|
Kıymalı Börek |
 |
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 63 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164476
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2022
309 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
3 kaşık yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2,5 Su bardağı un (ayrıca yarım bardak da hamuru açarken yapışmaması için)
Tuz
İçi İçin:
Kıyma
Soğan
Tuz
Karabiber
Çukur bir kabın içine yumurtaları kırıp, 3 kaşık yoğurt ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip çırpma teli ile çırpıyoruz. Sonra 2,5 su bardağı elenmiş unu ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Şayet hamur elinize çok yapışıyorsa 1 ya da 2 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.
Yumuşak, kulak memesi kıvamında bir hamur oluyor. Merdane ile açarken yapışmaması için unlamak gerekiyor. Hamurdan ufak parçalar alıp açıp, içlerine kavurduğumuz kıymamızdan koyuyoruz ve kenarlarını çatal yardımıyla bastırıp kapatıyoruz. Hazırladığımız börekleri unlanmış tepsiye dizip, hepsi tamamlanınca kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz.

|
El Açması Kıymalı Börek |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 922 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc182869
Gönderme Tarihi: 03.May.2025
113 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
İç Harcı İçin:
300 gr kıyma
2 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 tutam maydanoz (isteğe bağlı)
Aralarına Sürmek İçin:
100 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Susam veya çörekotu
Unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın.
Ilık suyu, sıvı yağı, sirkeyi, tuzu ve kabartma tozunu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
Üzerini örtüp yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
Soğanları ince ince doğrayın ve sıvı yağda kavurun.
Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. İsteğe bağlı olarak doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
Hamuru 6 eşit bezeye ayırın.
Her bezeyi hafif unlayarak elinizle açabildiğiniz kadar açın.
Açtığınız hamurun üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürün.
Üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan serpiştirin.
Hamuru rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında gül böreği gibi dolayarak tepsiye yerleştirin.
Böreklerin üzerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürün.
Susam veya çörekotu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 35-40 dakika) pişirin.

|
|