| 
 
 
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156033 
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2021 
547 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Litre Yağlı Süt
 
1 Su Bardağı Toz Şeker
 
1 Tatlı Kaşığı Toz Salep
 
1 Çay Kaşığı Vanilya
 
 
Bir kap içerisine; salep, şeker ve vanilya eklenerek karıştırılır.
 
Tencereye 1 litre süt konarak orta ateşte kaynatılır.
 
Kaynayan sütün içerisine hazırlanan karışım azar azar eklenir, kaynama olunca ocağın altı iyice kısılır.
 
Saat tutulur ve not alınır 10 dakika savrularak kaynama işlemine devam edilir.
 
Süre bitince dondurma malzemesi ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır.
 
Ilıdıktan sonra 2 saat bekletilmek üzere dondurucuya atılır.
 
2 saat sonra çıkarılır ve her saatte bir 5 saat boyunca sütü donana kadar karıştırılır.
 
Bu sayede sakızlaşması sağlanır.
 
Artık bu süre dolunca dondurma servise hazırdır.
 
 
 
  
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69260 
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2011 
2,740 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 litre süt
 
600 gr toz şeker
 
28 gr sahlep
 
 
Toz şeker ve sahlebi karıştıp kenara alın. Sütü çelik bir tencereye alıp ağır ateşlte yanan ocağa oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak sahlepli karışımı azar azar süte yedirin. Karışım boza kıvamına gelince ocaktan alın. Oda sıcaklığında her 10 dakikada bir tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru kaldırıp havalandırarak soğutun. Tamamen soğuduktan sonra çelik bir kaba aktarıp üzerini streç filmle kaplayın ve derin dondurucuya yerleşltirin. 20 dakikada bir tahta kaşıkla 2-3 dakika süreyle kenarlarını sıyırarak karıştırıp, 3 saat derin dondurucuda bekletin. Sürenin sonunda çıkarıp çırpma teli ile birkaç dakika çırpın. Üzerini düzleyip streç filmle kapladıktan sonra yeniden derin dondurucuya yerleşltirin. 3-4 saat sonra servis yapın.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
masalcı teyze 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.02.2011 
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc62722 
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2011 
2,864 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram şeker
 
1 litre süt
 
20 gram toz salep
 
 
20 gram salebi tencerede karıştırın. Buna bir litre sütü ekleyip, ateşe koyun. 5 -10 dakika hiç durmadan karıştırıp, kaynatın. Sonra şekeri ilâve edin ve yine karıştırarak bir taşım kaynatınız. Soğuduktan sonra dondurma kabına koyun ve buzlukta dondurun.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
ruşeym 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2010 
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57939 
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2010 
2,904 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
1 kg. koyun veya manda sütü
 
250 gr. toz şeker
 
5 kg. salep ekstra
 
Gayet az vanilya
 
 
Sütü temiz bir tencereye koyup kaynatınız. Vanilya ve salebi şekerle iyice karıştırıp ağır ağır döküp salepli şekeri karıştırarak süte yediriniz. Karıştırarak 5 dakika kaynatıp ateşten alınız.
 
Devamlı savurarak soğutup dondurma makinesine alınız. Ya da ev imkanlarında buzdolabının buzluğuna koyup, 10 dakika da bir çıkarıp iyice çırpıp tekrar buzluğa koymalı ve bu işi en ez 5-6 kez yapmalıdır.
 
 
Not: Sütü savurmak, bir kepçeyle sütü alıp ağır ağır tekrar içine dökmek demektir. Sütün kesilmemesi içindir. Sütü yarı yarıya manda ve inek sütü olarak da kullanabilirsiniz.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
ilkay2 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.06.2010 
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc52661 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2010 
3,062 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1) Bir kilo dondurma elde etmek için, 6 yumurtanın sarılarını ayırıp bir kaba koyun. 175 gram (1 su bardağına yakın) tozşeker ilave edip elde ya da mikser yardımıyla kabarık, köpüklü bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Aynı anda başka bir kapta 2 su bardağı sütü, kremayla birlikte ısıtmalı, ancak kay-natmamaya dikkat etmelisiniz.
 
2) Sütü ateşten indirin, yumurtalı kremayı yavaşça, bu kez özellikle elle karıştırmak şartıyla yedirin.
 
3) İki karışımı birbirine yedirdikten sonra, benmari usulü (içi sıcak su dolu başka bir kaba oturtarak), 4-5 dakika kadar kremayı pişirin. Bu arada sürekli karıştırmanız gerek. Kremayı benmariden çıkarın, kabı aynen, içi buzlu su dolu bir başka kaba oturtun ve sık sık karıştırarak soğutun. Kremayı dondurma makinasına geçirin, aleti çalıştırın ve kıvamına gelince kapatın. Dondurma makinanız yoksa, karışımı soğuğa dayanıklı bir kaba boşaltın ve birkaç saat buzlukta bırakın. Arada bir, küçük buz parçalarının oluşmasını önlemek ve kıvamına gelmesini sağlamak için karıştırmalısınız.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
fıstık 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.11.2009 
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc43872 
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2009 
3,299 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ
 
1 Kg. süt
 
1 Su bardağı toz şeker
 
1 Tatlı kaşığı salep
 
 
YAPILIŞI
 
1 Salep şeker ve sütü karıştırarak 10 dakika kaynatınız.
 
2 Karıştırarak soğutunuz.
 
3 Derin bir kaba koyarak buzdolabının buzluğuna koyunuz.
 
4 Dolabın soğutucusunu yükseltiniz.
 
5 Saatte bir tahta kaşıkla döverek karıştırınız, ve kabın kenarındaki donmuş kısmı sıyırarak buzlanmasını önleyiniz.
 
6 Bu uygulamayı 4 - 5 kere yapıp donmasını bekleyiniz.
 
7 Donduktan sonra ikram ediniz.
  
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
taş bebek 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.05.2009 
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36283 
Gönderme Tarihi: 08.May.2009 
3,225 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım litre süt
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 çay kaşığı sahlep
 
 
Tencereye önce şekeri alın. Üzerine sahlep serperek, karıştırın. Sonra yarım litre sütü ekleyin ve şeker eriyene dek iyice karıştırın. Yine karıştırarak sütü kaynatın. Tencereyi ateşten indirin. Sütü bir kaptan diğer bir kaba aktararak soğutun. Sonra alüminyum bir kaba alın. Orta ısılı buzlukta yaklaşık 2 saat bekletin. 2 saat sonunda buzluktan çıkarın ve tahta bir spatu-layla 20 dakika karıştırın. Tekrar buzlukta 2 saat bekletin. 2 saat sonunda buzluğun ısı derecesini yükseltin. Dondurmayı buzlukta yine 1 saat bekletin. 1 saat sonunda kup-lara doldurarak servis yapın.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
müjde 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.08.2007 
Mesajlar: 48 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22365 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2008 
3,007 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. süt
 
20 gr. salep
 
1,5 su bardağı şeker
 
 
Sütü tencere, içinde ocağa koyunuz. Kaynamasına yakın (kaymak bağlayıp, hava kabarcıkları oluşurken) salebi şekerle karıştırıp süte katınız. Devamlı karıştırarak 10 dakika pişiriniz.
 
Ilıklaşmasına yakın tekrar karıştırarak macun gibi olmasını sağlayınız. Soğuyunca buzluğa koyup arada bir alt üst ederek dondurunuz.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
müveddet 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.12.2007 
Mesajlar: 57 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20013 
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2007 
3,138 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme : 
 
3 bardak süt, 
 
1,5 çay bardağı şeker, 
 
1 gr. salep, 
 
Donması için: 
 
3,5 kg. buz, 
 
60O gr. iri tuz.
 
 
Yapılışı:
 
1-  Bir tencereye, 125, gr. tozşeker, ile, 1 gram salep konularak harmanlamak suretiyle bunlar birbirine karıştırılır.
 
2-  Sonra bu salepli şekere 500 gr. da süt katılarak süt kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırmak suretiyle pişirilir.
 
3-  Ateşten aldıktan sonra savurarak süt iyice soğutulur.
 
4-  Bundan sonra süt, dondurma kutusuna konularak çevirmek suretiyle dondurulur.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
maystro 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.12.2007 
Mesajlar: 26 Şehir: Çankaya/Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19944 
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2007 
3,249 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme :
 
250 gr. şeker (1 su bardağı), 
 
5 gr. salep 
 
1 kg. süt.
 
 
Yapılışı:
 
1- Temiz bir tencereye sütü, şekeri salebi koyup karıştırınız.
 
2- Tencereyi ateşe koyarak devamlı karıştırarak 5-10 dakika pişiriniz.
 
3- Tencereyi ateşten indirip savurarak dondurmayı soğutunuz.
 
4- Buzdolabının buz kalıplarına dondurmayı koyunuz.
 
5- Kalıbı dolabın buzluğuna koyup dolabın ısısını «çok soğuğa getirerek» dondurmanın donmasını temin ediniz.
 
6- Arasıra dondurmayı kontrol ederek kenarlardan ve dipten donma yapmışsa dondurmayı iyice karıştırıp tekrar kalıbı buzluğa koyunuz.
 
7- Dondurmayı sık sık kontrol ederek karıştırıp sütün her tarafının donmasını ve sakız gibi sünmesini temin ediniz (sık sık karıştırma dondurmanın iyi olmasını sağlar).
 
8- Dondurma istediğiniz donma şekline gelince dondurma kaplarına koyup takdim ediniz.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
otelman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.04.2006 
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10863 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2007 
3,285 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme :
 
2 bardak süt 
 
1 gr. salep
 
125 gr. şeker
 
 
Yapılışı:
 
Bir tencereye şeker konulur, üstüne salep dökülür ve iyice harmanlanır. Bunların üstüne süt dökülür ve karıştırılarak, kaynatılır. Ateşten alınan tenceredeki süt savrularak soğutulur. Süt soğuyunca dondurulacağı kaba konulur ve orta derecede soğutulmuş buz dolabının buzluğuna konur. 2 saat sonra buzluktan alınarak, bir çatalla donmuş kısımlarla donmamış yerleri iyice karıştırılır. Iekrar buzluğa konur ve iki saat sonra buzdolabının soğutucusu sonuna kadar açılır ve dondurma buzlukta bir saat kadar daha bekletilir sonra servis yapılır.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
otelman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.04.2006 
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10862 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2007 
3,222 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme :
 
500 gr. süt
 
125 gr. toz  şeker
 
1 gr. salep
 
Donması  İçin: 
 
3500  gr.  buz 
 
600 gr. iri tuz
 
 
Yapılışı:
 
Bir tencereye, 125 gram toz şeker ile, bir gram salep koyarak harmanlamak suretiyle bunları birbirlerine karıştırın. Sonra bu salepli şekere 500 gram da süt katarak, süt kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırmak suretiyle pişirin. Ateşten aldıktan sonra savurarak sütü iyice soğutun. Bundan sonra sütü dondurma kutusuna koyarak çevirmek suretiyle dondurun.
  
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
Asegul 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10752 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2007 
3,396 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kullanılacak malzeme: 
 
2,5 su bardağı süt, 
 
1/2 su bardağı tozşeker, 
 
1 gr salep.
 
 
Yapılışı: 
 
Bir tencereye tozşeker konur. Üzerine salep serpilir. Şeker harmanlanarak saleple iyice karıştırılır. Üzerine süt ilave edilip ateşe oturtulur, karıştırılarak kaynayın-caya kadar pişirilir. Tencere ateşten indirilir, süt soğutulur. Süt soğuyunca bir kaba konur ve orta soğukluktaki buzdolabının buzluğuna kaldırılır. 2 saat tutulduktan sonra çıkarılır. Bir çatalla iyice karıştırılarak donmuş kısımlar donmamış kısımlarla karıştırılır. Tekrar buzluğa yerleştirilir. 2 saat sonra tekrar çıkarılıp karıştırılır. Dondurma kıvamına gelince bu defa buzdolabının ayarı en son dereceye getirilerek soğutulmuş olan buzluğa kaldırılır, 1 saat tutulduktan sonra çıkarılır, dondurma kadehlerinde servis yapılır.
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
neyzen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.10.2006 
Mesajlar: 169
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8311 
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2006 
3,231 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1   kilo koyun sütü
 
3   kilo buz
 
1   su bardağı şeker
 
750   gram kalın tuz.
 
1   dolu çay kaşığı sahlep
 
 
Temiz bir kap içinde yanmadan süt kaynatılır, buna şeker konur. Sahlep soğuk su ile sulandırılıp süte katılır, bir tel .ya da kalınca bir kepçe ile güzelce kaynatarak pişirilir, ateşten alıp soğutulur. Dondurma kabı içine tülbentten süt süzülür, kutu içine kap konur, makinenin üstü çevirme yeri tamamlanır, boş olan yere ufakça kırılmış tuz da atılmış buzlar konur, bir tahta ile buzlar sıkıştırılır ve aralarına da daima tuz konur. Kutu dolunca çevirmeğe başlanır. On beş, yirmi dakikada yavaş yavaş donmaya başlar. Eğer etrafında buz kaybolmaya başlarsa yine buz ve tuz doldurulur, yavaş yavaş kutu dönmesi ağırlaşır ve zorlaşmaya başladığı zaman kutu açılır, içindeki pervane çıkarılır, bir tahta kaşıkla güzelce dondurma dökülür, tekrar kapanır çevrilir. 15 dakika sonra tekrar açılır. Görülür ki, dondurma uzamaya başlar ve sakız gibi olur. Kapağı kapanır, etrafı yine tuzla, buzla kapanır, üzerine bir ıslak çuval örtülür, gerektiği zaman kullanılır. Tabiî dondurma donduktan sonra pervaneye lüzum kalmaz. Dondurmayı tuz donduracağından, tuzu sakınmalıdır.
  
 | 
Kaymak Dondurma | 
  | 
dertli 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.02.2006 
Mesajlar: 83 Şehir: Buca | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5714 
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2006 
4,721 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Süt 5 su bardağı
 
Şeker 1 su bardağı
 
Salep 1 tatlı kaşığı
 
 
Sütü kaynat, salebi şekerle karıştır, sütü ekle ve 5 dakika karıştırarak kaynat. Arada kepçe ile savura savura soğut, yayvan bir kaba dök, derin dondurucuda veya buzdolabın buzluğunda soğumaya al.
 
 
ML® Kaymaklı Muska Videosu
  
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
sude 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.04.2006 
Mesajlar: 68 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5243 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006 
3,359 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER
 
750 gr (3 bardak) süt
 
225 gr (1 bardak) tozşeker
 
 
YAPILIŞI
 
Sütle salebi bir tencerede ateşe koyun. Devamlı karıştırarak 10-15 dakika pişirin. Şeker katıp 5-10 dakika daha kaynatın.
 
Ateşten indirdikten sonra savurarak soğutun. Buzdolabında arada bir karıştırarak dondurun.
 
 
 ML® Eskimo için tıklayın
 
 
  
 | 
KAYMAKLI DONDURMA | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1597 
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2006 
3,488 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER:
 
1 litre süt
 
1 paket salep (10 gr.)
 
1 kahve kaşığı patates nişastası
 
1,5 su bardağı şeker
 
2- 3 parça damla sakızı
 
 
YAPILIŞI:
 
1- Bakır bir tencereye şeker, salep, nişasta, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir.
 
2- Ara sıra karıştırarak soğutulur ve 10- 15 dakika çarpılır.
 
3- Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.)
 
 
 ML® Buzlu Şemen için tıklayın
 
 
  
 | 
Kaymaklı Dondurma | 
  | 
Günseli 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2005 
Mesajlar: 77 Şehir: Kıyık/EDİRNE | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2005 
3,821 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. koyun sütü
 
1 Su bardağı şeker
 
1 Dolu çay kaşığı salep
 
 
Temiz bir kabın içinde süt kaynatılır, şeker konur. Salep soğuk su ile sulandırılıp süte kayılır. Bir tel çırpıcı ile çırparak beraberce kaynatılır, ateşten alnıp soğumaya bırakılır. Bir kaba içine tülbentle süt süzülür. kabıyla birlikte buzdolabının buzluğuna konur, Her saat başı buzluktan alınrak kaşıkla iyice çırpılır, tekrar buzluğa konur. Buişlem en az 5 defa yapılmalıdır. İyice sünüp uzamaya başlayınca yenebilir.
 
 
 ML® Vanilyalı Dondurma için tıklayın
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 10.02.2021
  
 | 
 
 
 
 
 
 |