|
Kıymalı Açma Börek |
|
bakiye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.11.2011
Mesajlar: 72 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc69841
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2011
1,867 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1 er çay kaşığı yoğurt ve sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
İç harç için:
3 adet soğan
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı ayçicek yağı
1 er çay kaşığı tuz karabiber
3 er yemek kaşığı un buğday nişastası (Hamur açmak için)
100 gr tereyağı (hamur aralarını yağlamak için)
Yumurta, yağ, yoğurt, tuz, sirke ve kabartma tozunu bir kaba alın. Unu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Soğanları soyup kıyın. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğan ve kıymayı kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Un ve buğday nişastasını bir kapta harmanlayın. Tereyağını eritin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerlerine nişastalı un serperek oklava ile tek tek tepsi büyüklüğünde açın. 35-40 cm çapındaki bir tepsiyi yağlayın. 6 yufkayı fırın tepsisine aralarına eritilmiş yağ sürerek üst üste dizin. Kıymalı harcı üzerine yayın. Kalan 6 yufkayı aralarına yağ gezdirerek kıymalı harcın üzerine dizin. Dışa sarkan kenarları içe doğru kıvırın. Kalan tereyağı donmuşsa tekrar eritip son yufkanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
meftune
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.11.2011
Mesajlar: 121 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc69917
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2011
1,869 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kıyma
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 kg un
2 su bardağından bir parmak eksik ılık su
20 gram yaş maya
Tuz, pul biber, karabiber
Üzerine:
3 çorba kaşığı tereyağı
Kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Kıymayı ilave ederek, suyunu salıp çekene dek kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. Hamur için un, su, maya ve tuzu iyice yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru 1 saat üzeri örtülü dinlendirin. Daha sonra hamuru dört parçaya ayırın. Bir tanesi kalın, diğerleri ince olacak şekilde açın. Kalın yufkayı, yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine kıymalı harcın üçte birini dökün. İkinci yufkayı üzerine serip, kalan harcın yarısını yayın. Yufka ve kıymalı harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. İsterseniz de 2 kat yufka sonra kıymalı harç araya ardından rekrar yufka şeklinde de yapabilirsiniz. Üzerine eritilmiş tereyağı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 50- 60 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
küçük anne
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2012
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc71651
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2012
1,725 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Hamuru için
4 su bardağı un
2 yumurta
1 çorba kaşığı sıvı yağı
1 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı yoğurt
Üzeri için
3-4 çorba kaşığı sıvı yağı
Kıymalı karışımı hazırlamak için rendelenmiş soğanları ve kıymayı tereyağında 5 dakika kadar kavurun. Üzerine tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, karıştırın. Derin bir kabın içine yumurta, sıvı yağ, yoğurt, sirke ve unu koyup yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşak bir kıvamda olmalı. Daha sonra hamuru buzdolabında 10 dakika dinlendin. Dinlenmiş hamuru unlanmış zeminde yufka büyüklüğünde açabildiğiniz kadar açın. Üzerine 3 çorba kaşığı sıvı yağı gezdirip yayın. Ortadan ikiye bölüp geniş kenarına kıymalı harçtan koyun. İnce bir şekilde sarın. Bu uzun şeritleri de yağlanmış tepsiye ortasından başlayıp sararak yerleştirin, 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin.
|
Açma Kıymalı Börek |
|
Fevzii
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.04.2013
Mesajlar: 67 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc91687
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2013
2,505 defa indirildi / yazdırıldı
|
6,5 su bardağı un
2,5 su bardağı süt
1 paket sana margarin
3 çorba kaşığı limon suyu veya sirke
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı çörekotu, tuz
İçi için:
3 dilim bayat ekmek
4 çorba kaşığı sıvı yağ
50 gr margarin
200 gram kıyma
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Yeterince baharat
Başlangıç olarak elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım.
Sonra içine sütü, sıvı yağı, sirkeyi (veya limon suyu) ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerine nemli bez örterek ½ saat dinlendirelim.
Bu arada böreğin iç harcını hazırlayalım.
Tavaya sıvı yağı alalım.
Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım.
Kıymayı ekleyip suyunu bırakıp çekene dek kavurmaya devam edelim.
Ufalanmış bayat ekmek içini, kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ekleyerek ateşten alalım.
Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya bölüp yufkaları, tavayı azar azar yağlayıp ve sadece bir yüzeyleri pişecek şekilde üst üste sererek pişirmeye devam edin.
13 tane beze yapalım.
Bezeleri unlanmış bir zeminde 1 mm kalınlığında açalım.
Yufkaların aralarını ve üzerini erimiş yağla yağlayarak üst üste serelim.
Yufkaların kat yerlerini de yağlayıp bohça kapatır gibi kapatalım.
Hamuru buzdolabında 20 dakika bekletelim.
Bu arada bir kapta peyniri ezip yumurta akı ve kıyılmış maydanozla karıştıralım.
Hamuru buzdolabından çıkarıp 3 mm kalınlığında açarak 15 cm. lik kareler halinde keselim.
Karelerin ortalarına kıymalı harçtan koyup karşılıklı köşelerini zarf kapatır gibi kapatalım ve margarinle yağlanmış tepsiye ters çevirerek dizelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve çörekotu serpelim.
Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında altları üstleri kızarsın.
Kızardıktan sonra hemen fırından çıkaralım ve servis yapalım.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
aysel engin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.05.2014
Mesajlar: 35 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc98335
Gönderme Tarihi: 18.May.2014
1,648 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg un
1 adet maya
1 paket margarin
1 tatlı kaşığı tuz
yarım kg kıyma
1 adet soğan
1 tutam maydonoz
1 çay kaşığı pul biber karabiber
1 yumurta yumurta
Un, tuz maya ile hamur yoğurulur hamur mayalanmaya bırakılır mayalanan hamurdan 5 adet pazı yapılır pazılar yuvarlak şeklinde açılır içine yağ sürülüp kare şeklinde katlanır ve tekrar açılır ortadan ikiye kesilir kıyma soğanla kavrulup açtığımız hamurun içine koyulup katlanır bütün pazılar bitene kadar bu şekilde yapılır üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 derece fırında pişirilir.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
çukurovalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2020
Mesajlar: 32 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc151229
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2020
688 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamuru için:
4-5 su bardağı un
1 yumurta
İç malzeme için:
300 gr yağsız kıyma
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı su
1 adet kuru soğan
Karabiber
Tuz
Hamuru açmak için 200 gr eritilmiş tereyağı ve sıvıyağ karışımı
Un, yumurta, su, ve yoğurtla yumuşak bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirin. Oklavayla açıp dörde katlayın ve 20 dakika daha dinlendirin. Bu işlemi tam dört kere daha yapın. Sonuncusunda hamuru 12 bezeye ayırın ve üzerini kapatıp on dakika daha bekletin. Soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla az sıvı yağ ekleyerek kavurun, tuzunu ve karabiberini
serpip karıştırın. Bu arada her bir bezeyi oklava ile yarım santim kalınlığında açıp yağladığınız fırın tepsisine aralarına yağlı karışımı sürerek üst üste altı kat yapın. Kıymalı harç koyup, üzerine diğer altı bezeyi de açarak aynı şekilde yayın. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar kontrollü olarak pişirin.
|
El Açması Kıymalı Börek |
|
hacı karagöz
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc152503
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2020
408 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
Yarım kg un
Tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı sıvıyağ
İçi için:
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı erik ekşisi
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
Un, tuz, su ve sıvıyağ ile hamurunuzu kulak memesi kıvamında yoğurun. Yarım saat oda sıcaklığında iyice yoğurduğunuz hamuru bekletin. Üzerine nemli bez koyabilirsiniz. Hamurun kurumasını engeller. Hamurunuz beklerken iç malzemeyi hazırlamalısınız. Tavaya yağı döküp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine kıymayı atıp pişirin. Harç pişip soğuduktan sonra erik ekşisini ekleyin. Ardından dinlenen hamuru 6'ya bölün. 6 hamuru yuvarlayın. Ardından teker teker açma işlemine başlayacağız. Hamurunuzu önce biraz merdane ile açın ardından üzerine ısıttığınız tereyağı, sıvı yağ karışımından sürün ve hamuru kenarlarından tutarak büyütün. Her köşesinden eşit şekilde büyütmeye çalışın. Hamurun yırtılması hiç önemli değil. Şeffaf bir görüntü elde edene kadar hamuru elde açma işlemine devam edin. İç malzemenizi düz bir şerit halinde bir köşeye dökün bir şerit de karşı tarafına sonra karşılıklı iki tarafı da rulo halinde sarın. Hamur yağlı olduğundan kolaylıkla sarılacaktır. Ortada buluşan iki ruloyu bıçak yardımı ile birbirinden ayırın ve tepsiye ortadan başlayarak ruloları dolayarak bu işleme börek tepsiyi kaplayıncaya kadar devam edin. En son yumurta sarısını böreğin üst kısmına sürün ve 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
günşıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.12.2020
Mesajlar: 35 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc155148
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2020
348 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 paket yaş maya
Ilık su
Tuz
1 çay kaşığı şeker
1 kg un
İçi için:
1 soğan
200 g kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Yaş maya ve ılık suyu yoğurma kabına alın. Tuz, şeker ve unu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika kadar dinlendirin. Böreğin iç harcını hazırlamak için yemeklik doğradığınız soğan ve kıymayı zeytinyağında kavurun. Kıymanın rengi dönmeye başlayınca ince kıydığınız maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp bir merdane yardımıyla açın. İçine kıymalı harçtan koyun. Kenarlarını iyice bastırarak yarım ay şeklinde kapatın. Kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Kıymalı El Açması Börek |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158252
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2021
527 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
Hamuru İçin:
1.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Arası İçin:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
İçi İçin:
600 gram kıyma
2 adet ince kıyılmış soğan
3 adet ince kıyılmış sivri biber
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Tuz
Karabiber
Tüm hamur malzemesini geniş bir kaba alın ve yoğurun. Üzerine nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirdikten sonra 8 bezeye ayırın. Her bir bezeyi pasta tabağı boyutunda açın. Bezeleri 2 gruba ayırın. Ilk gruptaki 3 bezenin kenarlarından 1 parmak boşluk kalacak şekilde ortalarını eritilmiş tereyağı ile yağlayın. En üste 4'üncü bezeyi yerleştirip kenara alın. Diğer grup için de aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız beze gruplarını 2 adet büyük ve ince yufka olacak şekilde açın. Yufkaları çay tabağı ile keserek yuvarlaklar çıkarın. Iç malzeme için kıymayı geniş bir kaba alıp üzerine kalan malzemeyi ilave edin ve karıştırın. Kestiğiniz parçaların üzerine 1'er çorba kaşığı iç malzemeden koyun. Yarım ay şeklinde, kenarlarını su ile ıslatıp, kıvırarak kapatın. Üzerlerine kalan tereyağını sürün. Börekleri pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
|
|