|
Kısır |
|
direnç
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.08.2011
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67186
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2011
3,179 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı nar eksisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
Tuz, kimyon, nane, kırmızı pul biber
2 adet domates
Maydanoz ve istenirse taze soğan
Bulguru derin bir kabın içine koyup üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve kapağı kapatıp bulgurun suyu çekmesini sağlayın. Domatesi rendeleyip, salça, limon suyu, nar ekşisi ve baharatlarla karıştırın. Maydanoz ya da taze soğan kullanmak isterseniz ince kıyıp damatesleri karışıma ekleyin. Bulgur suyunu çekince salçayla birlikte iyice yoğurun ve üzerine domatesli karışımı ilave edip tekrar karıştırın. Marul yapraklarıyla süsleyip misafirlerinize sunun.
|
KISIR (İÇ KATMASI) |
|
zeytuni
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.06.2011
Mesajlar: 34 Şehir: Kilis |
Kısa URL: https://ml.md/lc64672
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2011
3,638 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
2 su bardağı ince bulgur(simit)
2 adet kuru soğan
3 adet domates
3 adet sivribiber
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
1 demet taze sarımsak
2 adet limonun suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1/2 su bardağı sıvıyağ
Yeterince tuz ve kırmızı pul biber
Bulguru bol sıcak suyun içinde bir kere karıştırıp üstte kalan suyunu dökelim ve ağzı kapalı olarak şişmesini sağlayalım.
Bu esnada, taze soğanları, taze sarımsakları ve maydanozları ayıklayıp ince ince kıyalım.
İnce kıydığımız kuru soğanları, sıvıyağda kavurmaya başlayalım.
Çekirdeklerini ayıklayıp ufak ufak kestiğimiz sivribiberleri soğanlara ilave edip biraz daha kavuralım.
Domates ve biber salçalarını da katıp 1-2 dakika daha kavurduktan sonra, kabuğunu soyup kuşbaşı kestiğimiz domatesleri ilave edip domatesler biraz yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Şişmiş olan bulguru büyükçe bir kaba alıp üzerine tencerede hazırladığımız sosu, kıydığımız taze soğanları, taze sarımsakları, maydanozları, limon suyunu, yeterince baharatları katıp yoğurmadan parmaklarımızın ucuyla iyice harmanlayarak, büyük bir servis tabağına alalım.
Turşu, ayran, asma yaprağı veya marul yaprağıyla birlikte servis yapalım.
Not: İsteyenler içine kornişon veya biber turşusu da katabilirler.
|
Kısır |
|
WoW
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2010
Mesajlar: 64 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc54792
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2010
3,278 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 orta boy soğan
3-4 dal taze soğan
1 demet maydanoz
3/4 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
tuz
1/4 limon suyu
Bir kabın içine bulgurları alıp sıcak su ekleyerek kabın kapağını örtüp 10 dk. şişmesini sağlayalım. Tavaya sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Salçayı ekleyip yarım dk. daha kavurarak ateşten alalım. Soğanlı harcı genişçe bir kaba alalım. İçine bulgurları, tuzu, baharatları, ince doğranmış taze soğanları ve maydanozu, limon suyunu ekleyip yoğuralım ve kısırı marul yaprakları ile servis yapalım.
|
Kısır |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47761
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
3,534 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı köftelik bulgur
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
5-6 dal taze soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 dal nane
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 yaprak marul
1 adet limon
Nar ekşisi
Bulguru rendelenmiş iki domates ile karıştırın ve yarım saat kadar bekletin.
Salçaları, kimyonu ve toz biberi ekleyip, bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğurun.
Kuru soğanı minicik doğrayın.
Nar ekşisi, limon suyu ve tuz ekleyerek karıştırın.
Bulgurlu karışıma ekleyerek biraz daha yoğurun.
Ayrı bir kapta çok ince doğradığınız taze soğan, sivri biber, maydanoz, nane, marulu ve minik minik doğradığınız domatesi zeytinyağı ile karıştırın.
Salatayı da bulgurlu karışıma ekleyip, istediğiniz şekilde süsleyerek servis edin.
|
KISIR |
|
meridyen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2010
Mesajlar: 44 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc46237
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2010
3,628 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
1 su bardağı ince bulgur
2-3 domates
2-3 yeşil biber
5-6 taze yeşil soğan
tuz, karabiber, kimyon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1 kaşık domates salçası
1 kaşık varsa biber salçası
2-3 limon
YAPILIŞI
Bulguru ayıklayıp, 1 su bardağı ılık su ile kabartınız. Bütün yeşillikleri ince ince kıyınız. Domatesin kabuklarını soyup fındık büyüklüğünde doğrayınız. Bulgur kabarınca içine domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, baharat koyup ovuştura, ovuştura biraz karıştırınız. Yeşillikleri koyup tekrar karıştırınız. Doğranmış domatesi, zeytinyağı ve limon suyunu tekrar kaşıkla karıştırınız. Salata tabağına marul yapraklarmı serip üzerine kısırı koyup servis yapınız.
|
Kısır |
|
kumru
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2008
Mesajlar: 21 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc27510
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2008
3,263 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kısırlık ince bulgur (yarım paket)
Domates salçası
İsteğe bağlı biber salçası
2 adet soğan (orta boy)
Taze soğan
Nar ekşisi ya da limon
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber (miktarlar isteğe bağlı)
Derin bir kaba yarım paket bulgur boşaltılır. Kaynamış su üzerine azar azar konulup ağzı kapatılarak bekletilir. Yaklaşık 10 dk. sonra kapak açılıp bulgurun diriliğine bakılır. Bulgur hafif şişkin ve tane tane olmalıdır. Kesinlikle sıcak suyla lapa haline getirilmemeli. Şişmiş bulgur elde edilince ayrı bir kapta sıvıyağ ile çok ince doğranmış kuru soğan domates salçası ve biber salçasıyla birlikte kavrulur. Karışım bulgurun üzerine eklenip iyice karıştırılır. Ayrı bir yerde taze soğan, maydanoz ince ince kıyılıp karışıma eklenir. Yağ, tuz, limon, baharat ve nar ekşisi oranı isteğe göre ayarlanır. Arzu ederseniz içine ince kıyılmış marul ve domates ilave edip servis yapabilirsiniz (ancak bulguru ıslatacağından önerilmez.) Yanında servis yapılması önerilir.
|
Kısır |
|
kanaviçe
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Siirt |
Kısa URL: https://ml.md/lc25869
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2008
2,978 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1/2 kilo bulgur,
5 demet taze soğan,
5 adet domates,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
1 demet nane,
7 adet limonun sıkılmış suyu,
istenildiği kadar pul kırmızı biber.
Yapılışı:
Bulgur taşlama ile yıkanır (iki kap kullanılacak. Birinden diğerine devamlı süzerek geçirilir.) Bulgur elle uzun bir süre oğuşturulur. Yumuşatılır. Domates konulur. Diğer yandan soğanlar dereotu, maydanoz ve nane küçük küçük kesilir. Onlar, da karıştırılır. Bulgurla bu karışım tekrar yoğrulur. Ama bulgurun yenecek kıvam kadar yumuşak olmasına mutlak özen gösterilmelidir. Limon suyu bu karışıma yavaş yavaş dökülür. Tekrar yoğrulur. Ve karışım köfte gibi küçük parçalar haline getirilir. Özellikle yeşil salata ve marul yaprağı içine konularak servis yapılır.
|
Kısır |
|
mehtap
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2007
Mesajlar: 44 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc23517
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2008
3,413 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. ince bulgur
2 çorba kaşığı salça
Tuz
1 demet maydanoz
1 taze soğan
1 çorba kaşığı toz sumak
3 limon
1 su bardağı zeytinyağı
Yarım avuç pul biber
2 soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
Bir kaba bulgur, 1 çay bardağı ılık su ve 1 limon suyu konup karıştırılır. 10 dakika bekletilir. Çok ince doğranmış soğan, kırmızı biber, tuz, kimyon konup yoğrulmaya başlanır. Gerektikçe su alıp iyice yoğrulur. 2 limon suyu, zeytinyağı ve sumak konup yoğrulur. Bulgur kendini tutunca çok ince doğranmış maydanoz ve taze soğan ilave edilip karıştırılır. Marul döşenmiş servis tabağına kısır yerleştirilerek servis yapılır.
|
Kısır |
|
pırıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2008
Mesajlar: 52 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc22927
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2008
3,411 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
2 adet domates
5-6 yaprak marul
Yarım demet maydanoz
1-2 dal taze nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1'er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
1 fincan zeytinyağı
1 limon
Tuz
Bulguru birkaç defa yıkayıp suyunu iyice süzün. Üzerine iki su bardağı kaynar su döküp karıştırın ve kapağını kapatın. Yeşil soğanları, naneyi ve maydanozu ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Bulgurun üzerine kuru soğanı rendeleyip, 1 tatlı kaşığı kadar tuz, domates ve biber salçalarını katın ve güzelce karıştırın. Bulgurun üzerine taze soğan, nane ve maydanozu ilâve edip bir limon suyunu sıkıp iyice karıştırın. Yıkadığınız marul yapraklarını kısırın yanına koyarak servis yapın.
|
KISIR |
|
peri-şen
Aşçı
Kayıt: 21.01.2008
Mesajlar: 18 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc20836
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2008
3,429 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
3-4 taze soğan
1 orta boy kuru soğan
2 yeşil biber
1 çay kaşığı kimyon
8-10 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 orta boy domates ve salça
1/2 çay kaşığı karabiber
1 limon
Bulguru bir tencereye koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su dökünüz. Kapağını örtüp yarım saat bekletiniz.
Bulgura yağ, rendelenmiş kuru soğan, kimyon, tuz, karabiber ve kırmızıbiber katıp yediriniz. İnce kıyılmış taze soğan, biber ve maydanoz, doğranmış domates ve limon suyu ilave edip karıştırınız. Servis tabağına yerleştirip, mevsimine göre marul yaprakları, domates dilimleri ile süsleyiniz.
|
KISIR |
|
Cemile
Super MOD
Kayıt: 10.11.2006
Mesajlar: 123 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13656
Gönderme Tarihi: 09.May.2007
3,602 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
2 adet domates
1 demet maydanoz
10dal kadar nane
1bağ taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 bardak su
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 limonunun suyu
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Yanında taze marul yaprakları
Kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pempeleştirilir.ve ezilir. Üstüne aynı anda bulgur, tuz, karabiber, kırmızı biber, limon suyu, ufak ufak doğranmış domatesler ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. Su ilave edilir ateş kısılır. Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır. Ufak ufak doğranmış taze soğan, maydanoz, nane eklenir ve karıştırılır. Servis edilir.
|
Kısır |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7480
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2006
3,620 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı ince bulgur
8-9 adet taze soğan
3 adet orta boy domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
5-6 adet sivribiber
2 adet limon
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber veya biber salçası
1 adet marul
Tuz
Yayvan bir tabağa konulan bulgur titizlikle ayıklanır. Üzerine 1-2 bardak kaynar su ilave edilip üzeri kapatılır. Soğan, maydanoz, dereotu, domates ve biber küçük küçük doğranır. Kaynar suda bekletilen bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, yeterince tuz ve kırmızıbiber konulduktan sonra biraz yoğrulur. Hazırlanan sebzeler katılır, zeytinyağı ve limon suyu ilave edildikten sonra karıştırılır. Temizlenmiş marul yaprakları ile servise sunulur.
|
Kısır |
|
Samsun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.10.2005
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba |
Kısa URL: https://ml.md/lc6964
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2006
3,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ince (köftelik) bulgur
1 su bardağı sıcak su
2 orta boy domates
2 sivri biber
5 adet taze soğan
yarım demet maydanoz
2 dal taze nane
4 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Kırmızı biber
Tuz
Bulguru yayvan bir kaba koyun, sıcak suyu dökün, kapağını kapatıp 15-20 dakika bekletin. Domatesin kabuğunu soyun, küçük küp şeklinde doğrayın. Sivri biberlerin sapını kesin, tohumlarını ayıklayın ince halkalar halinde kıyını. Taze soğanın dış kabuklarını ayıklayın, beyaz kısmını ince ince doğrayın. Maydanoz ve naneyi kıyını. Bütün malzemeyi suyunu çekmiş ve kabarmış olan bulgura katın. Koruk suyunu, salçaları, tuzu, biberi ekleyin, iyice karıştırın ve sofraya getirin. Nar ekşisi yerine koruk suyu veya limon suyu koyabilirsiniz
|
KISIR |
|
zumZUM
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.04.2006
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc6617
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2006
3,585 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma KEYFLİ
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber
1 demet maydanoz
4 adet taze soğan
4 adet taze sarımsak
1 orta boy kuru soğan
Tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
Leğenin içine tuz, simit (ince bulgur) ve salça konur. Kaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır, 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuru soğan, ince ince ayrı bir kaba kıyılır; başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır. Dinlenmeye bırakılan simitin içine baharatları ve ince kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış yeşil soğan, maydanoz, nar ekşisi, yeşil sarımsak ve yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Marul, turşu ve ayranla birlikte servis yapılır.
Not: İsteğe göre içine ince ince doğranmış domates ve salatalık ilave edilebilir.
|
Kısır |
|
sude
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2006
Mesajlar: 68 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc5233
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006
3,615 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
Bulguru ayıklayıp, 3 kere yıkayın.
Bulguru bir tencereye koyun. Üzerine bulgurun hizasından biraz az olacak şekilde sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekletin.
Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pulbiber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
Kısırı salata yaprakları içinde servis yapın.
|
Kısır |
|
zumZUM
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.04.2006
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc2445
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2006
3,615 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bardak ince bulgur
5 yaprak marul
1 demet maydanoz
5 taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Nar ekşisi
Karabiber, pul biber, kimyon, tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
İnce bulguru, çekecek kadar sıcak suyla ıslatın. Kapağını kapatıp 5 dakika kadar bekletin.
Bulgurun içerisine salça, zeytinyağı, nar ekşisi ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
Yeşillikleri de ince ince kıyıp ilave ettikten sonra karıştırmaya devam edin.
|
Kısır |
|
Turist Ömer
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2005
Mesajlar: 81
|
Kısa URL: https://ml.md/lc1267
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2006
5,399 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
7-8 adet yeşil soğan
3 domates
1 demet maydanoz-dereotu
4-5 sivri biber
2 limon
Yarım su bardağı zeytinyağ
2 çay kaşığı kırmızı biber veya 1 kaşık biber salçası
1 marul
Tuz
Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.
Üzerine 1- 2 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.
Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır.
Bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz kırmızı biber konur, biraz yoğrulur.
Hazırlanan sebzeler katılır zeytinyağı ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.
Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.
|
|