|
Katmerli Börek |
|
bidik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.08.2020
Mesajlar: 42 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc152416
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2020
360 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1.5 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
2 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
6 su bardağı un
Tuz
İçi için:
3 haşlanmış patates
1 çay bardağı beyaz peynir
4-5 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Arası için:
200 g tereyağı
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Tereyağı
Haşhaş tohumu
Süt, zeytinyağı, su, yumurta, toz şeker ve mayayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
Un ve tuzu ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika dinlendirin.
İç harcı için rendelediğiniz patates, beyaz peynir, ince kıydığınız maydanoz, tuz ve baharatları geniş bir kasede karıştırın.
Mayalanan hamuru 6 bezeye ayırın. Her bezeyi bir merdane yardımıyla aralarına tereyağı sürerek açın. Bütün bezeler için aynı işlemi tekrarlayın.
Yağlı bezeleri tekrar bir merdane yardımıyla dikdörtgenler elde edecek şekilde uzunlamasına açın.
Dikdörtgenlerin uzun tarafına iç harcından koyup rulo şeklinde sarın.
Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı ve kalan tereyağını sürün.
Haşhaş tohumu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
|
Katmerli Börek |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158883
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2021
265 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
5 su bardağı un
2 çorba kaşığı sirke
Yeterince ılık su
1 paket kabartma tozu
Tuz
Hamurların arasına sürmek için:
125 gram eritilmiş tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
İçi için:
350 gram kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
4 adet soğan
1 demet taze soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım demet maydanoz
Tuz
Pul biber
Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Sirke, tuz ve kabartma tozu ekleyin. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyin ve yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. 2 İç malzeme için tereyağını bir tavaya
alın ve eritin. Piyazlık doğranmış soğanı katın ve hafif pembeleşene kadar soteleyin. Kıymayı ekleyin ve 2-3 dakika çevirin. Kıyılmış taze soğan ve cevizi ilave edip, şöyle bir karıştırdıktan sonra tavayı ocaktan alın. Kıyılmış maydanoz, tuz ve pul biber kattıktan sonra soğumaya bırakın. 3 Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her bir hamurdan da 6 adet beze elde edin (toplam 18 adet beze olacak). Her bezeyi un yardımıyla neskafe tabağı büyüklüğünde açın. 6 adet bezenin arasına tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürüp üst üste koyun. Oklava yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde tek bir hamur olacak şekilde açın. Kalan 12 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve toplam 3 adet yem tabağı büyüklüğünde hamur elde edin. Hamurları streç filme sarın ve 1 saat buzdolabında bekletin. Merdane yardımıyla her bir hamuru ince olacak biçimde servis tabağı büyüklüğünde açın. Hamuru önce boylamasına sonra enlemesine kesin ve toplam 4 adet parça elde edin. Her bir parçayı da ikiye kesip, toplam 8 adet üçgen parça elde edin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve iç harcı üçgenlerin geniş kısmına gelecek biçimde paylaştırın. Daha sonra üçgen parçaları sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine kalan tereyağlı karışımı gezdirin. Böreklerin üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
|
|