|
Körili Hint Pilavı |
|
Bayro
Aşçı
Kayıt: 16.11.2010
Mesajlar: 18 Şehir: Aydınlık |
Kısa URL: https://ml.md/lc57545
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2010
5,051 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sahrap Soysal
2 su bardağı lüks baldo
1 adet uzun kırmızı dolmalık biber
2 adet yeşil çarliston biber
1 adet uzun ince havuç
4 diş büyük boy sarımsak
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı toz köri (Zerdeçal da kullanılabilir)
1 su bardağı bezelye (konserve ya da dondurulmuş bezelye kullanılabilir)
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz, kimyon, yenibahar
Taze ya da dondurulmuş bezelye kaynayan suda en az 15 dakika haşlanıp süzülür. Konserve bezelye kullanılacaksa sadece suyunun süzülmesi yeterli olacaktır.
Havuç soyulup rendelenir. Biberler sapları kesilip tohumları ayıklandıktan sonra tavla zan formunda doğranır. Soğan yemeklik, sarımsaklar pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir.
Pirinç kaynar tuzlu suda 40 dakika kadar bekletilir.
Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Sarımsaklar ve soğanlar eklenip 3-4 dakika kadar kavrulur. Havuç ve biberler ilave edilip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulur.
Zerdeçal ya da köri 2 yemek kaşığı kaynar suda karıştırılarak eritildikten sonra tencereye aktanlır.
Üzerine hemen sıcak et ya da tavuk suyu aktanlır. (et suyu ölçüsü pirincin tam iki katı olmalı. Yani 2 su bardağı pirince 4 su bardağı et suyu kullanılmalı)
Tuz, kimyon ve yenibahar da serpiştirilip suyu süzülüp yıkanmış pirinç ve bezelye ilave edildikten sonra karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirildikten sonra ocağın altı iyice kısılır.
Pilav çok kısık ateşte, 4-5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Tencerenin kapağı açılıp kağıt havlu örtülür ve tekrar kapatılıp en az 20 dakika dinlendirilir.
Dinlenen pilav karıştırılıp servis tabağına aktarılır. İnce kıyılmış maydanozla ya da Hintlilerin yaptığı gibi taze kişnişle süslenip ikram edilir.
|
Körili Pilav |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc61719
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2011
2,846 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.mudurnupilic.com.tr
1 bardak pirinç
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı curry
100 g. kurutulmuş domates
30 g. zeytinyağı
50 g. tereyağı
2 bardak tercihen et suyu
Tuz
1- Tencerenin içine tencerenin tabanını kaplayacak kadar zeytinyağını ekleyin. Zeytinyağının içine sarımsakları püre yapıp ekleyin. Sarmısakların kokusu çıksın. Köriyi ekleyin. Kuru domatesleri ince uzun bir şekilde kesip, ekleyin. 2 bardak kaynatılmış et suyunu tencereye ekleyin. Çeyrek bardaklık kaynatılmış suyu bir köşede saklayın. Kaynayan et suyunun içine pirinci ekleyin. Ateş yüksek derecede yanıyor olsun. Kapağını kapatın. Pirinç suyla beraber kaynasın. 3 dakika sonra altını kısın. Suyu çekmesini takip edin.
2- Tencerenin altındaki pirinçleri yanmamaları için yoklayın. Bir kere karıştırın. Pilav suyunu çektiğinde pirincin pişip pişmediğini tadarak yoklayın. Yeterince pişmemiş ise köşede sakladığınız çeyrek bardak kaynar suyu ekleyin. Kapağı kapatın.
3- 2 dakika sonra da altını kapatın. Üzerine tereyağını ekleyip havlu kağıt ile tencerenin
üzerini kapatın. Kapağını da üzerine örtün. 10 dakika sonra pilavınızı tereyağınızın eşit dağılması için karıştırın. Servis edin.
|
|