin. Karışımı tekrar ocağa koyun ve bir kez kaynatın. Armutları soğumaya bırakın. Armut tatlılarını, kalıplarından tatlı tabaklarına boşaltın. Karamel Sosunu her birinin etrafına kaşıkla yayın, pişmemiş armut dilimleri ile garnitür yapın.
|
|