|
|
Kıriş |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc40178
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2009
2,229 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kemikli et
2 büyük kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı besni üzümü
1 su bardağı nohut
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı sumak
Nane, kekik, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
İçli köfte malzemesi:
500 gram orta yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
Tuz
İç malzemesi:
500 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Nane, kekik, kimyon, tuz, karabiber, kırmızıbiber.
HAZIRLANIŞI:
Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayn kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohudun suyunu değiştirip haşlayın. Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti pişirin, iç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatıp parçalan yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın. Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın. Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
KIRİS |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40560
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2009
2,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
hakkarim.net
Malzeme
1.250 gr nohut
1.500 gr kemikli et
500 gr kuru üzüm
2 soğan
250 gr ceviz içi
az miktarda pirinç.
Köfte için;
1 kg kıymalı et
kırmızı biber
pul biber
reyhan.
Sosu için;
3 yemek kaşığı yağ
2 yemek kaşığı salça
Sulandırılmış sumak (sımak).
Yapılışı:
Akşamdan suya bırakılan nohutlar, sertliğini kaybedince ateşe alınır. İçine kemikli et atılır ve karıştırılır, sırasıyla diğer malzemeler atılır tuz, kuru üzüm, doğranmış soğan, ceviz içi ve pirinç (az miktarda). Bu işlemler bitikten sonra yemek kaynarken köfteler hazırlanır köftelerin hazırlanışı şöyle; kıymanın içine, kırmızı biber pul biber ve reyhan atılır ve iyice yoğrulur.
İşlem bitikten sonra ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır ve kaynamakta olan karışımın içine dökülür. Kaynamaya bırakılan yemeyin sosu hazırlanır:
Sosu için ;ateşin üzerindeki tavaya yağ konur, kızaran yağın içine salça konur ve karıştırılır kıvamına gelince ateşten alınır ve kaynamakta olan yemeğin içine dökülür ve iyice kıvamına gelen yemek indirilir ve içine sulandırılmış sumak atılır, sıcak halde servise sunulur.
Not: En çok düğünlerde yapılan bir yemektir.
|
|
Kıriş Tarifleri Kürt Yemekleri
|
|