|
|
Kıymalı Poğaça |
|
emoş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.04.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc143834
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2019
645 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet bütün yumurta
1 yumurtanın akı
1 su bardağı (200 ml) zeytinyağı
1 su bardağı (200 g) yoğurt
1 çay bardağı (100 ml) ılık su
1 paket (42 g) Pakmaya Yaş Maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
6-7 su bardağı (600-700 g) un
İç Harcı İçin:
300 g kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam kimyon
Bir tutam tuz
Yarım çay bardağı (50 ml) su
Üzeri İçin:
1 yumurtanın sarısı
2 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı susam
Yarım su bardağı ılık suyun içine şeker ve Pakmaya Yaş Mayayı karıştırın.
Unun ortasına zeytinyağı, yoğurt, tuz, 1 adet bütün yumurta, 1 yumurtanın akı ve ılık suda erittiğiniz mayayı ilave edin. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurun üzerini örtüp 15 dakika mayalandırın.
Küçük küpler halinde doğranmış soğanı acısı çıkması için yarım çay bardağı suyla birlikte pişirin. Suyunu çekince sıvı yağ ve tereyağı ekleyip pişirin. Kıymayı ilave ederek kavurmaya başlayın. Kıyma iyice pişince tuzunu kimyonunun ekleyerek tatlandırın. Ocaktan alın, soğumaya bırakın. Kıymalı iç harcınız hazırdır.
Dinlenen hamurdan yarım mandalina büyüklüğünde parçalar elde edin. Elinizle tezgahın üzerinde biraz genişleterek açın ve ortasına kıymalı harcından bir miktar yerleştirin. Hamurun kenarlarından ortasına doğru kapatın.
Hamurları birleştirdiğiniz yer alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı bir şekilde dizin.
Yumurta sarısı ile toz şekeri çırpıp hamurların üzerlerine sürün, en son susam serpin. Bıçak yardımıyla poğaçaların tam ortasında hafifçe kesik oluşturun.
Poğaça hamurlarını oda sıcaklığında tepsinin içinde 1 saat daha mayalandırın.
Mayalanma süreci bittikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
Not: Eğer poğaçanın içi için hazırlayacağınız bir harç varsa harcın önceden hazırlanıp soğutulmuş olması gerekmektedir. Aksi halde sıcak harca temas eden hamur istenildiği gibi pişmeyecektir.
|
Kıymalı Poğaça |
|
yiğit bulan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2016
Mesajlar: 621 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc121415
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2016
986 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ılık süt
20 gr Pakmaya Yaş Maya
1 yumurtanın akı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
2,5-3 su bardağı un
İç malzemesi için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
200 gr kıyma
Tuz
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam yenibahar
1 tutam tarçın
Yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
Pakmaya Yaş Mayayı 1 su bardağı ılık sütün içinde 10 dakika bekletin. Kuş üzümlerini de sıcak suda bekletin.
Hamur yoğurma kabına mayalı sütü alın. Yağı, yumurta akını, tuzu ve şekeri ekleyin. Karıştırıp unu azar azar ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur yumuşak gelirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
Hamurun üzerini streç bir filmle örtün. Oda ısısında 1 saat mayalanmaya bırakın.
İç malzemesi için sıvıyağı tavada ısıtın. Soğanı karamelize olana dek kavurun. Kıymayı ekleyin. 10 dakika kavurup ocaktan alın. Tuzunu, suda bekletmiş olduğunuz kuşüzümünü, kıyılmış maydanozu ve baharatını ekleyip tatlandırın. İç malzemeniz hazırdır.
Mayalanan hamurdan mandalinadan biraz daha küçük parçalar elde edin. Her hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde pasta tabağından biraz daha küçük açın.
Hamurun kenarına iç malzemeden paylaştırın. Rulo şeklinde sarıp ay şeklinde kıvırın. Hamur malzemesi bitene dek aynı işleme devam edin. Her hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Hamurların üzerine önce yumurta sarısı-pekmez karışımı sürün, sonra haşhaş tohumu serpin.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin.
|
|
Kıymalı Poğaça Tarifleri Pakmaya Yemek Tarifleri
|
|