Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
Ahlat kurusu (Yaban armudu)
Kabak çekirdeği
Buğday
Mısır
Mısır, buğday ve kabuğundan ayrılan kabak çekirdeği toprak güveçte yağsız bir halde kavrulur.
Ahlat dövülür ve güneşte kurutulur.
Diğer malzemelerle birlikte bakır bir tavada karıştırılır.
Sonrasında hepsi bir çuvala konur.
Su değirmeninden yavaşça iri bir şekilde öğütülür ve elekten geçirilir.
Toz haline gelince su katılıp yenir.
İsteğe göre pekmezle tüketilebileceği gibi toz şeklinde de yenir.
Not: Boyalı/Araç tarafları kıraç olduğu için pek bir şey yetişmezdi. Oralarda insanların 7den 77ye zindelik kaynağı olarak kavut kullanılırdı. Eski zamanlarda çoğu zaman kavut bulunamazdı. Malzemeleri elde ettikleri vakit köyde değirmende çekerler ve öylece tüketmeye başlarlardı. Aynı zamanda çocuklar için eğlenceli bir şeydi. Çocuklar birbirleri ile ağız dalaşı eder ve kavuttan beyaz toz bulutu oluştururlardı.
|