|
|
Kelle Tatlısı(Sivas) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157805
Gönderme Tarihi: 20.May.2021
334 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
3 su bardağı buğday unu
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı su
Erişte Hamuru İçin:
6 adet yumurta
14 yemek kaşığı buğday unu
1 fiske tuz
1 çay bardağı su
İçi için:
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tuzsuz badem
1 su bardağı çiğ fındık
1 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 bardak su
Yarım limonun suyu
Hamur için yoğurma kabına un, kabartma tozu, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, yarım çay bardağı suyu alıp hamur kıvam alıncaya kadar yoğuralım. 20 dakika buzdolabında dinlendirelim. Erişte hamuru için yumurtanın sarısı, un, tuz, su ile sert erişte hamuru yoğuralım. Büyük bir yufka açalım. Hamuru ortadan ikiye bölüp üst üste katlayalım. Katladığımız hamuru tekrar 2 parçaya bölüp rulo şeklinde saralım. Rulo şeklindeki hamurdan incecik şeritler kesip sıcak ve tuzlu suda haşlayalım. Şerbet için şekeri ve suyu bir tencerede kaynatalım. Şerbeti ocaktan almadan yarım limonun suyunu ekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Fındık, tuzsuz badem ve cevizi rondoda ayrı ayrı çekip ayrı ayrı az tereyağında kavuralım. Kuş üzümünü de kavuralım. İç harç için haşladığımız erişteye soğuyan şerbetten biraz döküp karıştıralım. Kavurulan kuruyemişleri de erişteye ekleyelim. Son olarak zencefili, tarçını az karabiberi ekleyip iyice karıştıralım. Dinlenen hamuru 9 bezeye ayırıp ince açalım. İlk kat yufkayı koyup eritilen tereyağı ve sıvı yağ karışımından gezdirelim. İkinci kat yufkayı koyup iç harçtan döküp az yağ gezdirelim. Bütün yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi yapalım. Son yufkayı üzerine kapatıp yine az yağ gezdirelim. Isıtılmış fırında 50 dereceden başlayıp sıcaklık artırılarak üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Üzerine kalan şerbeti gezdirelim.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2022
|
Kelle Tatlısı (Sivas) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171329
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2023
260 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Erişte hamuru için:
10 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar un
İç harcı için:
1 çay bardağı fındık
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı kuru üzüm
300 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 bardak su
Yarım limonun suyu
Yumurtanın sarısı ve unu yoğurun.
Elde ettiğiniz sert hamuru açıp unlayın ve yuvarlayın.
Daha sonra ince ince dilimlenerek erişteleri kesin.
Tatlının şerbeti için de şeker ve suyu kaynatın. Ardından yarım limonun suyunu ilave edin.
Diğer taraftan da tatlının hamuru için yumurta, sirke, süt ve yoğurdu bir kaba alın ve karıştırın.
Ardından kabartma tozu ve un ekleyerek hamuru yoğurun.
İstenilen kıvama gelince keserek bezelere ayırın ve yuvarlayın.
Tereyağını tavaya alın. Badem ve fındığı ekleyip kavurun.
Erişteleri de haşlayın, ardından suyunu süzüp eritilmiş tereyağı ile karıştırın. Üzerine de bir miktar şerbet ekleyip kenarda bekletin.
Tatlının hamurunu un serperek incecik açın ve bir tencereyi yağlayın.
Açılan yufkalara tereyağı sürüp tencereye kat kat dizin.
Yufkaların bir tanesi kenara ayırın. Diğer yufkaları üst üste dizin ve üzerine badem, ceviz, fındık ve kuru üzüm ile eriştenin yarısını koyun.
En üste tekrar kalan erişteyi ekleyin ve son yufka ile de üzerini kapatın.
Tencerenin kenarından sarkan fazla yufkayı kesin, kalan fazlalıkları içe doğru kıvırarak son yufkanın kenarlarını taç gibi kapatın.
Fırına verip tatlınızı güzelce pişirin.
Daha sonra çıkarın ve tencereyi ters çevirerek sunum tabağına alın.
Üzerine şerbeti döküp çekene kadar bekleyin ve ardından bir kez daha şerbet ekleyin.
|
|
Kelle Tatlısı(Sivas) Tarifleri İç Anadolu Yemekleri
|
|