|
|
KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ (Ateş Üstünde) |
|
günce
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.02.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc34813
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2009
2,043 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram hazır yufka
180 gram sadeyağı, ya da margarin (2 çorba kaşığı)
3 adet yumurta
KIYMA İÇİ:
150 gram kıyma
400 gram soğan (4 büyük)
40 gram margarin (2 çorba kaşığı)
Tuz
Karabiber
1 Bir kaba; 5 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin koyarak, kızdırmadan eritmeli, sonra buna 3 adet de yumurta kırarak çal-kalamalı, birbirine karıştırmalı ve bir tarafa bırakmalı, sonra da dışarıdan satın almış olduğumuz 500 gram hazır yufkadan yalnız bir tanesini, böreği içinde pişirecek olduğumuz 22 - 25 Santim çapındaki tepsiden bir buçuk misli, diğerlerin ise ancak tepsi yuvarlaklığında olmak üzere keserek, yufkaları da bir yana ayırmalıdır.
2 Sonra 4 silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin eriterek, bunun yarısını böreği pişirecek olduğumuz tepsinin içine koymalı ve yağın üstüne büyük ve yuvarlak olarak kesmiş olduğumuz yufkayı tepsinin kenarlarından taşarcasına döşedikten sonra bunun üstüne, hazırlayarak bir tarafa bırakmış olduğumuz yumurtalı yağdan bütün katlara yetecek miktarda yağ gezdirmeli ve yumurtalı yağın üstüne de tepsi büyüklüğünde kesmiş olduğumuz hamurlardan birini oturttuktan sonra, yufkaların yarısını böylece bir hamur, bir miktar yumurtalı yağ olmak üzere birbirlerinin üstlerine istiflemeli ve istiflenmiş olan bu yufkaların üzerlerine de hazırlanmış kıyma içini yaydıktan sonra kıymanın üstüne de yine bir yufka, bir miktar yumurtalı yağ olmak üzere bütün yufkaları istiflemekte devam etmeli, sonra da bunların üzerlerine, tepsinin altına döşeyerek etraftan taşırmış olduğumuz ilk yufkanın kenarlarını kapatmalıdır. (Yufkaların yırtık ve kenarlarını birleştirerek tepside katlar oluşturmalıdır).
3 Yufkaların istiflenmeleri sona erince; tepsiyi orta ateşe oturtarak, böreğin altı pembemsi bir renk alıncaya kadar tepsiyi ikide bir oynatmalı çevirmeli, kızartmak ve böreğin altı iyice kızarınca üstüne bir kapak kapatarak ve altüst ederek böreği kapağa almalı, sonra da tepsiye geri kalan margarin yağının tamamım koyduktan sonra kapaktaki böreği kaydırmak, tekrar tepsiye almalı, sonra da böreğin bu tarafını da aynen yukarıda anlattığımız gibi kızarttıktan sonra, ateşten almalı ve parçalara keserek tabağa aktarmalı ve servis yapmalıdır.
|
KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ (ATEŞTE) |
|
yasemin&mükremin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc48986
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2010
2,329 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kıyma içi:
1/2 kg hazır yufka
5 çorba kaşığı sadeyağ
4 çorba kaşığı margarin
3 tane yumurta
150 gr kıyma
4 soğan (büyük)
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 kahve kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Bir kuşaneye sadeyeağ konularak eritilir. İçine 3 yumurta kırılarak hemen çalkalanıp birbirine karıştırılıp bir tarafa bırakılır. Yufkalardan bir tanesi kesilmeyerek, diğerleri ise tepsi kadar yuvarlak kesilir ve bunlar da bir tarafa konur. Tavada margarin eritilir, yarısı boş tepsiye dökülür ve en büyük yufka en alta konulur. Bunun üzerine hazırlanan yumurtalı yağdan bir miktar konulup el ile yayılır ve bir yufka bir yumurta, yağ olmak üzere yufkaların yarısı tepsiye döşenir. Tam ortaya yandaki malzeme ile kıymalı su böreğinde olduğu gibi yapılıp hazırlanan kıyma içi yayılır ve bunun üzerine bir yufka bir yumurtalı yağ olmak üzere bütün yufkalar serilir. Tepsinin en altına koyup kenarlarına dışa taşan yufkaların taşan kısımları, en üstteki yufkanın üzerine katlanır ve tepsi orta ısıdaki ateş üzerine oturtulur.
Tepsi pişerken hem çevrilip döndürülür hem de hafif hafif sallanır. Altı iyice lızarınca üzerine bir başka tepsi kapatılmak suretiyle alt - üst edilir ve artan margarin yağının tümü ilâve edilir. Böreğin şimdi alta gelen tarafı da kızardıktan sonra kesilir ve servis yapılır.
|
|
KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ (Ateş Üstünde) Tarifleri Börek Tarifleri
|
|