1 kg Patlıcan
½ kg Yeşil biber
3 Adet Soğan
½ kg Domates
Toz kırmızı biber
2-3 Diş sarımsak
Zeytinyağı
1 Kase yoğurt
Tuz
Önce patlıcanlar yıkanır, sapları kesilir ve alacalı soyulur, uzunlamasına dört parça olarak dilimlenir. Hazırlanan patlıcanlar kızartılarak bir tepsiye uzunlamasına yerleştirilir. Ardından sapları kesilen biberler de kızartılır ve patlıcanların üzerine dağınık olarak yerleştirilir. Bir tencereye bir miktar zeytinyağı konulur ve kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra soyulmuş ve doğranmış domatesler ilave edilir kavurmaya devam edilir. Üzerine kırmızı biber, tuz, sarımsak ilave edilerek iyice pişirilir. Hazırlanan bu harç tepsideki kızartılan patlıcan ve biberlerin üzerini kapatacak şekilde dökülür. Kısık ateşte bir süre daha pişirilir. Patlıcanların yanmaması için ara ara tepsi çevrilir. Piştikten sonra servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir
Kısa URL: https://ml.md/lc156100
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2021
455 defa indirildi / yazdırıldı
Kişi başına 1 adet patlıcan
1 büyük boy soğan
2 büyük boy domates
1 baş sarımsak
Kırmızı toz biber
Tuz
Patlıcanları ortadan ikiye kesip uzunlamasına dörde bölüyoruz. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz, sonra bol yağda kızartıyoruz. Bir tencerede iri iri doğradığımız soğanları ve domatesleri kavurup sarımsakları ekliyoruz. Kavrulduktan sonra kırmızı biberini ekleyip patlıcanları içine atıyoruz. Üzerine çıkıncaya kadar su ekliyoruz ve suyu azalana kadar kısık ateşte kaynatıyoruz.
Kısa URL: https://ml.md/lc175754
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2023
165 defa indirildi / yazdırıldı
Aydın Valiliği
1 kg ince kemer patlıcan
6-7 adet yeşil sivri biber
2 adet orta boy domates
1 demet taze soğan veya
1 adet orta boy kuru soğan
3-4 adet sarımsak
5-6 da maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
İnce kemer patlıcanların kabukları aralıklı olarak soyulur. Sapı koparılmadan önce patlıcanlar uzunlamasına dörde bölünür.
Bol tuzlu suda üzerine bir tabak konularak bekletilir. Bu işlem patlıcanların acısını çıkartmak için uygulanır. Tuzlu sudan çıkarılan patlıcanlar bol suda tekrar yıkanır.
Suları alınır.
Orta ateşe konulan tavaya zeytinyağı konarak tavanın kızgın hale gelmesi sağlanır.
Patlıcanlar harlı ateşte çevrilerek kızartılır.
Kabukları alınmış soğanlar küp küp doğranarak kızgın tavada çevrilir. Üzerine iri doğranmış sivri yeşil biberler ve bıçakla ezilmiş sarımsaklar ilave edilir. Küp küp doğranan domatesler en son tavaya alınarak tüm malzeme kavrulur.
Derin bir kaba dizilen kızarmış patlıcanlar yerleştirilir, patlıcanların üzeri soğan, biber, domates ve sarımsak kavurması ile kaplanır.
Yarım fincan su ilave edilerek hafif ateşte suyu çekene değin pişirilir.
Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine ince kıyılmış maydanozla birlikte az miktarda tuz eklenir. Toz kırmızı biber üzerlerine serpiştirilir.
Soğuk olarak servis edilir. İsteğe bağlı servis tabağına yoğurt eklenir.