Kısa URL: https://ml.md/lc104553
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2015
3,336 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
1 kg un
1 tatlı kaşığı şumra (rezene)
1 tatlı kaşığı çörekotu
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı susam
Tuz
Un mayalanıp yoğrularak biraz katı bir hamur elde edilir ve mayalanması için dinlenmeye bırakılır. Mayalı hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılarak, zeytinyağı ile yağlanmış düz zemin üzerine açılır. Üzerine, şumra, çörekotu ve susam serpilir. Hamur ele dolanarak helezon şekli verilir ve susama batırılır. Tepsinin tabanıbolca yağlanır. Şekil verilen hamurun üzeride bolca yağlanarak hafif kızarıncaya kadar normal ısıda fırında pişirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc44426
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2009
10,974 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
1 kg. un
3 yemek kaşığı susam
1 adet mayalı hamur
1 yemek kaşığı çörekotu
2 yemek kaşığı şumra
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
400 gr. tereyağı
Un, mayalı hamur ve ılık suyla iyice yoğurulur. Sertçe bir hamur elde edilir. Üzeri örtülür ve dinlenmeye bırakılır. Mayalandıktan sonra ufak yumaklar yapılır. Tezgaha zeytinyağı sürülerek hamur, eritilmiş tereyağı ile iyice açılır. Üstüne tahin sürülüp şumra, çörekotu ve susam karışımından serpilir. Hamur elle dolanarak yuvarlak bir şekil (helezon) verilir. Susamlı karışıma batırılarak yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir. Hepsi bittikten sonra bol yağlanıp 1 cm. kalınlığında olacak şekilde üstüne bastırılarak sıcak fırında alt üst kızarıncaya kadar pişirilir.