|
Kek Pişirilmesi Hakkında |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc37429
Gönderme Tarihi: 30.Nis.2024
1,737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Keklerin yapılışları kolay olmakla beraber pişirilmeleri ayrı bir özellik taşır. Malzemesi tam ve iyi hazırlanmış kek hamurunun kabarmaması fırın ısısının iyi olmayışındandır.
Kek piştikten sonra kalıptan kolay çıkabilmesi ve kalıba yapışmaması için kek hamurunun her tarafı yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına boşaltılmalı ve kızdırılmış fırına sokarak orta ısıda 40-45 dakika pişirilmelidir.
Buna göre keklerin yanmadan iyi kabarması için kalıbı, havagazı fırınlarında fırını önceden kızdırarak üstten ikinci rafa ve fırın tepsisi üzerine koymalıdır. Sonra fırının kapağını kapatarak harareti orta dereceye ayarlanmalıdır.
Elektrikli fırında ise alt ve üst düğme açılarak fırın 10 dakika kızdırılır. Kek kalıbını fırına soktuktan sonra, üst düğmesi kapatılır. Kek altdan gelen ısı ile kabartılır ve altı kızartılır. Sonra alt düğme kapatılır üst düğme açılarak kekin üstü kızartılır.
Kekler pişerken fırının kapağı sık sık açılmama-lıdır. Keklerin piştiğini anlamak için ortasına ince bir şiş veya bıçak batılır, eğer hamur bulaşmamışsa pişmiş demektir.
Keklerin parçalanmaması için fırından çıkarttıktan sonra kalıpta bekletmeli ve ılık olunca servis tabağına çıkartmalıdır.
|
Kek Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97721
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2014
1,892 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fırının önceden ısıtılmış olması gerekir.
Fırının ısısı yapılacak kekin çeşidine uygun olarak ayarlanmalıdır.
Sütlü, yoğurtlu, yağlı kekler orta hararetle fırında pişirilir.
Keke eklenecek olan kabartma tozunun miktarına dikkat edilmelidir.
Tereyağı, şeker ve un miktarına dikkat edilmelidir, unun fazlalığı kekin çatlak ve ortalarının çökük olmasına sebep olur.
Kek pişerken fırının kapağını sık sık açmak da kekin çökmesine neden olur.
Kabartma tozu eklenerek hazırlanmış keklerin fırında pişirilmesi esnasında yerini değiştirmek veya oynatmak doğru değildir. Çünkü fırına koyulan hamur ısındıkça sulu bir hal alarak kabartma tozundaki kimyasal maddeler ayrışır. Sonra karbondioksit gazı çıkmaya başlar. Çıkan bu gazda belli bir hacmi doldururken hamuru kabartır. Kabartma tozunun etkisi bitince kabarma duracaktır. Hamuru yerinden oynatmak çökmesine neden olur.
Pişirme esnasında fazla ısı gelmesi de ürünün içinin hamur kalmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda fırındaki hamurun alt ve üst kısımlarına tepsi koyularak ısının harareti azaltılabilir.
Ayrıca bazı kek çeşitlerinin üzerlerinin yarılmış olması tercih edilir. Eğer kekin üzerinin yarılması isteniyorsa külah yapılmış bir yağlı kağıt içerisine yumuşak yağ koyup fırına sürerken kekin üzerine ortasından boydan boya 3-5 mm incelikte yağ sıkılır.
Hamuru Kalıba Dökme:
Hamur hazırlanmaya başlamadan kalıp ya da tepsi yağlanarak unlanmalıdır.
Kalıbı yağlarken yağ ve un miktarının fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
Kalıp veya tepsinin kenarlarının tepesi fazla yağlanmamalıdır, kenarlarının kabarmasına engel olur, ortası yükselir.
Hamur kalıba yukarıdan gezdirerek düzgünce dökülmelidir.
Kalıba dökülen hamur tekrar karıştırılmamalıdır.
Pişirme Isı ve Süresi:
Hamur hazırlanmadan önce fırın 180 °C de ısıtılmalıdır.
Hazırlanan hamur fazlaca oyalanmadan fırına verilmelidir.
Fırının kapağı 20-25 dakika hiç açılmamalıdır.
Toplam 40-45 dakika civarında pişirilir.
Fırından alınmadan önce sivri bir bıçak yada kürdan batırarak tamamen pişip pişmediği kontrol edilmelidir.
Pişen Üründe Aranan Özellikler:
Görünümü altın sarısından biraz daha koyu renkte olmalıdır.
İçi hamur kalmış olmamalıdır.
Bastırıldığında sünger gibi olmalı, bastığı yerde kalmamalı, kolayca esnemelidir.
Çok kuru ve sert bir görünümde olmamalıdır.
Yapılan ürünün çeşidine uygun görünümde olmalıdır.
Yanık olmamalıdır.
İçine konmuş olan gereçler her tarafına eşit dağılmış olmalıdır.
|
|