Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Karalahana 1 Kg.
Kıyma 400 Gr.
Kuru soğan 2 Orta boy
Maydanoz 6 Sap
Pirinç 1 Çay bardağı
Karabiber 1 Çay kaşığı
Domates 2 Orta boy
Yoğurt 2 Su bardağı
Sarımsak 3 Diş
Tuz
Karalahanalar yıkanır. Sapları kesilip atılır. Yeşil kısım bütün olarak haşlanıp süzülür.
Doğranmış kuru soğan, maydanoz, kıyma, karabiber, domates salçası veya domates, tuz ve pirinç karıştırılarak iyice yoğrulur. Haşlanmış karalahana damarlı tarafı üste gelecek şekilde ele yayılır. İçine bir miktar harç koyularak sarılır. Tencerenin dibine bir adet lahana yaprağı konur. Dolmalar sarıldıkça tencereye dizilir. Üstüne bir tabak konulur. Üste çıkacak kadar kaynamış su eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Yarım saat kadar pişirilir. İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla veya sade yenir.
Not: üzüm yaprağı ile de bu şekilde dolma pişirilir. Ancak harcına dereotu konur.
|