Zeliha Yıldırım
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı şeker
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker (üzerine)
2 yemek kaşığı su (üzerine)
2 adet yumurta
500-600 gr un (kontrollü)
Marmelat
Süt, şeker, kuru maya ve 4-5 yemek kaşığı un güzelce karıştırılır.
Üzeri kapatılıp 15 dakika bekletilir.
Sonra bu karışımın üzerine yumurtalar (birinin sarısı üzeri için ayrılır), tuz, yağ, su ve un kontrollü olarak konur.
Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Hamur toparlanınca yoğurmaya 5 dakika daha tezgâhta devam edilir.
Tezgâha yapışıyorsa hafifçe un serpilebilir.
Hamur tekrar kaba alınarak streç filmle kapatılır, bezle örtülür. 30 dakika mayalandırılır.
Hamur tekrar 15-20 saniye daha yoğrulur ve aynı şekilde tekrar mayalandırılır.
Hamur mayalanırken üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı şeker güzelce çırpılır.
Hamur mayalandıktan sonra mandalina büyüklüğünde bezeler alınıp yuvarlanır. 10-11 adet beze elde edilir.
Her beze yaklaşık bir tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açılır.
İçine bir tatlı kaşığı marmelat konur, kenarlardan akmaması için sarma sarar gibi kenarları içe katlanarak yuvarlanır.
Hamurun uç kısmı, parmak uçlarıyla minik minik sıkıştırılır ki, açılmasın.
Ay çöreği şekli verilir. Hepsi, yağlı kâğıt serilmiş tepsiye alınır, üzeri için hazırlanan karışım sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.
|