|
Kıymalı Börek |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164476
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2022
265 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
3 kaşık yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2,5 Su bardağı un (ayrıca yarım bardak da hamuru açarken yapışmaması için)
Tuz
İçi İçin:
Kıyma
Soğan
Tuz
Karabiber
Çukur bir kabın içine yumurtaları kırıp, 3 kaşık yoğurt ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip çırpma teli ile çırpıyoruz. Sonra 2,5 su bardağı elenmiş unu ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Şayet hamur elinize çok yapışıyorsa 1 ya da 2 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.
Yumuşak, kulak memesi kıvamında bir hamur oluyor. Merdane ile açarken yapışmaması için unlamak gerekiyor. Hamurdan ufak parçalar alıp açıp, içlerine kavurduğumuz kıymamızdan koyuyoruz ve kenarlarını çatal yardımıyla bastırıp kapatıyoruz. Hazırladığımız börekleri unlanmış tepsiye dizip, hepsi tamamlanınca kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz.
|
Kıymalı Börek |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157953
Gönderme Tarihi: 28.May.2021
353 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı sirke
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Hamurları açmak için:
Nişasta
İçi için:
500 gram kıyma
2 adet soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Üzeri için:
125 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hamuru için yoğurma kabına süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave edip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Hamuru 16 eşit bezeye ayırın ve her birini üzerine nişasta serperek neskafe tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra 8 adet hamuru üst üste koyun ve tepsinizin boyutunda açın. Kalan 8 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve toplam 2 adet yufka elde edin. Yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yerleştirin. İç malzeme için kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun ve kıymayı ilave edip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırdıktan sonra ılıtın. Tepsideki hamurun üzerine harcı yayın ve diğer yufkayı üzerine kapatıp, kare şeklide kesin. Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırıp böreğin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Kıymalı Börek |
|
kant
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.12.2018
Mesajlar: 22 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc139179
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2018
714 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
Hamuru için:
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Alabildiği kadar un
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurtanın sarısı
İçi için:
200 gram kıyma
1/2 fincan sıvı
1 adet soğan
1 demet maydanoz
2 dilim bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
Yoğurma kabına sıvı yağı, suyu, limon suyu ve alabüdiği kadar unu ve tuzu üave edip, yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında poğaça hamuru yoğuralım. Unlu bir zeminde hamurumuzu merdane üe kalınca bir yufka açalım. Margarini eritmeden üçte birini alıp, açtığımız yufkaya sürelim. Yufkayı bohça katlar gibi 4e katlayalım. Bütün katyerlerine margarini sürelim (en üst kadına yağ sürmeyin). Buzluğa katladığımız yufkayı koyup 10 dakika bekletelim. Çıkarıp tekrar açalım. Kalan yağın bir parçasını daha sürelim ve aynı şeküde tekrar katlayalım. Buzlukta bekletip, tekrar çıkararak aynı işlemi tekrarlayalım. Kareler halinde keselim.
İçi için; soğanı yemeklik doğrayalım. 1/2 fincan sıvı yağda pembeleştirelim. Kıymalı ekleyip, rengi dönünceye
dek kavuralım. Ateşten alalım. Bayat ekmek içiini ufalayalım. Maydanozu ince ince doğrayarak üave edelim. Tuz ve karabiberini ayarlayalım. Hepsini iyice harmanlayalım. Hazırladığımız içi açtığımız hamurlara! köşesine koyup üçgen katlayalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında pişirelim.
|
Kıymalı Börek |
|
servis
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.02.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc132107
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2018
727 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gr margarin
2 adeti yumurta
2 çay bardağ süt
2,5 çay bardağ yoğurt
2,5 çorba kaşığ yaş maya
3 çorba kaşığı Toz şeker
Yeteri kadar Un
İçi için:
350 gram Kıyma
1,5 çay bardağı ılık Su
4 adet Kuru soğan
3 tatlı kaşığı Domates salçası
Tuz
1,5 çay bardağı ılık suda yaş mayayla toz şekeri eritin. Üzerine yoğurt, süt, margarini yumurta akı ve aldığı kadar unu bir kapta yoğurarak ele yapışmayacak şekilde hamur yapın. 1,5 saat dinlendirin.
İçi için bir kapta kıyma, yemeklik kuru soğan, domates ve biber salçaları, tuz, karabiber ve suyu karıştırın.
Yoğurarak elde ettiğiniz hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın.
Kıymalı içten 1 tatlı kaşığı koyup poğaça şeklinde kapatın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Tepsiye dizin, 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Kıymalı Börek |
|
bahçıvan abla
Aşçı
Kayıt: 27.08.2015
Mesajlar: 18 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc111200
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2015
1,849 defa indirildi / yazdırıldı
|
3-4 su bardağı kadar un
150 gram tereyağı
2 yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
400 gram kıyma
2 adet soğan
1 demet maydanoz
2 adet haşlanmış patates
Tuz karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Fırını ısıtın. Soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla kavurun. Üzerine haşlanmış patatesi maydanozu ve baharatları ekleyip içi hazırlayın. Ve hamuru için gereken malzemelerle hamur yapıp ikiye bölün. Bir parçasını açıp tepsiye yerleştirin. İç harçtan koyun her yerine bolca yerleştirin. Kalan hamuru da açıp kıymalı karışımın üzerine kapatın. Yumurtayı sürüp çatalla hamurun üzerine çizgiler yapın. 200 derecede 40 dakika kadar fırında pişmeye bırakın. Dilimleyip sıcak ikram edin
|
Kıymalı Börek |
|
oya tunç
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.08.2015
Mesajlar: 23 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc110814
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2015
1,886 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım rende soğan
Yarım demet maydanoz
4 çorba kaşığı kıyma
Derin bir kabın içinde unu ve tuzu harmanlayın. Üzerine yavaşça suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Bu hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra bezelere ayırıp her bir bezeyi açın. İç malzemesi için çiğ kıyma ve rende soğanı tuz biber ve az kıyılmış maydanozla harmanlayın, hamurun içlerine paylaştırtıp kapatın. Bir yıldız kalıpla kesin, kenarları da sıkıca kapatılmalıdır. Sıvı yağda kızartıp sıcak olarak ikram edin.
|
Kıymalı Börek |
|
develi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2014
Mesajlar: 35 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc103099
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2014
2,293 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 çay bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ
İçi için:
500 gram kıyma
1 çay bardağı kuru üzüm
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
Derin bir kabın içinde unu ve tuzu harmanlayıp üzerine yavaşça sıvı yağ ve suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. Bu hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra dinlenen hamuru büyük bir yufka gibi açın. İç malzemesi için kıymayı soğanla 5 dakika kadar kavurun. Üzümü ve yeşillikleri yıkayıp ince bir şekilde kıyıp kıymanın içine ekleyin. Hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin. İç malzemeyi içine doldurup kenarları içe doğru rulo yapıp kapatın. Gül gibi ya da kol böreği gibi şekil verip tepsiye yerleştirin ve sıvı yağ da sürüp 200 derecede iyice kızartıp pişirin.
|
Kıymalı Börek |
|
fadıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.11.2013
Mesajlar: 38 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc93563
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2013
2,297 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. kıyma
2 adet soğan
1/2 demet maydanoz
4 çorba kaşığı lor peyniri
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Un, tuz ve suyla yumuşak bir hamur hazırlayıp 15 dakika dinlendirin. Daha sonra iki adet bezeye ayırıp her bir bezeyi açın. Rendelenmiş soğanı sıvı yağda soteleyip kıymayı ekleyin. Kavurduğunuz kıyma ılınınca kıyılmış maydanoz ve peyniri ilave edip karıştırın. Açtığınız bir yufkayı tepsiye yayıp üzerine erimiş tereyağı sürün ve kıymalı harcı yayın. Daha sonra diğer yufkayı üzerine kapatın. 180 derecedeki fırında 35 dakika pişirin.
|
Kıymalı Börek |
|
OYA CAN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2013
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc91465
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2013
2,018 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
400 gram kıyma
4 soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz ve taze nane
Derin bir kabın içinde un, yoğurt, tuzu harmanlayıp üzerine yavaşça suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. 15 dakika dinlendirin. Bezelere ayırıp her bir bezeyi açın. İç malzemesi için rendelenmiş soğanı tereyağında kavurup içine kıymayı ekleyin, kıymanın rengi dönene dek pişirin. İçine bir tutam şeker, karabiber, tuz serpin. Bezeleri açıp üzerine sıvı yağ sürün, tepsiye kat kat dizin. Aralarına kıymalı harç koyun. Fırına verirken üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. 200 derecede 35 dakika kadar pişirin. Kahvaltı sofrasında ya da akşam yemeğinde harika bir börek oluyor.
|
Kıymalı Börek |
|
DUDU
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2013
Mesajlar: 34 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc90872
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2013
2,095 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sirke
5 gram yaş maya
3-4 su bardağı un
İçi için:
500 gram kıyma
1 bağ taze soğan
200 gram beyaz peynir
1 soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Her zamanki gibi yaş mayayı ılık sütle birlikte ezin, beş dakika bekletin. Üzerine yağı, sirkeyi, yoğurdu, tuzu, unu ekleyip yoğurun. 15 dakika kadar dinlendirin. Kıymayı tavada kavurun, rendelenmiş soğanı katın. Taze soğanı ince ince kıyın, fazla suyunu sıkıp kavrulmuş kıymaya ekleyin. Ardından peyniri koyun. Hamuru olabildikçe ince açın. Açtığınız yufkaları yağlayıp, beş katını üst üste koyun, tepsiye yerleştirin. İç harcını yayın. Geri kalan beş katı da aynı şekilde hazırlayıp üzerine koyun. 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|
Kıymalı Börek |
|
toros c.
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.12.2012
Mesajlar: 39 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85848
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
2,109 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr. kıyma
1 adet soğan
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1/2 demet maydanoz
Rendelenmiş soğan, kıyma ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Yumurta, süt ve unu yoğurarak çok sert bir hamur hazırlayın. Hamuru unlanmış zeminde açıp ikiye bölün ve üzerlerine sıvı yağ sürerek inceltin. Bir adet hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Kıymalı harcı çiğ olarak üzerine döşeyin. Diğer hamuru kalın şeritler halinde kesip üzerine yerleştirin. 200 derecedeki fırında 20 dakika pişmeye bırakın. Dilerseniz yoğurtla servis yapın.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
sahra gülü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc69023
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2011
2,550 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
Aldığı kadar un
Tuz
İçi için:
250 gr. kıyma
1 adet soğan
3 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, su, tuz ve unla hamuru yoğurun ve dinlendirin. Dinlenmiş hamuru bezelere ayırıp açın. Soğan, kıyma ve biberi yağda kavurun, tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Yufkaların ortasına soğuk harcı koyup dilediğiniz şekilde börekler hazırlayın. Üzerine yumurta akı sürüp 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Kıymalı Börek |
|
Balbaba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.07.2011
Mesajlar: 45 Şehir: Kilis |
Kısa URL: https://ml.md/lc65763
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2011
2,561 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar süt
İçi için:
500 gram kıyma
2 adet soğan
Karabiber tuz
2 çorba kaşlığı tereyağı
Derin bir kabın içine unu tuzu koyup yavaşça sütü ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. (İsterseniz 4 adet yufka ile de yapılabilir.) Hamuru 10 dakika dinlendirin ve 5 adet bezelere ayırın. Unlanmış tezgâhta ince bir şekilde açın. İç malzemesi için soğanı rendeleyip tereyağında kavurun. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Sonra da soğutun. 1 yufkayı tepsiye serin, biraz süt serpip üzerine diğer yufkayı koyun. Soğumuş kıymalı içi üzerine dağıtın. Diğer yufkaları ilave edip tepsiyi ocak üzerinde çevirerek ve alt üst ederek pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
Hafize Sultan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.04.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc65458
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2011
3,815 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı kadar ılık süt
İçi için:
400 gram kıyma
3 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz karabiber
Öncelikle kabın içine unu, tuzu, sirke ve zeytinyağı koyup üzerine ılık süt ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. İçi için soğanı rendeleyip tereyağın da pişirin. Kıymayı 5 dakika kavurun. Sonra soğumaya bırakın. Hamuru unlanmış tezgahta 4 parçaya ayırın ve her birini teker teker açın. Üzerine biraz yağ sürüp ince açın ve fırın tepsisine dizin. İki kat yufkadan sonra kıymalı iç malzemeyi ekleyip üzerine diğer yufkaları koyup kare şeklinde kesin. 200 derecedeki fırında 30 dakika pişirin.
|
Kıymalı Açma Börek |
|
referans
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2011
Mesajlar: 50 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc64811
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2011
2,682 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
Aldığı kadar un
Tuz
İçi için:
250 gr. kıyma
1 adet soğan
3 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, su, tuz ve unla hamuru yoğurun ve dinlendirin. Dinlenmiş hamuru açın. Soğan, kıyma ve biberleri yağda kavurun. Yufkaların ortasına harcı koyup zarf gibi katlayın. Üzerine yumurta akı sürün ve çörek otu serpin. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
KIYMALI BÖREK |
|
Mira
Aşçı
Kayıt: 15.03.2011
Mesajlar: 14 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc62818
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2011
2,522 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram un
250 gram yağ
250 gram yoğurt
1 yumurta
tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
Un, kabartma tozu ile beraber iki defa elenir. Ortası havuz gibi açılır. Ortasına yağ, yoğurt, su yumurta elle karıştırılır. Un ve tuzla beraber hamur hâline getirilir. Yumuşak bir hamur elde edilir. Yumurta kadar parçalara ayrılır, yarım santim kalınlığında elde bastırılarak yassıltılır. İçine kıymalı iç konup ikiye katlanır, kenarları bastırılır. Tepsiye sıralanır. Sıcak fırında pişirilir.
KIYMALI İÇ: 250 gram ince kıyılmış soğan, 1 kaşık yağ ve kıyma; soğanın rengi solana kadar pişirilerek tuz ve karabiber ilâve edilir.
|
KIYMALI AÇMA BÖREK |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc57660
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2010
4,525 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
İç harç için;
3 soğan
250 gram kıyma
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağ
Tuz
Karabiber
Hamur açmak için;
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
Hamur aralarını yağlamak için;
100 gr. tereyağı
Yumurta yağ, yoğurt, tuz, sirke ve kabartma tozunu bir kaba alın. Unu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Soğanları soyup kıyın. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğan ve kıymayı kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Un ve buğday nişastasını bir kapta harmanlayın.
Tereyağını eritin. Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerlerine nişastalı un serperek oklava ile tek tek tepsi büyüklüğünde açın.
35-40 cm çapındaki bir tepsiyi yağlayın. 6 yufkayı fırın tepsisine aralarına eritilmiş yağ sürerek üst üste dizin. Kıymalı harcı üzerine yayın. Kalan 6 yufkayı aralarına yağ gezdirerek kıymalı harcın üzerine dizin. Dışa sarkan kenarları içe doğru kıvırın. Kalan tereyağı donmuşsa tekrar eritip son yufkanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|
KIYMALI BÖREK |
|
Bezik
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc57610
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2010
2,697 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1.5 su bardağı su
Tuz
Harç için;
350 gr yağsız kıyma
3 soğan
4 sivri biber
3 domates
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Hamuru yağlamak için;
1 su bardağı sızma zeytinyağı
Üzeri için;
1 yumurtanın sarısı
Haşhaş tohumu
Soğanları küp doğrayıp kıyma ile birlikte ayçiçeği yağında kavurun. Kıyma suyunu çekip kavrulduktan sonra küp doğranmış domates ve sivri biber, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyin. Hiç suyu kalmayıncaya kadar kavurun.
Başka bir yerde unu, suyu ve tuzu karıştırıp hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 10 eşit parçaya bölün. Her parçayı avuç içinde yuvarladıktan sonra üzerine bastınp çay tabağı büyüklüğünde açın. Aralanna sızma zeytinyağı sürüp her iki parça hamuru üst üste yerleştirin.
Daha sonra her parçayı orta boy tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yerleştirin. Aralarını sızma zeytinyağı ile yağlayın. Üçüncü parça hamuru açıp tepsiye yerleştirdikten sonra yağlayıp üzerine hazırladığınız iç malzemeyi yayın.
Kalan iki parça hamura aynı işlemi uygulayıp en üste kalan yağı ve yumurta sarısını sürün. Haşhaş tohumu serpip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 50 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|
KIYMALI AÇMA BÖREK |
|
Nezihe
Aşçı
Kayıt: 19.03.2010
Mesajlar: 19 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc48917
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2010
3,072 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr özlü un
2 adet yumurta
1/2 bardak un
150 gr margarin yağı
250 gr kıyma peynir
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 küçük kuru soğan
İçi için; soğan küçük kıyılarak az ateşte kavrulur, üzerine kıyma eklenerek beraberce yarım kavrulur.
Yağ çok hafif bir ateşte ateşte eritilir. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabına konarak donması beklenir. Biraz sertleştikten sonra tahta kaşıkla karıştırılır. Diğer taraftan, hamur tahtasına elenmiş un dökülür. Ortası açılarak tuz atılır ve içine bir yumurta kırılır. Ilık su ile yoğrularak hamur yapılır. Bir topaç haline getirildikten sonra ıslak beze sarılır ve 10 dakika kadar bekletilir. Topaç oklava ya da merdane ile yufka haline getirilir. Daire şeklinde açılır. Daha evvel çırparak beyazlatılan yağ, bir fırça ile ya da tahta kaşığın tersi ile yufkanın üzerine sürülür.
Tamamen her tarafı yağlanmış olan hamur bu Kez peçete katlar gibi üçe katlanır. Yalnız katlanmış bu hamurun en üstüne yağ sürülmez. Diğer katlara sürülür. Yine yaş beze sarılarak buzdolabına yerleştirilir. 20 dakika sonra buzdolabından alınarak tekrar aynı işlem yapılır. Aynı işlemin üç kez tekrarından sonra yufka tekrar açılır ve börek için malzeme hazır olur.
Bu defa, açılan yufkanın ortasına, kıymalı iç koyulur. İçin üstünü örtmeden yanlardan alınan yufka parçaları ile örtülü bir durum meydana getirilir. Tepsi yağlanır ve bu hamur tepsiye konur. Üstlere yumurta sarısı sürülür ve çok sıcak olmayan bir fırında 20 dakika kadar bekletilir. Sıcak olarak servis yapılır.
|
KIYMALI BÖREK |
|
müberra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2010
Mesajlar: 41 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc46769
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2010
2,578 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
3,5-4 çay bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 paket baking powder
tuz
250 gr. kıyma
1 küçük baş soğan
1/2 demet maydanoz
1 kaşık margarin
biraz tuz ve karabiber
YAPILIŞI
Zeytinyağını, yoğurdu, tuzu, karbonatı bir kâseye koyup iyice karıştırınız. Bu karışıma unu ilâve edip yoğurarak kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yapınız. Hamuru 5-10 dakika dinlendiriniz. Hamuru, hamur tahtasında elinizle ya da merdane ile 1,5-2 cm. eninde oval şekilde açınız. Açılan hamurun ortasına içi koyup iki ucu ortada iyice birleştiriniz. Yağlanmış fırın tepsisine hamurun üstü alta gelecek şekilde koyunuz. Üzerine yumurta sarısı sürüp ısıtılmış orta hareretli fırında altını üstünü pembe şekilde pişiriniz. Fırından alınca biraz soğutunuz. Böreği 1-2 cm. eninde kesip servis tabağına diziniz. Sıcakken çay sofralarında ikram ediniz.
|
|