Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Adıyaman Yemekleri > Katmer (Kilis) (5 adet - 148,524 defa bakıldı)

Katmer (Kilis)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Adıyaman Yemekleri
Batman Yemekleri
Diyarbakır Yemekleri
Gaziantep Yemekleri
Kilis Yemekleri
Mardin Yemekleri
Siirt Yemekleri
Şanlıurfa Yemekleri
Şırnak Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Katmer (Kilis)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc38518
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2009
6,645 defa indirildi / yazdırıldı




Kilis Valiliği

1 kg. un
Tuz
750 gr. şeker
500 gr sadeyağ
100 gr. dövülmüş antepfıstığı
100 gr. pudra şekeri
50 gr. tarçın

Hamur normal su ile yoğrulup, kıvamına getirilerek 50 gr'lık parçalar halinde top şekline sokulur. Dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra merdane ile biraz açılarak ve daha sonra el ile serpilerek büyütülür ve ön taraftan ikiye katlanır. Ortasından koyun sütünden (kaynatılmış ve üzerinde tutan kaymağı toplanır) yapılmış kaymak yerleştirilir. Hamurun kalan kısmı da kapatılır. Tavada tereyağında kızartılır. Kızartılan katmer eşit parçalara kesilerek üzerine önceden hazırlanmış şerbet dökülür. Daha sonra antepfıstığı, pudraşekeri ve tarçın serpilerek servise hazır hale getirilir.



Kilis Katmeri

gazo
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.11.2014
Mesajlar: 60
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc139425
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2018
1,198 defa indirildi / yazdırıldı




Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır, soğutulur. Unun içerisine tuz ve su konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
Yoğrularak iyice özdeşleştirilir. 1,5 ceviz büyüklüğünde yumak yapılır. Üzeri örtülerek 2-3 saat dinlendirilir.
Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kâğıdı gibi inceltilir. Kenarları çıkartılır. Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir.
Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir. İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir. Isıtılmış tereyağında iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir. Düz bir servis tabağına yan yana dizilir.
Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir. Daha sonra pudra şekeri serpilir. En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçınla süslenir.


Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 29.12.2018


Katmer (Kilis)

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc145846
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2019
862 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg baklavalık un
2 kg kaynamış süt kaymağı
1 yemek kaşığı tuz
250 gram sütü alınmış tereyağı (sade yağ)
Alabildiği kadar su
Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Süslemek için:
Yarım su bardağı çekilmiş Antepfıstığı
250 gr pudra şekeri
2 tatlı kaşığı tarçın

Ölçülü un, tuz, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
18 bezeye ayrılarak (45 ceviz büyüklüğünde) yaş bez altında 2-3 saat dinlendirilir.
Her beze, önce merdane ile sonra el ile ince zar haline gelinceye kadar açılır.
Yufka ikiye katlanır, içerisine avuç içi kadar kaymak döşenir; zarf gibi kapatılır.
Isıtılmış tereyağında iki tarafı pembeleşinceye kadar pişirilir. Eni 3, boyu 4 parçaya kare kare kesilir.
Her katmer için 3-4 kaşık şekerli şurup dökülür, 2 kaşık pudra şekeri serpilir.
3 su bardağı şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır, kıvamlı şerbet hazırlanır. Soğutulur tatlı sıcak şerbet soğuk olarak kullanılır.
Üzerleri önce fıstık içi ile sonra tarçınla süslenir. Sıcak servis yapılır.



Kilis Katmeri

sinbad
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 10.02.2020
Mesajlar: 38
Şehir: Yerevan
Kısa URL: https://ml.md/lc148447
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2020
644 defa indirildi / yazdırıldı




1 kilogram un
20 gram tuz
1 kilogram kaymak
1 çay bardağı tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı
1 kilogram toz şeker
300 gram tereyağı
2 su bardağı sıvı yağ

Toz şekeri bir tencereye alıp üzerine 4 su bardağı su ekleyin.
Kaynayana kadar karıştırarak pişirip kıvamlı bir şurup elde edin ve kenara alın.
Una tuzu ve aldığı kadar suyu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Cevizden biraz büyük olacak şekilde 18 adet bezeye ayırdığınız hamuru üzerini örterek 2-3 saat kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurları yağlanmış mermer tezgah üzerinde önce merdane sonra da el ile açarak zar gibi ince bir hale getirin.
Karşılıklı kenarlarını katlayarak kare haline getirdiğiniz yufkanın üzerine öbek öbek kaymak serpin.
İki taraftan katlayıp dikdörtgen şekline getirin ve kızgın tereyağında her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartın.
Tezgahın üzerinde 3x3 büyüklüğünde karelere ayırdığınız katmeri servis tabağına dizin.
Üzerine önce kıvamı koyulaşmış şerbetten gezdirin ardından pudra şekeri serpin.
Son olarak dövülmüş antepfıstığı ve tarçın ile süslediğiniz tatlınızı sıcak servis edin.



Katmer (Kilis)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc177158
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2024
154 defa indirildi / yazdırıldı




Abdülkerim Bekan

1. kalite un, tuz ve su ile hamur yoğrulup 1-2 saat dinlenmeye bırakılır.
60-70 gramlık yumaklar kesilip elle küçük yuvarlaklar açılır.
Zeytinyağı ile yağlanıp ıslak bir bezin altında, serinde dinlendirilir.
Elle, soğan zarı inceliğinde olacak şekilde büyütülerek açılır.
Çapı neredeyse 1 metreyi bulur.
Tezgâha yayılıp kenarlardaki kalınlıklar kesilir.
Alttan ve üstten birbirinin üzerine gelecek şekilde ortaya doğru kapatılır.
Ortasına kaymak dökülür. Sağ ve sol da aynı şekilde kapatılır. Kare bir hamur elde edilmiştir.
Bakır tavaya sade yağ konur, iyice kızdırılır. Katmer arkalı önlü kızartılır.
Tabağa alınıp dilimlenir, üzerine bolca pudra şekeri ve tarçın serpilir.

Not: Zeytinyağı, yufkanın açılırken taşa yapışmaması, kolayca açılabilmesi, ıslak bez ise hamurun kurumaması içindir. Yufkası çok ince olduğundan yağa atılınca hemen kavrulur, yağı içine çekmez. Kaymak çoğu kez isli bir tada sahiptir. Bakır tava kalın olduğundan katmerin kızarması biraz zaman alabiliyor.
Soğutma teknolojisinin gelişkin olmasından ötürü günümüzde 12 ay boyunca yapılabilen katmer geçmişte yalnızca sütün bol olduğu, kaymağın kolayca alındığı mart, nisan ve mayıs aylarında yapılmaktaydı. Ancak tatlıya ilişkin tek değişiklik bu değil; bugün mutlaka fıstık atılıyor, kare şeklinde dilimleniyor, üstelik bir de şurup şekeri dökülüyor. Önce şurup şekeri, üzerine pudra şekeri, tarçın ve fıstık bolca serpiliyor.
Şurup şekeri: 1 bardak şeker. 2 bardak su ocağa konur. Kaynayınca 1 tırnak (yarım nohut kadar) şap atılır. Tarif Halepli'nin zamanından beri böyledir. Şurup şekeri Kilis’te kıvam, kestirme, şirin, cıvık şeker ve şurup isimleriyle de biliniyor.
Katıner, şehre 40'lı yıllarda Halaleplı bir ustayla gelir, Haleplı tatlıcı Mehmet usta ile. Denen o ki, usta tatsız gelmişinden kaçmak için zamanında Halep'ten Kilis'e gelmiş. Gelirken de o güne dek yalnızca baklava, kadayıf ve peynirli künefenin yapıldığı Kilis'te bilinmeyen hiç yapılmayan katmer, fıstıklı burma ve belluriyeyi yanında getirmiş. Usta 50-60 yaşlarındayken yanına Abdûlkerim Bekan, mesleği öğrenmek için girer. Abdülkerim usta o günlerde 17 yaşındadır. Aslında, ilkokul 5. sınıfı bitirdiğinde babası meslek öğrenmesi için baklavacı Mıstıkoğlu Mehmet ustanın yanında vermiştir onu ama, Mehmet usta sanatını gizlediği için çırak Abdülkerim, 7-8 yıl sonra, hiçbir şey öğrenemeden ayrılmıştır oradan. Ustalığını Haleplinin yanında alan Abdülkerim Bekan usta yıllardır tezgâh başına geçmiyor; çünkü, artık oğulları Atilla ve Uğur Bekan ustalar çalışıyor.







Katmer (Kilis) Tarifleri Adıyaman Yemekleri



(5 adet Katmer (Kilis) 148,524 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort