|
Kiraz Yaprağı Köftesi (Malatya) |
|
istiridye
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.07.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc118570
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2016
1,920 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aynur Eser
Mevsiminde kiraz yaprağı
2,5 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı un
Tuz
½ kg yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
Yarım kahve fincanı erik ekşisi (olmazsa nar ekşisi de olur)
Sos için:
4 tane iri kurusoğan
Zeytinyağı
Salça
Toplanan kiraz yaprakları yıkanır ve kaynar suda birkaç taşım kaynatılır. Diğer yanda bulgur sıcak su ile ıslatılır. Şişen bulgura un ve azar azar su ilave edilip hamur yapılır. Fındık büyüklüğünde hamur parçaları koparılır ve yaprağa düz bir şekilde sarılır. Sonra sarılan yapraklar üzerini geçecek kaynar su ilavesi ile pişirilir. Diğer yanda meyanesi yapılır. Yoğurt, yumurta, un, erik ekşisi ve su çırpılır ve kaynatılır. Kaynayan bu karışım yaprağın üzerine boşaltılır ve beraber bir müddet daha kaynarlar. Sosu için soğan iyice kavrulur salçası ilave edilir. Yemek tabaklara konur ve bolca sosundan dökülür.
|
Kiraz Yaprağı Sarması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145135
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2019
741 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kiraz yaprağı
1 su bardağı kırma bulgur
1 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı un
Tuz
Sosu için:
3 orta boy kuru soğan
1 adet yumurta
150 gram tereyağı
2 kilogram yoğurt
Kiraz yapraklarını sıcak suda 5 dakika bekleterek haşlayın.
Bulgurları derin bir kaba alıp üzerine sıcak su dökerek 15 dakika kadar bekletin.
Bulgurlar yumuşayınca içine un ve tuzu ilave edip tüm malzemeyi kıvam alana kadar güzelce yoğurun.
Kiraz yapraklarını parlak kısmı alta gelecek şekilde açın.
Hazırladığınız bulgurlu içten yaprakların üzerine koyup incecik olacak şekilde sarın.
Sarmaları tencereye yerleştirip üzerine bir tabak kapatın.
Tencereye sıcak su ilave edip sarmaları pişirin.
Ayrı bir tencerede yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpın.
Sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Bu esnada küp küp doğradığınız soğanları tereyağında karamelize olana kadar kavurun.
Pişen sarmaları yoğurtlu sosun içine aktarıp 10 dakika daha pişirin.
Sarmaları tabaklara bölüştürüp üzerine karamelize soğan gezdirerek servis edin.
|
Kiraz Yaprağı (Malatya) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145764
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2019
580 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
500 gram kiraz yaprağı
400 gram köftelik bulgur
1 yemek kaşığı un
500 gram yoğurt
1 yemek kaşığı erik ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Sos için:
1 çay bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağı
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
Kiraz yaprağı yıkanır.
Yapraklar haşlanır, acı suyu dökülerek süzülür.
Köftelik bulgur sıcak su ile ıslatılarak tuz eklenir.
Islatılan bulgur hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
Bulgur, kiraz yapraklarının arasına koyularak tek tek ve ince ince sarılır.
Sarılan yapraklar üst üste sıkı bir şekilde tencereye yerleştirilir.
Yerleştirilen yaprakların dağılmaması için üzerine dolma taşı koyulur.
1 litre suyla haşlanır.
Haşlanan yapraklar süzgece boşaltılıp soğuk su ile soğutulur.
Tencereye yarım litre su, yoğurt, un, erik ekşisi, tuz, şeker ilave edilerek ayran haline getirilir.
Harlı ateşte karıştırılarak pişirilir.
Yapışmaz tavada küçük kare şeklinde doğranan soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Salça ilave edilir, ocaktan indirilir.
Ayran haline getirilen karışımdan suyunun bir miktarı soğanın üzerine süzülür.
Tavadaki sos hepsinin üzerine yayılarak, servis edilir.
Not: Taze yeşil soğanla yenilmesi tavsiye edilir.
|
|