Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
600 gr. İnebolu Kestanesi
1,2 lt ( 6 Su Bardağı) Süt
60 gr. Un
200 gr. (1 Su Bardağı) Toz şeker
1 Paket Karbonat
100 gr. Daday Tereyağı
6 Adet Nane Yaprağı
6 Tutam Hindistancevizi
İnebolu sahillerindeki yamaçlarda yetişen kestaneler mevsiminde toplanır.
Enlemesine kesilen kestaneler bir derin kapta pişene dek haşlanır.
Kabukları ayrılan kestaneler kevgir ile ayrı bir kaba alınır.
Haşlama suyundan 200 cl. (1 su bardağı) ayrılır.
Kabuklarından ayrılmış olan kestaneler ince ince kıyılarak ayrı bir kaba konur (püre haline gelmemesine dikkat edilmelidir).
Ayrı bir tavada Daday Tereyağı eritilir. Üzerine un ilave edilerek 2-3 dakika kavrulur.
Kavrulan karışıma sütün tamamı ilave edilerek harcın açılması sağlanır.
Daha önceden ayrılmış olan haşlama suyu bu karışıma ilave edilir.
Şeker ve vanilya da eklenerek muhallebi kıvamına gelene dek (pofuduk edene dek) karıştırılarak pişirilir.
Elde edilen tatlı sıcak iken kâselere dökülerek soğumaya bırakılır.
Soğuyan tatlı üzerine Hindistan Cevizi serpilir. Nane dekoru ile servis edilir.
Not: Kestane ağaçlarının çok olduğu Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Doğanyurt ve İnebolu ilçelerinde yaygın olarak yapılan hoş bir tatlıdır. Bazı yörelerde şeker yerine dut pekmezi kullanılır. Bu tercih tatlıya daha koyu bir görünüm kazandırır.
|