|
Kireç Kaymaklı Kabak Tatlısı |
|
teflon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.05.2006
Mesajlar: 46 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc6226
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2006
2,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr. dilimlenmiş ve soyulmuş kabak
500 gr. toz şeker
125 gr. kaymak
100 gr. fındık
100 gr. kireç kaymağı
Dilimlenmiş kabakları akşamdan kireç kaymağına yatırın ve oda sıcaklığında bırakın. Fındıkları robotta çekin. Kabakları yayvan bir tencereye bir sıra kabak, bir sıra toz şeker olarak kat kat döşeyin. Çok kısık ateşte kendi sularını salıp çekene kadar pişirin. Ilımaya bırakın. Kaymak, tahin ya da çekilmiş fındıkla süsleyerek servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 06.02.2023
|
Kireç Suyunda Kabak Tatlısı |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc121480
Gönderme Tarihi: 04.Arl.2016
2,263 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg bal kabağı
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 su bardağı sönmemiş kireç
Üzeri için:
Ceviz
Bir kaba sönmemiş kireç konur, üzerine takribi 2 litre su konarak kireç eritilir.
Kireç tamamen eriyip kaymağı dibe çökünce kabın üzerine biriken incecik camımsı tabaka yavaşça alınarak atılır.
Kireç suyu dibi bulandırılmadan dikkatli bir şekilde kepçeyle alınarak bir kaba aktarılır.
Kabaklar soyulur ve fazla büyük olmayacak şekilde dilimlenir.
Kazırlanan kabak dilimleri hazırlanan kireç suyna atılır, üzerine bir ağırlık konarak 20-24 saat bekletilir.
Süre sonunda kabaklar kireç suyundan alınarak birkaç defa duru suyla çok iyi bir şekilde yıkanır.
Kabaklar bir tencereye alınır, üzerine 5 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su konarak ateşe oturtulur.
Kısık ateşte takribi iki buçuk saat pişirilir sonra ateş kapatılır ve kabaklar soğumaya bırakılır.
Soğuyan kabaklar tabaklara alınır, kabağın üzerine yeterince şerbetinden gezdirilir, en üstüne de ceviz kırıkları serpilerek servis edilir.
Not: Kireç suyu, kabağın yüzeyini sertleştirerek pişerken dağılmamasını ve kıtır bir ifade kazanmasını sağlar.
|
Kireçte Kabak Tatlısı |
|
mavi geyik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.07.2019
Mesajlar: 55 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc144700
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2019
890 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 su bardağı toz şeker
6 su bardağı soğuk su
1 kilogram soyulmuş bal kabağı
1 çay bardağı sönmemiş kireç
2,5 litre su
Limon tuzu
Üzeri için:
Tahin
Ceviz içi
Sönmemiş kireci derin ve büyük bir kaba alın. Üzerine 2,5 litre suyu ilave edin ve 1 gece boyunda bekletin.
Bal kabağını, uzun ince parçalar elde edecek şekilde doğrayın.
Kireçli suyun üzerinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte alın ve başka bir kaba aktarın. Bu işlemi yaparken suyu bulandırmamaya çok dikkat edin.
Dilimlediğiniz kabak parçalarını suya koyun. Kabakların suyun altında kalması için üzerlerine bir tabak yerleştirin.
Kabakları bu şekilde 1 gün daha bekletin.
24 saat sonra kabakları sudan alıp, güzelce yıkayın.
Temizlediğiniz kabakları bir kaba alın ve üzerlerine su ilave ederek 1 saat daha bekletin.
Dilimlerin suyunu süzdürerek birkaç yerinde delikler açın. Bu aşamada delik açmak için bir kürdandan faydalanabilirsiniz.
Kabakları teker teker akan suda yıkayın.
Şurubunu yapmaya başlayın. Su ve şekeri bir tencereye alın. 5 dakika kadar kaynatın.
Kabak şurubunu ılınmaya bırakın. Kabakların çıtır olması için şerbetinin ılık olması çok önemlidir.
Kabakları ılık şerbet tenceresinin içine koyun. Kabakların tamamının şerbetin içinde olmasına dikkat edin.
Tencereyi tekrar ocağa alın. Kısık ateşte 2 saat pişirin.
Tencereyi ocaktan almadan önce kabakların üzerine limon tuzunu serpin.
Bir taşım daha kaynatıp, kabakları tencereden çıkarın. Kireçte kabak tatlınız hazır.
Not: Dilerseniz tahin ve ceviz içi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
|
Kireçte Kabak Tatlısı |
|
inovasyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2020
Mesajlar: 36 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155089
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2020
428 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1 kilogram balkabağı
300 gram sönmemiş kireç
3,5 litre su
950 gram toz şeker
1250 mililitre su
2,5 gram limon tuzu
Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
Soyulmuş balkabaklarını daha sert seviyorsanız ince, daha yumuşak seviyorsanız kalın dilimler halinde doğrayın.
3 saatin ardından kireçli suyu hiç karıştırıp bulandırmadan başka bir kaba süzün, dilimlenmiş kabakları içine alın.
Su içinde yüzmelerini engellemek için üzerine bir tabak yerleştirin.
Bu şekilde en az yarım gün bekletin. Eğer çok daha sert bir kabak seviyorsanız bu süreyi uzatabilirsiniz.
Kabakları yeterli bekletmenin ardından bol suyla yıkayın, daha sonra temiz suyun içine alarak en az 1 saat durulanmasını sağlayın.
Bu esnada şerbetini hazırlayabilirsiniz.
Bunun için toz şeker ve suyu 5 dakika kaynatın ardından ocaktan alıp ılınmasını bekleyin.
Kabakları son kez yıkayıp duruladıktan sonra ılık şerbet tenceresi içine alın.
Tencereyi yeniden ocağa alıp karıştırarak kaynatın.
Kaynama başlayınca kısık ateşte 2 saat pişirin.
Kabaklar şeffaflaştığında ateşi biraz yükselterek kıvamını yoğunlaştırın ve limon tuzunu ekleyin.
Kireçte kabak tatlısı hazır. Ceviz, tahin, kaymak gibi dilediğiniz ürünlerle servis edebilirsiniz.
|
Kireçte Kabak Tatlısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156879
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2021
319 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg soyulmuş bal kabağı
1 çay bardağı sönmemiş kireç
2.5 litre su
6 su bardağı toz şeker
6 su bardağı soğuk su
Limon tuzu
Tahin
Ceviz içi
Sönmemiş kireci büyük bir kabın içine alın. Üzerine 2.5 litre su ekleyip 1 gece bu şekilde bekletin. Bal kabağını uzun ince parçalar şeklinde doğrayın. Kireçli suyun üzerinde çok ince bir tabaka şeklinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte alarak başka bir kaba aktarın. Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin. Kabakları sudan alıp iyice yıkayın. Yine bir kaba alıp üzerine su ilave ederek 1 saat daha bekletin. Dilimlerin suyunu süzüp kürdanla birkaç yerinden delin. 18 saat dolunca kabakları sudan çıkarın. Teker teker 5-6 kez suda yıkayın. İyice yıkadıktan sonrada 1 saat suda bekletin. Dilimleri kürdanla birkaç yerinden delin. Su ve şekeri tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Şerbeti ılındırın. Kabakları şerbete ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa alıp kabakları kısık ateşte 2 saat pişirin. Tencereyi ocak üzerinden almadan önce kabakların üzerine limon tuzu ekleyin ve 1 saat bekletin.
|
Kireçte Kabak Tatlısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163394
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2022
311 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg kabak
1 kepçe sönmüş kireç
Yeterince su
Yarım kg toz şeker
Süslemek için:
Ceviz
Kabakları yarım santim kalınlığında ve düzgün olarak kesin. Büyük bir kaba dizin. Kireci suda karıştırarak çözün. Kabakların üzerini örtecek kadar kireçli su koyun. 1 saat bekletin. Kabakları sudan çıkartıp yıkayın. Temiz suda yarım saat bekletin. Kabakları bir tencereye dizin. şekeri kabakların üzerine gezdirin. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Harlı ateşte tencerenin kapağı açık olarak pişirin. Kabak parlak, şurubu da bal kıvamına gelince ateşten alın. Soğuyunca cevizle süsleyerek servis yapın.
|
|