|
Kıymalı Enginar Dolması |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc82578
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2012
2,588 defa indirildi / yazdırıldı
|
12 adet taze (veya salamura) üzüm yaprağı
1/2 tatlı kaşığı un
2,5 su bardağı et suyu (yoksa su)
6 adet enginar (sapsız ayıklanmış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 iri domates, soyulup ince kıyılmış
12 adet lahana yaprağı
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
1,5 sulu limonun suyu
2 baş küçük soğan
1 bağ dereotunun yaprakları
İçi:
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı tuz
Az karabiber
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
1/2 şer bağ birlikte kıyılmız dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
İçi için:
1) Küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
2) Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
3) Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız.
Dolmanın hazırlanışı:
1) Üzüm yapraklarının saplarını koparıp içinde az limon suyu bulunan kaynar suda 3-4 dakika haşlayıp soğuk suda yıkayıp sıkarak bir tabağa çıkarınız.
2) Enginarların içini dolma içiyle hafif kubbeli şekilde doldurunuz. Üstten dolma içini de kapatarak enginarı üzüm yaprağı veya lahana yaprağı ile sarınız. Eğer yaprak küçük gelirse iki yaprağı birleştirip sarınız ve küçük bir tencereye dolmuş kısmını üste getirerek diziniz.
3) Başka bir tencereye yağı koyup eritiniz. Soğanı ve unu ilâve edip, 1 dakika karıştırınız. Et suyunu ve tuzunu ilâve edip, bir kere kaynatınız.
4) Enginarların üstüne domatesini ve limon suyunu serpip, tenceredeki suyu kepçe ile kenardan ilâve ediniz.
5) Ağır ağır kaynatarak 1 saat pişirip, tam servis yaparken yapraklan çıkarıp, dereotunu serpiniz.
|
Kıymalı Enginar Dolması |
|
libretto
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.01.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20559
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2008
2,543 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet enginar
2 baş iri soğan
350 gr kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
tuz, karabiber
1/2 adet limon
Soğan ince kıyılır, tereyağında pembeleştirilir. Kıyma eklenir, suyunu bırakıp çekene dek kavrulur. Üzerine salça, tuz, karabiber ve 1 su bardağı sıcak su katılır, 10 dakika daha pişirilir. Temizlenmiş, yarım limonla ovulmuş enginarlar, altı yayvan bir tencereye dizilir. Çukur kısımlarına kıymalı malzeme paylaştırılır. Kenarından 1 su bardağı sıcak su bırakılır. (Enginarların renginin bozulmaması için üzerine yağlı kağıt örtülebilir.) Tencerenin kapağı kapatılır. Orta ateşte30-35 dakika pişirilir.
|
Etli Enginar Dolması |
|
mesnevi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.11.2014
Mesajlar: 35 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc103000
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2014
2,103 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet iri enginar
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1/3 bardak pirinç
1/2 kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon
50 gr margarin
1 adet limon
Pirinci bir cezve veya ufak sos tasında yumuşaması için kaynamaya koyun. Soğanı küp küp doğrayıp az yag ve biraz suda öldürün. Kıymayı ekleyip soğanla beraber kavurun. Üstüne yumuşamış pirinç ve dereotunu ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip biraz daha karıştırın. Enginarları oymadan evvel 1 limonun suyunu sıkıp bir kenara hazırlayın. Enginarların kararmaması için lazım olacak. Enginarları oyduktan sonra, hazır içinizi enginarlara doldurun. Tencereye enginarların yarısı kaplanacak şekilde su ve tercihe göre yağı ekleyin. Yarım saat kadar orta ateşte pişirin.
|
Kıymalı Enginar Dolması |
|
türk anahtarı
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Bitlis |
Kısa URL: https://ml.md/lc118633
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2016
1,355 defa indirildi / yazdırıldı
|
Arzu Batur
4 orta boy enginar
Kıymalı harç için;
300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet domates rendesi
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Çeyrek demet domates rendesi
2 çay kaşığı tuz
1 adet limon suyu
Üzeri için;
İsteğe göre; kaşar peyniri dilimleri
1 çay kaşığı pulbiber
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
Enginarları derin bir tencereye alıp tuz ve limon suyu ve su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın. Limon, enginarların kararmasını önlediği için kesinlikle kullanmalısınız. Haşlanan enginarları soğuyana kadar haşlanan suyun içinde bekletin. Enginarların, suyun yüzeyine çıkmamasına dikkat edin. Ayrı bir tencereye zeytinyağı ve küçük doğranmış kuru soğanları ve doğranmış diş sarımsağı soteleyin. Pempeleşen kuru soğan ve sarımsağa kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu çekene kadar kavurun ve domates rendesi ve biber salçası doğranmış maydanoz ekleyin ve kavurmaya devam edin. En son tuzu ilave edin. Cam tepsiye soğuyan enginarları dizin. Enginarların üzerine, kıymalı harcı döküp, tepsiye de 1.5 su bardağı ılık su döküp 180 derede ısınmış fırında 15 dakika kadar kıyma ve enginar özleşene kadar pişirin. İsteğe göre kaşar üzerine koyup eritin. Fırından çıkan enginarların üzerine tavada önceden kızdırdığımız yağda pul biber ve doğranmış maydanoz serpiştirin.
|
Kıymalı Enginar Dolması |
|
Abbas Y.
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2015
Mesajlar: 77 Şehir: Tahran |
Kısa URL: https://ml.md/lc119855
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2016
1,270 defa indirildi / yazdırıldı
|
7 adet soyulmamış enginar
250 gr yağsız kıyma
7 yemek kaşığı pirinç
5-6 adet yeşil soğan
1 tutan dereotu
1 tutan maydanoz
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşıgı tuz karabiber
1 adet limon suyu
Öncelikle enginarların üst kabuklarını suyun sapını dibinden kesin ve tepesinide kesin önceden hazırladığınız limonlu suyun içine koyun onlar bir tarafta beklerken sizde içini azırlayın çiyden dolduracağınız mağzemeleri önce yeşil soğanları ince ince doğrayın maydanozu ve dereotunuda doğrayın içine yıkanmış pirinçi, kıymayı, salçayı, yağı ve tuz, karabiberi de koyun iyice karıştırın daha sonra enginar saplarınıda soyun limonlu suya atın ve tencerenin dibine dizin enginarları önce içinden başlayarak daha sonra yapraklarını doldurun ve tencereye dizin ve içine biraz sıcak su koyup kısık ateşe koyun ara ara azar azar sıcak su ilave edin.
|
Kıymalı Enginar Dolması |
|
deli dolu
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc129262
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2017
1,158 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
2 adet enginar
150 gram kıyma
4 yemek kaşığı pirinç
1 adet soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
Zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Soğan, domates, sarımsak robotta çekilir.
Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır.
Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır.
İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur.
Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir.
50 dakika kadar orta ateşte pişirilir.
Sıcak servis yapılıp elle yenilir.
|
|