|
Kömbe (Malatya) |
|
NeclaK
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2007
Mesajlar: 29 Şehir: K.Maraş |
Kısa URL: https://ml.md/lc16774
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2007
4,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı buğday unu
2 su bardağı kepek unu
1 tatlı kaşığı yaş maya
su
tuz
Yarım paket tereyağı
3 yemek kaşığı un
Yarım kg. kavurma
1 adet yumurta sarısı
çörekotu
2 cins un karıştırılır, suda eritilmiş maya ve su eklenir. Kıvam alana kadar su eklenerek yoğrulur, 1 saat dinlendirilir. Hamur 4 parçaya bölünür, küçük tepsi büyüklüğünde açılır, yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine kavurmanın yarısı konur, kat kat kavurma ve hamur konur. Yumurta sarısı sürülür, çörekotu serpilir, 45 dakika pişirilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.03.2023
|
Kömbe (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31845
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
10,210 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kömbenin bir adı da hıtaptır. İki kat hamur arasında yapılan kömbe hamuruna hafif maya ve yağ katılarak yoğrulur. Sonra kömbenin içi hazırlanır. Bu iç, cevizli, patatesli veya kavurma etli olabilir.
Hazırlanan hamur temiz bir sacın içine serilir. Üzerine kavurma et konulur. Bunlarında üzerine bir kat daha hamur serilir. Üzerine hafifçe yoğurt sürülür, ağzına bir saç kapatılır.
Sacın altına ve üstüne ateş közü yığılır (Altına meşe, üstüne tezek közü). Ayrıca üzerine tezek yakılır. Kızarınca saçtan çıkartılır, dilimlendikten sonra servis yapılır.
|
Malatya Kömbesi |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118731
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2016
1,984 defa indirildi / yazdırıldı
|
Servet Dİkenli
4 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı toz şeker
½ paket yaş maya
Tuz
Su
İç harcı için:
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı ceviz
2 çorba kaşığı ince bulgur
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı yoğurt
Sıvı yağ
Karıştırma kabına unu koyun, içerisine toz şeker ve tuzu ilave edip karıştırın, ortasını açıp sıvı yağ ve mayayı koyun. Maya eriyene kadar karıştırın sonra unu yavaş yavaş katıp yumuşak bir hamur elde edin. Hamur dinlenirken diğer yanda sıvı yağ, soğan ve kıymayı kavurun. Kavrulan kıymaya bulgur, ceviz, tuz ve karabiberi ilave edin. Hamuru ikiye bölüp tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine kıymalı harcı dökün, diğer hamuru da açıp üzerine kapatın. Yoğurt, yumurta, sıvı yağ karışımını üzerine sürün. Ekmek fırınında pişirin.
|
Kömbe (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171410
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2023
507 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
Hamuru İçin:
1 kg un
1 kibrit kutusu yaş maya
1.5 su bardağı ılık su
½ su bardağı sıvı yağ
Açma payı un
Tuz
Üzeri İçin:
1 kâse yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
İçi İçin:
1 kalıp Malatya peyniri
3-4 adet haşlanmış patates
Maydanoz
Karabiber
Pul biber
Reyhan
Tuz
Un, yaş maya, sıvı yağ, tuz ve ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Nemli bir bezin altında mayalanmaya bırakın.
Bu arada peynir ve haşlanmış patatesi rendeleyin. İnce kıyılmış maydanoz, tuz, reyhan, kırmızı pul biber ve karabiberi ilave ederek karıştırın.
Mayalanan hamuru, 8 parçaya ayrın. Her bir parçayı, tepsi büyüklüğünde açın.
Yağlanmış tepsiye 4 adet yufka üst üste koyun; yufkaların aralarını yağlayın.
Ortalarına hazırlanmış peynirli, patatesli içi yayın.
Aynı işlemi kalan 4 beze için de yapın.
Tepsi dolunca, üzerine çırpılmış yoğurt sürüp tepsideki malzemeyi fırında pişirin.
Tepsi fırından çıkar çıkmaz, iki yemek kaşığı katı tereyağı kömbenin tüm yüzeyini börek yağlar gibi yağlayın ve ağzını hemen kapatıp 10-15 dakika bekleyin, dilimleyerek sıcak bir şekilde servis yapın.
|
Kömbe (Malatya) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178475
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2024
94 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nimet Kocabey
Hamuru için:
1 kg un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
İç harcı için:
Yarım paket (125 gr) margarin
3 adet orta boy patates
300 gr yarım yağlı kıyma
3 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Unun içine yağ, tuz ve süt eklenir.
Ara ara kontrollü su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
Hamur dinlenirken haşlanmış patatesler ezilir.
Kıymaya tuz eklenip yoğrulur.
Hamur iki parçaya ayrılır. Yarısı arada un serpilerek büyük boy fırın tepsisi ebadında açılır ve margarinle yağlanmış tepsiye serilir.
Hamuru serdikten sonra kıyma küçük küçük parçalar şeklinde hamurun üzerine yayılır.
Kıymanın üstüne patatesler eşit şekilde yayılır.
Margarin dilimlenerek patateslerin üzerine yerleştirilir. Üzerine un serpiştirilir.
Hamurun kalan yarısı da tepsi boyutunda açılıp üste serilir.
Hamur kenarlardan içe doğru çok az katlanır.
Yumurta, yoğurtla beraber çırpılır ve kömbenin üstüne sürülür.
Parmakla iki tane oyuk açılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınca üstüne su serpiştirilip başka bir tepsi kapatılır.
Not: İç harcı kıyma yerine kavurmalı şekilde de hazırlayabilirsiniz.
|
|