|
|
Kayısı |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc360
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2005
3,420 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anavatanı Orta Asya'dır. Türkiye'de en çok Orta Anadolu'nun Batı bölgesinde, Kızılırmak nehri boyunda yetişir. Şekerpare, imrahor, turfanda, albüm, kurukabuk, muhittin bey, hacıkız, şam ve çöloğlu en ünlü türleridir. En çok kayısı ürünü Malatya ilimizden alınır. Taze kayısı kadar güçlü, hazım kolaylaştırıcı, kabızlık giderici yoktur. Aç karına yenirse çok güçlü müsildir, çekirdeği ishali keser. Taze kayısı safrayı arttırır, kurusu ise safrayı keser.
Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır. Gözlere parlaklık verir. Fazla kiloları önler. Basura iyidir.
Bol miktarda C vitamini, Karotin, Demir ve diğer aktif maddeleri ihtiva eder.
Ayrıca A, Bp B2, B6 vitaminleri de kayısıda mevcuttur.
Kayısı kalb adalesini kuvvetlendirir. Kalb sektesini önler. Karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğerin büyümesine engel olur. Safrakesesi ifrazatını çoğalttığı gibi safrakesesi taşlarını da eritir.
100 gram kayısı 260 kalori ihtiva eder. 25 çeşidi vardır.
|
Kayısının Faydaları |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179788
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2024
35 defa indirildi / yazdırıldı
|
A vitamini Potasyum B3 vitamini Betakaroten Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir, Sinirleri gevşetip uyku verir.
|
|
Kayısı Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|