|
|
KARANFİL |
|
Eylül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.09.2005
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc10305
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006
2,155 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaz, kış yeşil bir bitki olan karanfil mersingillerdendir. Hindistan, Filipinler ve Afrika'da yetişir. Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcuklan kurutulur ve övütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Genellikle kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, bazı sos ve yemeklerde kullanılır. 2-3 tane dövülmemiş karanfil 3-4 litre et suyuna hoş bir koku vermeye yeter. Karanfilin pastacılık ve şekerlemecilikte de önemli bir yeri vardır. Bazı Anadolu köylerinde, çaya da bir karanfil tanesi atarak bambaşka bir tat ve koku verilir. Karanfil bitkisinin tohumlarından ilaç yapımında kullanılan karanfilyağı da çıkarılır. Çayı yapıldığı gibi sütlü ve tatlılarda kullanılır.
|
KARANFİL |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc71385
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2012
1,797 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mutfaklarda baharat olarak kullanılan karanfil özellikle Madagaskar ve Zengibar'da yetişen güzel kokulu bir bitkinin çiçeklerinin kurutulmuş tomurcuklarıdır. Tropika ülkelerinde yüzyıllardır kullanılan karanfil, İsa'dan çok önce Araplar tarafından Avrupa'ya tanıtılmış ve eski Roma mutfağına girmiştir. Bütün olarak karanfil bir çok yemeklerde, turşularda, meyvalı tatlılarda, etlerde, çorbalarda ve özellikle elmalı tatlılarda kullanılır. Dövülmüş karanfil ise meyvalı keklerde, sütlü pudinglerde ve bazı soslarda kullanılır. Karanfilin çok kuvvetli bir kokusu olduğu için, çok az miktarda kullanılmalıdır.
|
|
KARANFİL Tarifleri Şifalı Bitkiler
|
|