|
Kesme Aş (Erzurum) |
|
mustafam
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Kavaklıdere-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc25787
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2008
3,712 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mantı hamuru yapın. Uzun ve dar doğrayın. Ufak ufak köftleler yapın. Yeşil mercimeği haşlayın, pişmesine yakın hamurları ve köfteleri ilave edin. Tuzu ve aş otunu yağda kavurup dökün. Sulu yenir. Doyurucu, hoş kokulu bir yemektir.
Not: Aş otu Erzurum'a has hoş bir ot türüdür.
|
Kesme Aşı (Erzurum) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc67702
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2011
4,551 defa indirildi / yazdırıldı
|
Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir. Diğer taraftan bir ölçek mercimek pişirilir. Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamur ilave edilir, suyu ayarlanır. 15-20 dakika kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Bir tavada bir baş soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur ve tencerenin içine dökülür. Çorbaya tat vermesi için "tarhım" denilen güzel kokulu bir ot katılır. Sıcak sıcak servis yapılır.
Not: Tarhın yeşil olarak ta kullanıldığı gibi kurutularak da kullanılır.
|
Kesme Çorbası (Erzurum) |
|
Halfeti'li
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148186
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
427 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum Valiliği
Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir. Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte, mercimek, soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir.
|
Kesme Aşı (Erzurum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc148187
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
788 defa indirildi / yazdırıldı
|
Alperen Kayserili
Öncelikle hazırlanmış olan hamurdan yufkalar açılmaktadır.
Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir masa veya tahta üzerine serilmektedir.
Bir tencere içerisinde ölçeğine göre mercimek pişirilmektedir.
Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamur ilave edilip suyu ayarlanmaktadır.
Bir süre kaynatıldıktan sonra ateşten indirilmektedir.
Başka bir tavada bir baş soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulup ve tencerenin içine dökülmektedir.
Çorbaya tat vermesi için tarhın (tarhun-terhun-Artemisiü dracuncuius) denilen güzel kokulu bir ot katılmaktadır.
Tarhın taze olarak kullanıldığı gibi kurutularak da kullanılır.
Kesme aşı piştikten sonra sıcak sıcak servis yapılmaktadır.
|
Kesme Aşı Çorbası (Erzurum) |
|
safiye nalçacı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc151152
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2020
414 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
1,5 su bardağı erişte (ev yapımı ve taze hamurdan hazırlanmış olanı önerilir)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağından biraz fazla yeşil mercimek
1 adet kuru soğan yemek kaşığı tereyağ
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru reyhan veya Erzuruma özgü tarhan otu
1/2 yemek kaşığı tuz
1/2 lt. su
1 tatlı kaşığı pul biber
İlk olarak yeşil mercimekler suda haşlanmak için ocağa konur.
Bu arada ayrı bir yerde tencerede tereyağı eritilir ve küçük küçük doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar tereyağında kavrulur.
Bir sonraki aşamada salça ve pul biber eklenir.
Salça kavrulup eritildikten sonra, haşlanmış olan yeşil mercimekler ilave edilir ve karıştırılarak hafif kavrulur.
Daha sonra ise, erişteler ve tuz katılır ve üzerine su ilave edilip hafif karıştırılır.
Su kaynadıktan sonra kuru reyhan veya tarhan otu katılır.
4-5 dk. kadar daha orta düzey ateşte kaynatıldıktan sonra ocak söndürülür ve tencerenin kapağı kapatılarak çorbanın kısa bir süre dinlenmesi beklenir ve servise sunulur.
|
Kesme Çorba (Erzurum) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164688
Gönderme Tarihi: 06.May.2022
225 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
1 adet yumurta
1 fincan su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar un
Tuz
Çorbası İçin:
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı kahverengi mercimek
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Soğanları ufak ufak doğradıktan sonra tencerede sıvı yağ ile biraz kavuruyoruz. Ardından salçayı ve mercimeği ekliyoruz. Üstüne 1.5 litre sıcak su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişiriyoruz. Hamur için verilen malzemelerle mantı hamuru gibi sert bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. İki parmak kalınlığında şeritler halinde kesiyoruz, sonra da o şeritleri üst üste koyup kesiyoruz. Yapışmaması için aralarına un serpiyoruz. Çorbanın mercimeği piştiği zaman içine kesmeleri ekliyoruz, yapışmaması için arada bir karıştırıyoruz. Beş dakika daha piştikten sonra ocaktan alıyoruz.
|
Kesme Aşı (Erzurum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174541
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2023
263 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yeşil mercimeklerin haşlandığı suya un, tuz, yumurta ve suyla yapılan hamurdan şeritlerhalinde kesilmiş erişteler dökülür ve pişirilirardından başka bir tavada tereyağı, soğan, salça kavrulur, hazırlanan sos çorbaya dökülür.
Karabiber, kırmızıbiber ve arzu edilirse çorbalık köfte eklenir, üzerine tarhın otu dökülür, çorba servis edilir.
|
|