|
Keşkek (Isparta) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36060
Gönderme Tarihi: 01.May.2009
3,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta Valiliği
Büyükçe bir toprak çömleğin içine ilk önce pastırma konur. Sonra biraz don yağı ilave edilir. Üzerine bir gün önceden ıslatılmış keşkek konur ve ağzı kapatılır. Akşam mahalle fırınına götürülür. Fırında gün boyu yanmış olan odunların közleriyle sabaha kadar pişer. Arada bir fırıncı keşkeği karıştırır ve ilgilenir. Keşkek sabahleyin fırından alınır. Bir kepçeyle iyice karıştırılarak birbirine girmesi sağlanır ve tuzu ayarlanır. İsteğe göre üzerine yağ kızartılarak sos yapılır. Sıcak olarak yenir.
|
Keşkek (Isparta) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178079
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
96 defa indirildi / yazdırıldı
|
Birsen Çevik Akgünlü
500 gr yöresel pastırma (inceltilmiş kuzu etinin tuzlanıp tülbentle kapatılarak sonbaharda açık havada kurutulmasıyla hazırlanır) ya da 1,5 kg kemikli et
500 gr keşkeklik buğday
1 su bardağı nohut
Akşamdan kurumuş et (pastırma) çömleğin dibine yıkanarak yerleştirilir, üzerine ıslatılmış nohut, aşurelik buğday ve etin yağlılık durumuna göre yağ ilave edilir.
Et zaten tuzlu olduğundan tuz eklemek gerekmez. Çömleğe alabildiği kadar su konur. Çömleğin kapağı da hamurla sıvazlanır.
Mahalle fırınına girer, fırından çıkan kızgın kül içerisinde yedi veya sekiz saat kadar yavaş yavaş pişer.
Sabah fırına gidip alınır. 20 tane kadar çömlek vardır. Herkes kendisininkini tanır.
Tepsiye ters çevrilip boşaltılır. Pastırmaların ve keşkeklerin karışması için kepçeyle karıştırılıp sıcak olarak tabaklara servis yapılır.
|
Keşkek (Isparta) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178080
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
90 defa indirildi / yazdırıldı
|
Birsen Çevik Akgünlü
500 gr yöresel pastırma (inceltilmiş kuzu etinin tuzlanıp tülbentle kapatılarak sonbaharda açık havada kurutulmasıyla hazırlanır) ya da 1,5 kg kemikli et
500 gr keşkeklik buğday
1 su bardağı nohut
Düdüklü tencerenin en altına etler koyuluyor.
Dana ise büyük parçalı olacak şekilde,
kuzu etiyse kemikli et daha lezzetli oluyor.
Akşamdan ıslatılmış aşurelik buğday ve birazcık nohut, etin üzerine ilave ediliyor.
Malzemelerin üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su, tuz, sıvıyağ ilave ediliyor.
Et kuzu ve yağlıysa yağa gerek kalmıyor.
Kaynayınca düdüklünün kapağı kapatılıp en kısık ateşte iki saate yakın pişiriliyor, ama çok kısık olmalı yoksa dibi yanar. Sonra güzelce karıştırılıp servis ediliyor.
|
|