|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
Ayşegül Tütüncü
Aşçı
Kayıt: 02.03.2011
Mesajlar: 19 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc61854
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2011
3,497 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sahrap Soysal
Hamur için;
1 su bardağ, su
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı sıvıyağ
5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İç Harcı için
1,5 kg ıspanak
3 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamur açmak için;
3 çorba kaşığı un ve nişasta
üzeri için;
250 gr bitkisel margarin
1 tatlı kaşığı çörekotu
2 çorba kaşığı yoğurt
Ispanaklarının kök kısımlarını temizleyip akan suyun altında yıkayın. Süzüp yapraklarını doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun.Elinizle sıkıp fazla suyunu süzün. Soğanları soyup zardan ufak ince ince doğrayın.
Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanları sararıncaya kadar kavurun. Ispanağı ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
Hamur için su, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurun. Hamuru tezgahın üzerine alıp pütürsüz ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin.
Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Un ve nişastayı bir kapta karıştırın. Bezelerden birini üzerine nişastalı un serperek oklava ile yufka büyüklüğünde açın. Hamuru ortadan ikiye kesin. Üzerine 1 çorba kaşığı kadar eritilmiş margarin gezdirin. Ispanaklı harcı hamurun kesik kısmına uzunlamasına yayın. Hamuru sarıp rulo yapın. Kalan yarım yufkayı da aynı şekilde rulo sarıp kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. 35-40 cm çapındaki yuvarlak fırın tepsisini yağlayın.
Rulo sardığınız hamurları yağlanmış fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yan yana yerleştirin.
Kalan yağ ve yoğurdu bir kapta çırpıp böreğin üzerine sürün. Çörekotunu serpip 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirip servis yapın.
|
Kol Böreği (Ispanaklı) |
|
rüzgarın sesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.11.2009
Mesajlar: 59 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc43663
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2009
2,657 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 Su bardağı un
2 Yumurta sarısı
1 Tatlı kaşığı maya
10 Çorba kaşığı süt
3 Kaşık margarin
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 Kg. ıspanak
2 Çorba kaşığı yağ
2 Adet haşlanmış yumurta
İçi için, ayıklanmış ıspanağı temizce yıkayıp tahta üzerinde, doğramak suretiyle 2-3 parçaya ayırınız. Soğanları, iki kaşık yağda hafifçe öldürünüz. İçine ıspanakları atınız, kendi suyunu çekinceye kadar bekleyip 2-3 dakika kavurunuz, tuz ve biber ilave ediniz. Haşlanmış yumurtayı iri iri kıyarak ıspanağa ilave ediniz.
Dört kaşık sütü, yarım tatlı kaşığı şekeri ve mayayı ezerek kabartınız.
Unun ortasını açınız, kabarmış mayayı ve diğer malzemeyi katarak özlü bir hamur yapınız.
Üzerini kapatıp ılık bir yerde bekleterek mayalandırınız.
Hamuru, merdaneyle bıçak sırtı kalınlığında ve dik dörtgen şeklinde açınız.
Hazırlanan içi, hamurun ortasına boydan boya koyun paket yapar gibi hamuru kapatınız.
iki başlarına yapışması için yumurta sürüp bastırınız.
Yağlanmış fırın tepsisine koyup mayalanması için 20 dakika bekletiniz.
Üzerine çırpılmış yumurta sürüp kızgın fırında yarım saat pişiriniz.
ML® Ispanaklı Kol Böreği için tıklayın
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc132610
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2018
2,631 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta (sarısı üzerinde)
1 paket toz maya
Tuz
Alabildiği kadar un
İçi için:
2 adet kuru soğan
1 kg ıspanak
Tuz
Karabiber
Pul biber
Sıvı yağ
Arası için:
Tereyağı
Margarin
Yoğurma kabına, yoğurt, süt, sıvı yağ, tuz ve bir yumurtanın beyazı alınıp karıştırılır, üzerine biraz unla karıştırılmış maya katılır, azar azar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurulur.
Üzeri kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır.
İçi için, soğanlar yemeklik doğranıp tencereye alınır, sıvı yağ ilavesi ile kavrulur. Üzerine doğranmış ıspanaklar konarak biraz diri kalacak şekilde kavrulur, tuz, karabiber ve pul biber ilave edilerek, ateşten alınır, soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamur dört eşit bezeye ayrılır. Her beze yufka büyüklüğünde açılır, üzerine tereyağı ve margarin karışımı sürülür.
Gözleme biçiminde katlanır, her katlamada aralarına yağ sürülür.
Hazırlanan yufkalar buzdolabında en az 3 saat bekletilir.
Süre sonunda buzdolabından alınan hamurlar biraz büyütülür.
Her hamur uzunlamasına ortadan ikiye kesilir, ortasına uzunlamasına yeteri kadar iç konur, rulo yapılır.
Her rulo bıçakla parmak uzunluğunda kesilir, kağıt serili fırın tepsisine dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür.
190 derece fırında pişirilir.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
WoW
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2010
Mesajlar: 64 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc54794
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2010
2,535 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
6,5 su bardağı un
2,5 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı sıvı yağ (yufkaları açmak için)
tuz
İçi için;
1/2 kg. ıspanak (yapraklı kısımları)
2 yumurta
1/2 kahve fincanı sıvı yag
Arzuya göre 100 gr. beyaz peynir veya lor peyniri
1 kahve fincanı un
tuz
karabiber
Üzeri için;
i yumurta sarısı
3 çorba kaşığı sıvı yag
1 çorba kaşığı limon suyu
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım, içine suyu, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Üzerlerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendirelim. Bu arada böreğin iç harcını hazırlayalım. Ayıklanıp yıkanmış ıspanak yapraklarını iki elimizle sıkalım. Suyunu iyice süzerek doğrayalım. içine yumurtaları, unu, sıvı yağı, tuzu, karabiberi ve ezilmiş peyniri ekleyip karıştıralım. Dinlenmiş bezeleri üçerli gruplar halinde ayıralım. Üç bezeyi unlanmış bir zeminde 1 mm. kalınlığında açalım. 3 yufkanın aralarını ve üzerini sıvı yağ ile yağlayarak üst üste serip yarıdan keselim. Yarım daire şeklindeki bir yufkanın üzerine ıspanaklı harcı serpip rulo yaparak saralım. Ruloyu bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürüp yuvarlak bir şekil verelim. Hamur rulosunu margarinle yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp tepsideki rulonun etrafına saralım. Bir kapta yumurta sarısını, sıvı yağı ve limon suyunu karıştırıp yufkaların üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 220°C ısılı fırında böreğin altı üstü pembeleşene dek pişirelim.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc108998
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2015
2,376 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
6 su bardağı un
2 su bardağı + 1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı sıvı yağ (yufkaları açmak için)
Tuz
İçi için:
1/2 kg. ıspanak (yapraklı kısımları)
2 yumurta
1/2 kahve fincanı sıvı yağ (arzuya göre)
100 gr. beyazpeynir veya lorpeyniri
1 kahve fincanı un
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı limon suyu
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine suyu, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Üzerlerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendirelim. Bu arada böreğin iç harcını hazırlayalım. Ayıklayıp yıkanmış ıspanak yapraklarını iki elimizle sıkalım. Suyunu iyice süzerek doğrayalım. İçine yumurtaları, unu, sıvı yağı, tuzu, karabiberi, ezilmiş peyniri ekleyip karıştıralım. Dinlenmiş bezeleri üçerli gruplar halinde ayıralım. Üç bezeyi unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. 3 yufkanın aralarını ve üzerini sıvı yağ ile yağlayarak üst üste serip yarıdan keselim. Yarım daire şeklindeki bir yufkanın üzerine ıspanaklı harcı serpip rulo yaparak saralım. Rulonun bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürüp yuvarlak bir şekil verelim. Hamur rulosunu margarinle yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp tepsideki rulonun etrafına saralım. Bir kapta yumurta sarısını, sıvı yağı ve limon su
yunu karıştırıp yufkaların üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 220 dereceli ısılı fırında böreğin altı üstü pembeleşene dek pişirelim.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
gümüş tas
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2011
Mesajlar: 33 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc65278
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2011
2,160 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1.5 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
1 kg. ıspanak
2 adet soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
İnce kıyılmış soğanı yağda kavurun. Doğranmış ıspanağı ekleyip 10 dakika pişirin. Yumurta, su, sıvı yağ, sirke ve tuzu azar azar una ilave ederek yoğurun. Çok katı olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamuru bezelere ayırıp un serpilmiş zeminde açın. Üzerine tereyağı sürün ve ıspanaklı harç koyarak rulo yapın. Ruloları oval şekilde tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında pişirin.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
şef
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2011
Mesajlar: 72
|
Kısa URL: https://ml.md/lc66368
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2011
2,149 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
Un
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 kg. ıspanak
2 adet soğan
Tuz
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Soğan ve ıspanakları ince kıyın. Soğanı sıvıyağda kavurun, ıspanakları ekleyip 10 dakika pişirin. Yumurta, su, sıvıyağ, sirke ve tuzu bir kapta karıştırın. Azar azar un ekleyerek çok katı olmayan bir hamur hazırlayın. 10 dakika dinlendirip, bezeler kopartın. Un serpilmiş zeminde oklavayla açın. Üzerine tereyağı sürün ve ıspanaklı harçtan koyduktan sonra ikiye bölün. Her parçayı geniş tarafından dar tarafına doğru rulo yaparak sarın. Ruloları sarıp, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
kuşhane
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.03.2014
Mesajlar: 30 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc96372
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2014
2,051 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
2 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
5 çorba kaşığı sıvı yağ
İçi için:
200 gram lor peyniri
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 kilo ıspanak
1 yumurta
1 su bardağı kıyılmış ceviz
Derin bir kabın içine unu, sirkeyi, mayayı, tuzu koyup harmanlayın. Üzerine yağı, ılık sütü ekleyip yumuşak bir hamur tutun. Bu hamuru bezelere ayırıp 20 dakika dinlendirin. İç malzemeleri için rendelenmiş soğanla yıkanmış ıspanak yapraklarını ezip üzerine lor peynirini, yumurtayı ekleyip karıştırın. Dinlenmiş hamurları elinizle ya da merdaneyle açın. İç malzemeyi ortasına yerleştirin ve kol böreği gibi sarıp tepsinin ortasından başlayıp sara sara dizip 200 derecede 35 dakika kadar pişirin. Fırından alıp, üzerine tereyağı gezdirip 5 dakika daha fırına verin. Daha sonra sıcak olarak ikram edin.
|
KOL BÖREĞİ (ISPANAKLI) |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc85475
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2013
1,887 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kilo ekstra un
1 adet yumurta
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 limonun suyu
1,5 bardak su (500 gram)
Hamuru yağlamak için:
150 gram yağ
Ispanaklı İç:
500 gram ıspanak
2 adet kuru soğan
50 gram margarin
Tuz
Karabiber.
1) Ispanakları, kaynar tuzlu suyun içinde diriliği gidip de birazcık yumuşayıncaya kadar birkaç dakika haşlayalım.
2) İnce kıydığımız kuru soğanları, margarin yağında pembeleştirip, içine süzüp ince kıydığımız ıspanakları ilave edip, biraz daha pişirelim.
3) Yeterince tuzunu ve karabiberini katıp, ocaktan indirelim ve soğutalım.
4) Mermerin üzerine unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuz, limon suyu, soğuk su ve yağı ilâve edip, kuvvetli yoğurarak top gibi bir hamur yapınız. Hamurun tam ortasından, karşılıklı yarı kalınlığına kadar bıçakla keserek dört kulak meydana getiriniz ve üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek yarım saat dinlendiriniz.
5) Hamuru 150'şer gramlık 5 eşit parçaya bölüp, her birini yuvarlak bir top gibi yuvarlayınız. Kurumamaları için alt ve üstlerine hafif rafine yağı sürüp, tekrar hafifçe yuvarladıktan sonra, bir tepsiye diziniz ve üzerlerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 30 dakika dinlendiriniz.
6) Sonra mermerin üzerine iki hamur çıkarıp, her ikisini de 18 santimlik tabak gibi yassıltınız.
7) Hamurun bir tanesinin tam ortasına 50 gram erimemiş yumuşak yağ koyarak, kenarlarına bulaştırmadan yağı yayınız ve üzerine yağsız diğer hamuru kapatarak kenarlarını alttan ve üstten çimdikler gibi sıkıştırınız.
8) Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp, rafine yağı ile yağlanmış bir tepsiye diziniz; üzerlerini hafifçe yağlayarak ıslatılıp sıkılmış bir bezle kapatınız ve 30 dakika dinlendiriniz.
9) Hamuru açınız. Hamurun önünüze gelen ucunu, ortasına doğru kapatınız. Yukarıdan aşağıya iki yan kenarını keserek kapanmış hamurun içine ilâve ediniz.
10) Karşı ucu da kapanmış uçla uçuca gelmek üzere kapatınız ve karşısındaki ucun üzerine harcın 3/4'ünü kurdela gibi seriniz ve hamura elinizle yağmur yağar gibi tereyağını serpiniz.
11) Ispanaklı için çıkmaması için 2 kenarından 1'er parça hamurun üzerine kapatıp içli taraftan hamuru sigara sarar gibi sarınız ve hamurun 2 ucunu kapalı büyük B harfi yapar gibi birleştiriniz.
12) Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp tepsiye diziniz. Ortadan hızlı ateşte 30 dakika pişirip altlarını üstüne çeviriniz.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
senet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2015
Mesajlar: 37 Şehir: Sincan-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc107324
Gönderme Tarihi: 05.May.2015
1,593 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
200 gram kıyma
1 soğan
500 gram ıspanak
1 çorba kaşığı tereyağı
Hamuru için öncelikle un, süt ve yumurtayı bir kabın içinde karıştırıp yoğurun. Tuzunu da ekleyip sert bir hamur yapın. Hamuru açıp büyük kareler halinde kesin. İç malzemesi için ıspanakları kıyıp, rendelenmiş soğanı tuz ve karabiberle tatlandırın. Bu iç malzemeli hamurların içine yerleştirip 2 parmak eninde katlayıp fırın tepsisine dizin. 200 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Daha sonra dilimleyip ikram edin.
|
Ispanaklı Kol Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158621
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2021
230 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 adet yumurta
1,5 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı sirke veya limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
1 kg ıspanak
2 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Harç için soğanları ve ıspanağı ince kıyın. Sıvı yağı büyük bir tavaya alıp kızdırın ve soğanları rengi dönene kadar kavurun. Daha sonra ıspanağı ekleyip 10 dakika birlikte pişirin. Bir kenarda soğumaya bırakın. Yoğurma kabında yumurta, su, sıvı yağ, sirke veya limon suyu ile tuzu karıştırın. Azar azar un ekleyerek çok katı olmayan bir hamur hazırlayın.10 dakika dinlendirdikten sonra hamurdan büyük bezeler kopartın. Un serpilmiş düz bir zeminde bezeleri oklavayla açın. Üzerine tereyağı sürün ve ıspanaklı harçtan koyduktan sonra ikiye bölün. Her parçayı geniş tarafından dar tarafına doğru rulo yaparak sarın. Ruloları kendi etrafında oval şekilde sarıp fırın tepsisine dizin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Yumurta sarısını çırpın ve böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakika pişirin ve sıcakken servis yapın.
|
|