|
KIYMALI MERCİMEK |
|
Kezban
Editor
Kayıt: 14.08.2005
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK |
Kısa URL: https://ml.md/lc10112
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2006
3,616 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEME :
Yarım kilo yeşil mercimek
1 paket margarin yağ «125 gr.»
4 baş soğan
200 gr yağlıca kıyma
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
3 adet domates
yarım fincan salca
4 bardak su
YAPILIŞI:
Kaba doğranmış soğan, bir tencerede eritilmiş olan yağda 6-7 dakika kadar kavrulur. Buna kıyma ve biber de konup kıymalar suyunu çekinceye kadar arada bir karıştırarak 15 dakika pişirilir. Sonra bu soğanlı kıymaya, sıcak suya sokulup çıkarılarak kabuğu rahatça soyulup çekirdekleri temizlenmiş ve ufak doğranmış domates veya mevsimi değilse biraz suda halledilmiş salça da katıp ağır ateşte pişmeye bırakılır. Diğer yanda taşları ayıklanıp sudan geçirilerek iyice yıkanmış olan mercimekler içinde su kaynamakta olan bir tencereye konarak 15 dakika haşlanır. Sonra bu su dökülüp süzülen mercimekler pişmekte olan kıyma-soğan karışımına'ilâve edilir ve tencereye 4 bardak da sıcak su konur. Tuzu da atılır. 40 - 50 dakika sonra ateşten almarak sıcak servis yapılır.
|
KIYMALI MERCİMEK |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13390
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2007
4,766 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
400 gram yeşil mercimek,
250 gram yağlıca kıyma,
4 çorba kaşığı sadeyağ,
3 baş soğan,
3/4 kahve fincanı domates,
8 bardak et suyu,
1 kahve kaşığı karabiber,
yeteri kadar tuz.
Yapımı:
Bir tencereye sadeyağla ince doğranmış soğanları koymalı. Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla karıştırarak soğanları kavurmalı. Soğanların rengi pembeleşince kıymayı içine atmalı ve karıştırmak Tuzunu ve karabiberini de serptikten sonra vakit vakit karıştırılacak kıymayı, rengi dö-nünceye kadar yani 15 dakika kadar kavurmalı. Sonra 1 çorba kaşığı sıcak et suyunda eritilmiş domates salçasını ve et suyunu tencereye dökmeli ve bunları kaynamaya bırakmalı.
Bu işler olurken bir gece önceden taş ve çöpleri ayıklandıktan sonra soğuk suya konmuş olan mercimeğin suyunu süzmeli, sonra bunu, içinde kaynar tuzlu su bulunan bir tencereye atıp on dakika kaynatmalı. Mercimek tuzlu suda on dakika haşlandıktan sonra bunu delikli bir süzgece boşaltarak suyunu süzmeli. Sonra az haşlanmış mercimeği kaynamaya başlayan salçalı et suyunun içine boşaltmalı. Ortadan az bir ısıda 50-60 dakikada mercimek yumuşayıp pişince tencereyi ateşten indirmeli ve yemeği servis tabağına boşaltmalı. Ve böylece servis yapmalı.
ML® Kara Şimşek için tıklayın
|
KIYMALI MERCİMEK |
|
Ahmet Senyelli
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.07.2007
Mesajlar: 28
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16343
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2007
3,361 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Su bardağı yeşil mercimek
2 Kaşık salça veya olgun domates
2 Soğan
2 Kaşık sade yağ
250 gr. kıyma
tuz.
Akşamdan ayıklanmış mercimek bol suda ıslatılır, iyice şişmesi sağlanır, sabahleyin bol suyla yıkayarak 10 dakika haşlanır ve suyu dökülür. Pişirilecek tencerede sadeyağ eritilir kabuklan soyularak yıkanmış ve ince ince doğranmış soğan sarartılır. Kıyma katıp rengi dönünceye kadar ezilerek kavrulur, suda ezilmiş salça veya kabukları çıkarılarak doğranmış domates ilave edilir 1-2 dakika karıştırılarak pişirilir, süzülmüş mercimekler tencereye konur suyu tuzu eklenerek iyice ağır ateşte pişirilir.
|
KIYMALI YEŞİL MERCİMEK |
|
Meral Akyüz
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc20626
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2008
3,368 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. Kıyma
2 orta boy soğan
1,5 su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tencereye yağ ve kıymayı koyup, kapağını örtünüz. Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırarak 5 dakika pişiriniz. 4 su bardağı kaynar su ve ayıklanıp yıkanmış mercimekleri ilave ederek pişiriniz. Yumuşamasına yakın ince kıyılmış soğan, salça ve tuzunu ilâve edip yumuşayınca ocaktan alınız.
|
Kıymalı Yeşil Mercimek |
|
kolaj
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.02.2009
Mesajlar: 35 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc34615
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2009
3,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg. yeşil mercimek
250 gr. kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
6 çorba kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı sıcak su
tuz
Mercimek bir gün önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır. Tencereye sıvıyağ konur, ince kıyılmış kuru soğan eklenir, pembeleşene kadar kavrulur, üzerine kıyma katılır, suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir, salça, tuz ilave edilir, en son haşlanmış mercimek, sıcak su katılır, kapaklı olarak 10-15 dakika pişirilir.
|
Kıymalı Mercimek |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62853
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2011
2,886 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr yeşil mercimek (bir gece önceden ayıklanıp, ıslatılmış)
200 gr koyun kıyması
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 çorba kaşığı salça
5 su bardağı et suyu ya da su
1 tatlı kaşığı tuz
2 soğan (ince doğranmış)
Islatılmış mercimekleri, bol suda yıkayınız. Bir tencereye koyup, 3 cm üstlerine çıkacak kadar su doldurarak, orta ateşte, kapağı kapalı olarak, 45 dakika kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, mercimekleri bir süzgeçten süzerek (pişme suyunu atınız) bir kenarda bekletiniz.
Orta boy bir tencereye yağı koyup, kızdırınız. Soğanları ekleyip, 3 dakika kavurunuz. Kıymayı koyup, 3-4 dakika, karıştırarak kavurunuz. Salçayı da ekleyip, 2 dakika daha kavurduktan sonra, haşlanmış mercimeği, et suyunu ve tuzu katıp, karışımı ağır ateşte 1+1/2 saat pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, kıymalı mercimek yemeğinizi servis ediniz.
|
Kıymalı Mercimek Yemeği |
|
dosta
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.10.2011
Mesajlar: 112 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc68732
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2011
11,972 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 bardak yeşil mercimek
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
100 gr kıyma
Yıkadığınız mercimekleri tencereye koyun üzerine 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ gezdirin.sonra üzerine iki-üç parmak geçecek kadar su koyup mercimekleri haşlayın.Başka bir tencerede sırasıyla soğan, kıyma ve salçayı kavurun ve haşladığınız mercimeği suyu ile ilave edin. Suyu az gelirse biraz sıcak su ilave edin. Tuzunu da ayarladıktan sonra mercimekleri suyu ile özleşene kadar pişirin.
|
KIYMALI MERCİMEK |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84410
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2012
2,610 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram mercimek
200 gram yağsız kıyma
1/2 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates, kabukları soyulup küp doğranmış
2 çorba kaşığı tepeleme yağ
5 su bardağı et suyu (yoksa su)
2 adet iri soğan, ince doğranmış
1 tatlı kaşığı tuz
1) Mercimeği temizleyip akşamdan ıslayınız.
2) Sabah yıkayıp üzerini 2 parmak kapatıncaya kadar su doldurup kapağını kapatınız. Orta ateşte 45 dakika haşlayınız ve bir süzgece dökerek suyunu süzdürünüz.
3) Bir tencereye yağ ve soğanı koyup orta ateşte 3 dakika kavurunuz. Kıymayı ilâve edip 3-4 dakika daha kavurunuz. Biber salçasını ve domatesleri ilâve edip 2 dakika daha kavurunuz.
4) Mercimeği, suyunu, tuzunu ilâve ederek ağır ateşte 1,5 saat pişirip servis yapınız.
|
Kıymalı Yeşil Mercimek |
|
şehriban
Aşçı
Kayıt: 15.08.2014
Mesajlar: 19 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc100840
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2014
2,786 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram yeşil mercimek
250 gram orta yağlı kıyma
1 orta boy kuru soğan
1 adet yeşil biber
Biraz kuru veya taze nane
2 kaşık margarin
Daha sonra kara suyunu atmak için bir tencerede suyla birlikte hafif haşlayalım. Kara suyunu salacaktır. Bu suyu dökün.
Sonra ince doğradığımız soğanı ve yeşil biberi yağla birlikte hafif kavuralım. Kıymayı atarak hep beraber bir kez daha kavuralım. Kıyma pişsin.
Salçayı ekleyin bir kaç kere karıştırarak kavurun. Tuzunu ve nanesinide ekleyin . Yeşil mercimeklerin üzerine sıcak su dökerek orta hararetli ocak gözünde pişmeye bırakın.
Yeşil mercimekler önceden haşlanmış olduğu için fazla pişirmeye gerek yok. Çok hızlı ateşte pişirirseniz yeşil mercimekler dağılır ve parçalanır
Orta dereceli su kalana kadar pişirin. Çok fazla su koymayın.
Çünkü yeşil mercimek yemeği piştikten sonra demlenmeye bırakılınca bir müddet sonra koyulaşıyor. Göz kararı sıcak su yeterli olacaktır.
|
|