|
Kelek Turşusu |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161969
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2021
319 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo kelek
10 tane nohut
5 diş sarımsak
2 tane havuç
Yarım bağ dereotu
Turşu suyu için;
1.5 litre sıcak su
1 su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı turşuluk tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
İlk olarak kelekleri yıkayın. İki ucunu derine inmeden kesin. 3 yerinden delikler açın. Sıcak suyu bir kaseye dökün. İçerisine tuz, sirke ve şekeri ekleyin ve güzelce karıştırın. Sonrasında soğutun. Kelekleri, havuçları, nohutları ve sarımsakları cam kavanoza koyun. Suyu üzerine dökün. Dereotunu da yerleştirdikten sonra kapağı sıkıca kapatın. Ters yüz ettikten sonra doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyarak, 25 gün kadar bekletin.
|
Kelek Turşusu |
|
Düzağaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 38
|
Kısa URL: https://ml.md/lc155975
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2021
771 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kelek
Domates
Biber
Maydanoz
Dereotu
Sirke
Su
Tuz
Keleklerin dışı yıkanır soyulur. Sap kısmından kesilerek içindeki çekirdek kısmı çıkarılır. İçine konulmak üzere salata karışımı hazırlanır.(Domates, biber, maydanoz, dereotu ve tuz biraz sirke) hazırlanan karışım keleklerin içine doldurulur. İçleri doldurulan kelekler fıçı veya tenekelere koyulur. Üzerine daha önce hazırlanan tuzlu su (tuz, su, sirke) koyulur. 30 gün serin bir ortamda bekletilerek tüketime hazır hale getirilir.
|
KELEK TURŞUSU |
|
kadriye özay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.09.2010
Mesajlar: 69 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc55849
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2010
4,545 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kavunun henüz olmağa başlamışının (kelek denilenin) kabuğunu soyup, 4 parçaya ayırınız. Çekirdeklerini ayıklayınız. Bir kavanoza dikine bir sıra kavun koyup arasına nane dalları, ayıklanmış ve parçalanmış sarımsak dişleri, doğranmış kırmızı biber serperek, kelek dilimlerini diziniz. Sarımsağı tuzla ezip, su ile karıştırdıktan sonra bir miktar sirke karıştırıp kavanozu ağzına kadar doldurarak örtüp arada bir sallayarak bir hafta bırakınız.
Not: Bu biçimde yapılan turşu, çok lezzetli ve nefis olur. Hele suyuna doyum olmaz.
|
Kelek Turşusu |
|
parantez
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24650
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2008
3,349 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 tane kelek (yani olmamış küçük kavun)
1 kilo tuz
5 baş sarımsak
Az nohut
Salkım koruk üzüm
Az sirke
Kelekleri yıkayıp başlarını kesin. Birkaç yerini çatallayın ve bidona doldurun. Tuzu, suda eritin. Gorukları sıkın. Salkımlarıyla beraber bidona atın. Nohudu, sarımsakları, kabuğuyla koyun. Tuzlu suyu ve malzemeleri keleklerin üstüne dökün. Tuzlu su üste çıksın. Keleklerin yukarıya çıkmamaları için temiz bir taş koyabilirsiniz. Sirkeyi de döküp ağzını kapatın. Hava almasın. 5 gün sonra tuzunu kontrol edin ve azsa tuz ilave edin. Çoksa su koyun. 25 günde yenilir hale gelir. Kelekleri yerken kaşıkla içini yersiniz. (Nefis bir turşu oluyor).
|
Kelek Turşusu |
|
kumsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24582
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008
3,387 defa indirildi / yazdırıldı
|
2-3 adet küçük boy kelek
2-3 adet sivri biber
1 demet maydanoz
1 baş sarımsak
1 fincan sirke
1 adet limon
1 kahve kaşığı toz şeker
Yeterince rafine kaya tuzu
İçme suyu
YAPILIŞI:
Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyiniz. Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölünüz. Eğer kavanozunuz küçükse, içine sığabilecek parçalara bölünüz. Tekrar iyice yıkayınız. Kaşıkla çekirdeklerini temizleyiniz. İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayınız. Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp, 4-5 saat bekletiniz. Süre sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyiniz. Turşu kavanozunun dibine, maydanozları seriniz. Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştiriniz. Aralarına sarımsak dişlerini atınız. Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştiriniz. Dilimlenmiş limonları yerleştiriniz. Salamura suyunu, 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu hesabıyla hazırlayınız. Keleklerin üzerine örtecek kadar salamura suyunu kavanoza boşaltınız. Suyun içine bir fincan sirke ve bir kahve kaşığı şeker ekleyiniz. Kapağını kapatıp ekşimeye bırakınız. Zaman zaman suyunu savurup, üzerinde biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atınız.
Fotoğraf "fotocan" tarafından gönderildi. 09.05.2019
|
Kelek Turşusu |
|
Elvin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.12.2007
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20104
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2007
4,367 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 adet kelek
1 baş sarımsak
2 dilim ekmek içi
Tuz
Kelekleri iyice yıkayınız.
Büyükleri 4'de küçükleri 2'ye kesip içlerini temizleyip kabuklarını soyunuz.
Bir kavanoza yerleştirip aralarına sarımsak dişlerini koyunuz.
Üzerine 1 parmak geçecek kadar tuzlu su koyunuz (1 lt. su için 35-40 gr. tuz hesabı ile).
Ekmek dilimlerini temiz bir bezin içine koyup çıkın yapıp ve kavanozun ağzına koyunuz.
Kavanozun kapağını kapatıp serin bir yere kaldırınız. 1,5-2 ay sonra turşu yenebilecek hale gelir.
|
Kelek Turşusu |
|
sinan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 144 Şehir: İÇEL |
Kısa URL: https://ml.md/lc13181
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2007
3,272 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
Kelek,
sarımsak,
sivri biber,
maydanoz,
dilimlenmiş limon
bir miktar toz şeker
Yemeğin Tarifi
Küçük boy kelekleri ortadan ikiye bölüp, iyice yıkayın. Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin. İnce tuzla bolca tuzlayıp ağızları aşağı gelecek şekilde 4-5 saat bekletin. Sonra tuzun fazlasını yıkayın.
Kelekleri turşu kabına yerleştirirken aralarına sarımsak, sivri biber, maydanoz, dilimlenmiş limon ve bir miktar toz şeker ilave edin.
Keleklerin üzerini tamamen örtecek şekilde, %10 tuzlu salamura koyun. İsterseniz, salamuraya %10 oranında sirke karıştırın.
18~20°C~de ekşimeye bırakın ve üzerinde beyaz maya zarı oluşursa, temizleyin.
|
Kelek Turşusu |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7581
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2006
3,789 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet küçük boy kelek kavun
2 baş sarımsak
1 adet limon
yarım demet maydanoz
1 kahve fincanı sirke
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
Su
Kelekleri yıkayarak ince dilimler halinde keselim. Kaşık veya bıçak yardımıyla çekirdeklerini sıyırdıktan sonra tekrar temizce yıkayalım. Dilimlenmiş keleklerin her tarafını tuzlayarak kabukları üst tarafa gelecek şekilde uygun bir tepsiye dizelim. Tepsinin üzerini bir tülbentle örterek 4,5-5 saat kadar bekleterek tekrar yıkayalım. Uygun bir kavanozun dibine maydanozları serelim. Kelek dilimlerini sıkı sıkı dizerek aralarına sarımsakları serpiştirelim. Dilimlenmiş limonları üzerine yerleştirelim. Kavanozu dolduracak kadar hazırladığımız tuzlu suya tozşekeri ve sirkeyi de katarak kavanoza dolduralım. Kavanozumuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkı sıkı kapatalım. Zaman zaman kapağı açarak üzerinde oluşan köpükleri bir kepçe ile alalım. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza ederek olmasını bekleyelim.
ML® Kelek Turşusu için tıklayın
|
|