Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Kiraz (3 adet - 104,625 defa bakıldı)

Kiraz


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Kiraz

ikbal
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 29.04.2009
Mesajlar: 20
Şehir: Afyonkarahisar
Kısa URL: https://ml.md/lc35972
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2009
1,993 defa indirildi / yazdırıldı




Kiraz, hepimizin en sevdiği meyveler arasındadır. Gülgüler ailesinden olan kirazın Latince ismi, "Prunus Avium"dur. Doğu Avrupa ve Batı Asya arasındaki bölgelerde yetişir. Kirazın kırmızı, sarı pembemsi, alacalı ve bordo renkleri vardır.
Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan "napolyon"; meyvesi çok iri, kabuğu çok koyu bordo olan "bing"; eti açık sarı, meyvesi orta irilikte, kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı olan "karabodur", eti krem renginde olan "dalbastı" en iyi bilinen çeşitleridir. Süs kirazı olarak tanınan Uzakdoğu kökenli bazı kiraz çeşitleri ise, harika görünümleri nedeniyle yaygın şekilde süs bitkisi olarak yetiştirilir.


Kiraz

nihal ibrişim
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 05.05.2009
Mesajlar: 42
Şehir: İzmit
Kısa URL: https://ml.md/lc36203
Gönderme Tarihi: 05.May.2009
2,050 defa indirildi / yazdırıldı




Kiraz, gülgiller familyasından bir meyve ağacına ve bu ağacın lezzetli meyvelerine verilen ad. Yapılan araştırmalara göre bu lezzetli kırmızı meyvenin anayurdu Anadolu. Boyu yaklaşık 15 metreye kadar uzayabi-len kiraz ağacının piramitsi bir tacı, uzunca yumurta biçimli ve dişli kenarlı yaprakları ve birkaç tanesi bir arada küme oluşturan beyaz çiçekleri var.
Bileşiminde A ve C vitaminin yanı sıra, az miktarlarda kalsiyum ve fosfor da bulunan kiraz daha çok taze meyve olarak tüketiliyor. Ayrıca şekerlemesi de yapılıyor.
Kirazın birçok çeşidi var. Bunlardan turfandakaranın, meyvesi orta irilikte ve yuvarlak, kabuğu siyahımsı ve eti koyu kırmızı. Meyvesi iri ve yuvarlak, kabuğu koyu kırmızı. Eti açık sarı olan karabodurun meyvesi orta irilikte, kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızılı alacalı. Dalbastının ise eti krem renginde. Ayrıca meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan napolyon, meyvesi çok iri ve kabuğu bordo renginde olan bing, meyvesi çok iri ve koni biçiminde kabuğu kırmızı olan lambert de en iyi bilinenler. Süs kirazı ya da çiçek kirazı olarak tanınan Uzakdoğu kökenli bazı kiraz çeşitleri de gösterişli çiçekleri nedeniyle yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Ancak bunların çoğunda meyve oluşmuyor. Düşük kalori değerleriyle de dikkat çeken kiraz, diyet yapanlar m da sofralarından eksik etmemeleri gereken bir meyve.



Kiraz Hakkında

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc110307
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2015
1,287 defa indirildi / yazdırıldı




Emre Değirmenci

Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Giresun, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.
Kiraz dünyada geniş bir yayılım göstermektedir. Ancak ticari anlamda üretimi Türkiye, ABD, İran ve İtalya gibi ülkelerde yapılmaktadır. Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir. Kiraz üretimi ülkemizde başlıca Kemalpaşa (İzmir), Manisa, Akşehir (Konya), Sultandağı (Afyonkarahisar), Uluborlu (Isparta), Honaz (Denizli) ve son zamanlarda Hadim ve Taşkent (Konya) bölgelerinde gerçekleşmektedir.
Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir.
Kiraz üretimimizin hemen hemen tamamı dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupa’da ‘Türk Kirazı’ olarak bilinen 0900 Ziraat çeşidinden oluşmaktadır.

Kiraz Çeşitleri
Ülkemizde temel çeşit; iri, sert ve tatlı meyve eti, çatlamaya dayanıklı meyvesi, uzun-yeşil sapı, yola ve muhafazaya dayanıklılığı ile dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupa’da ‘Türk Kirazı’ olarak bilinen 0900 Ziraat çeşididir. Buna ek olarak; Bunların haricinde erkenci bölgelerde Early Burlat ve Turfanda; işlemeye yönelik olarak da Starks Gold çeşitleri öne çıkmaktadırBing, Lambert, Van, Stella, Starks Gold, Biggareau Gaucher, Gılli ve Merton Late yetiştirilen diğer çeşitler arasındadır. Bunlarla birlikte Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina, Sunburst, Summit gibi yeni bazı kiraz çeşitleri de kiraz tarımına konu olmaktadır.
Türkiye'nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1.5 aya varan farklılıklar görülebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite de artmaktadır. Türkiyede en kaliteli kirazlar Torosların kuzey yamaçlarında,Göksu Nehrinin kaynağında yer alan Korualan Kasabasında, Mernek Köyüne bağlı Çile dağının eteklerinde İbrim Sarıoluk Mevkiinde Mernek Yaylasında ve Afyon'un Çay ilçesinin Eber Kasabasında yetişir. Kiraz yetiştiriciliği ve üretimi olarak Afyonkarahisar ili Sultandağı ve Çay ilçeleri Konya Ereğli yöreside çok meşhurdur. Bu kaliteli kirazın yetişme sebebi ise Sultandağları ve Akşehir ve Eber göllerin Özel iklim koşulları oluşturmasıdır. Tescilli ve marka değerli bir üretim yapısı oluşturulmakta ve Dış ticarette önemli bir pay olan İhracat yapılmaktadır.
Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur. 1-3 cm. çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar. Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan kiraz sevilerek yenen bir meyvedir. Ayrıca pastacılık, şekerlemecilik ve içki yapımında kullanıldığı gibi reçeli de yapılır. Olgun kiraz ağacının kerestesi marangozlukta kullanılır.

En Çok Kiraz Üreten Ülkeler - 2007
Türkiye 398.1
ABD 310.7
İran 225.0
İtalya 145.1
Rusya 100.0
Suriye 75.0
İspanya 72.6
Ukrayna 68.2
Romanya 65.2
Yunanistan 62.8

DÜNYA TOPLAMI 2,083.1
Kaynak:Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü

Kirazdan; meyve suyu, marmelat, reçel, dondurulmuş meyve üretimi yapılmaktadır.






Kiraz Tarifleri Diğer Konular



(3 adet Kiraz 104,625 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası