Kısa URL: https://ml.md/lc64589
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2011
3,334 defa indirildi / yazdırıldı
Cemaliye Tüter
4 tepeleme su bardağı un (500 gr.)
5 yemek kaşığı margarin (2 yemek kaşığı hamuru için)
1 adet yumurta 1 tepeleme çay kaşığı tuz İçi için:
Kıymalı veya peynirli börek içi
Kızartmak için:
Yeteri kadar sıvıyağ
1 Elenmiş unun ortasına 1 yumurta kırıp, 2 yemek kaşığı eritilmiş yağ, 1 çay kaşığı tuz koyup, 1 bardak ılık suyu azar azar katarak orta yumuşaklıkta bir hamur yapın. İyice özleştirdiğiniz hamuru uzatıp keserek 10 parçaya ayırın. Nemli bir bez altında 10-15 dakika dinlendirin.
2 Pazıları ayrı ayrı un serperek pasta tabağı büyüklüğünde açın ve kalan yağı eritip üstlerine sürün. Beş yufkayı üst üste kapatın. (Üstteki yufkaya yağ sürmeyin.) Nemli bez altında yağın donmasını bekleyin.
3 Önce bir grup hamuru 2 mm. incelikte açın. Birer kenarına içten kümeler halinde yerleştirin. Sonra yufkaların kenarını içlerini üzerine kapatıp nemse kalıbı veya bardakla yarım daireler biçiminde kesin. Hamurların tamamını aynı biçimde hazırlayın.
4 Börek hamurlarını kızdırılmış yağa atarak pembe renkte kızartın. Börekleri muifak kâğıdı üzerine çıkartın. Servis tabağına yerleştirip sıcakken servis yapın.
Kısa URL: https://ml.md/lc10150
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2006
3,937 defa indirildi / yazdırıldı
Yarım kilo un
2 adet yumurta
Yarım kaşık sade yağ
1 büyük çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr. beyaz peynir
Yarımşar demet dereotu ve maydanoz
Tuz
250 gr. «bir su bardağı» zeytinyağı.
Geniş yassı bir kaptaki unun içine yarım kaşık sade yağ, bir çorba kaşığı zeytinyağı konur, buna yumurtalar da kırılır ve yarım bardak su ilavesiyle hamur yapılarak yoğrulur ve oldukça katı bir hamur yapılır. Bu hamur ikiye ayrılarak iki yumak yapılır. Bunlar oklava ile masa üzerinde gayet ince olarak açılır. Açılan hamurun üzeri zeytinyağı ile her tarafı yağlanacak şekilde yağlanır ve tekrar bir yumak yapılır ve altına ve üstüne biraz un konarak helezon açılmaya başlanır. «Yufka ortalama bir kibrit çöpü kalınlığında açılmalıdır.» Bir tabakta peynir, dereotu ve maydanoz harman edilip hazırlanır ve bu harçtan yufkanın üzerine takriben onar santim aralıkla ufak öbekler «Birer çay kaşığı ile» halinde dizilir ve yufkanın diğer kenarı bu harç üzerine kapatılır. Sonra öbekler hizasından bir çay tabağı ile yufka meyilli olarak kesilir. Bu halde yufkanın kenarları da kapanır. Bir bardak zeytinyağı tavada kızdırılır. Ve kesilmiş hamurlar parti parti her iki tarafları da hafif pembeleşinceye kadar kızartılır ve tavadan alınarak sıcak servis yapılır.