|
Kemik Suyu |
 |
küpeli
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.03.2014
Mesajlar: 38 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc133718
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2018
919 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet dana kaval kemiğinin yarısı
Yeteri kadar su
Yarım limon suyu
Kasaptan alırken bir adet dana kaval kemiğini kırdırıp alın. Bir yarısını buzdolaba dondurucuya koyun. Şu anda kullancağınız parçayı büyük bir tencereye koyup üzerine yarım limon suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerinde ki yağ tabakalarını alarak çorba ve yemeklerinizde kullanıma hazır hale gelir.

|
Kemik Suyu |
 |
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144224
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2019
678 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1-1,5 kilogram kadar ilikli kemik (Kasabınıza kemik suyu için dediğinizde yardımcı olacaktır)
Kireçsiz su
Tuz
Tane karabiber
Defne yaprağı (Arzu ederseniz başka baharatlar da ekleyebilirsiniz)
Kemik suyu yapımı için öncelikle kemiklerinizi en az 2 saat temiz suda bekletip iyice yıkayın. Bekletme süresi kemiklerinizin durumuna göre değişecektir. En iyisi bir gece önceden kemikleri suya yatırmaktır. Vaktiniz yoksa kemiklerinizi doğrudan tencereye alıp kaynatarak kanının ve kirinin arınmasını sağlayın. Bu kaynatma suyunu kullanmadan dökün.
İyice temizlediğiniz kemikleri büyük bir tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su ekleyin ve altını açın. Su kaynayınca ocağı kısın. Kaynadıkça suyun yüzeyine çıkan kahverengi köpükleri kaşıkla toplayıp atın. Hiç köpük kalmayana kadar kaynatın.
Bu noktada tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve diğer dilediğiniz baharatları da tencereye ekleyin.
İyi bir kemik suyu en az 6 saat kadar kısık ateşte kaynatılmalıdır. Eğer vaktiniz varsa bu süreyi 12 saate kadar çıkarabilirsiniz. Zaman sorunu yaşıyorsanız düdüklü tencere kullanarak 2 saatte de güzel bir kemik suyu yapabilirsiniz.

|
Kemik Suyu |
 |
Yemekhane
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc162676
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2022
358 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaklaşık 15 saat kadar kaynatılması gereken kemik suyunu hazırlamak emek ve zaman ister. Bu uzun pişirme süresi sayesinde kemikteki tüm vitamin ve mineraller suya geçmiş olur. Kemik suyu yapımı için şu yolları izleyebilirsiniz:
Kemikleri ve etleri bir tencereye koyun. İlk olarak yarım saat kadar suda bekletin ve kanlı suyu dökün. Akabinde içme suyuyla kemikleri örtecek kadar doldurun. Bir miktar kaya tuzu da ekleyerek üstü kapalı şekilde kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca üzerindeki tabakayı alın. En kısık ateşte 3 saat kadar daha kaynatın. Kemiklerin iliklerini ve etki kısımlarını ayıkladıktan sonra kemik parçalarını gidermek için et suyunu süzün. Ilık haldeyken kemik iliğini büyük kemiklerden çıkarın.

|
Kemik Suyu |
 |
Doctor
English Admin

Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163864
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2022
542 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg ilikli dana kemiği
2,5 litre su
1 adet büyük boy soğan
1 adet havuç
1 adet pırasa
3 adet sap kereviz (yapraklarıyla)
1 diş sarımsak
1 adet karanfil
1 çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Kemikleri tencereye sığabilecek şekilde bölün. Derin bir tencereye alıp orta ateşte hafifçe mühürleyin. Üzerine suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Soğan, havuç ve pırasayı temizleyip irice doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüğünü alıp üzerine sebzeleri ve kalan malzemeyi ilave edin. 1.5 saat kısık ateşte kaynatın.
Not: Arzunuza göre kemik suyunu süzüp yemeklerde kullanabileceğiniz gibi sadece kemikleri alıp sebze çorbası olarak da tüketebilirsiniz

|
Kemik Suyu |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171997
Gönderme Tarihi: 12.May.2023
187 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dana kemiği
1 soğan
Havuç
Kereviz veya maydanoz sapları
1 kahve kaşığı tane karabiber
2 defne yaprağı
Kemikler yıkanıp bol su ile kaynatılır. Üzerinde biriken köpükler alınır.
Soyulup dörde bölünmüş soğan, havuç, kereviz defne yaprağı ve maydanoz sapları konur. İyice kaynatılır. Tel süzgeçten süzülür.
Soğuyunca üzerinde biriken yağlar alınarak atılır.
Not: Et suyu çıkarırken; çok az sirke ilave edilirse et suyu kalsiyum bakımından zengin olur.

|
Kemik Suyu |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1519 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183705
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2025
52 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg ilikli dana veya kuzu kemiği (dilerseniz tavuk kemikleri de eklenebilir)
2 yemek kaşığı elma sirkesi (kemiklerden kolajen çıkmasını kolaylaştırır)
1 adet soğan (bütün halde ya da dörde bölünmüş)
2-3 diş sarımsak
1-2 adet havuç
1 adet kereviz sapı (isteğe bağlı)
1 defne yaprağı
Karabiber taneleri
İçme suyu (kemikleri tamamen örtecek kadar)
Derin bir aroma için kemikleri 200°C'de yaklaşık 30-40 dakika fırınlayın. Bu işlem, suya geçecek tatların daha zengin olmasını sağlar.
Fırından çıkan kemikleri büyük bir tencereye yerleştirin. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar içme suyu ekleyin.
2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek yaklaşık 30 dakika bekletin. Bu işlem kolajenin daha iyi çıkmasına yardımcı olur.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında oluşan köpüğü mutlaka alın. Bu, suyun berrak ve temiz kalmasını sağlar.
Kaynama başladıktan sonra sebzeleri ve baharatları ekleyin.
Tencerenin kapağını hafif aralık bırakın. En az 6 saat, ideal olarak 12-24 saat arası kısık ateşte pişirin. Ne kadar uzun süre pişerse, o kadar faydalı maddeler açığa çıkar.

|
|