|
|
Kurabiye Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar |
|
teoman gür
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.09.2018
Mesajlar: 37 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc137286
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2018
545 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Kurabiye yapımında iyi sonuç almada kullanılan araçların önemi büyüktür. Hamuru hazırlamada, kalın teflon tepsiler veya bisküvi için özel tepsiler ile bisküvi ve kurabiye fırınlarının kullanılması önem taşır.
Fırınınızı ortalama 10 dakika önceden ısıtınız. Yağlı hamurla hazırlanan ürünleri asla soğuk fırına koymayınız.
Kurabiyeler kısa sürede pişer. Ürün pişerken sık sık kontrol ediniz.
Pişen ürünleri fırın ısısında bırakmayınız. Hemen çıkardığınız bisküvi ve kurabiyelerinizi spatula yardımı ile kaldırınız. Bu işlemi yapmazsanız ürünler pişmeye devam ederek altı yanabilir.
Piştikten sonra kurabiyeler tel ızgaranın üzerine konulmalıdır. Bu işlem kurabiyelerin nemli olmasını önler.
Fırından çıkan tepsiye tekrar ürün koyup pişirmeyiniz. Hamurunuz eriyerek yayılır ve bozulur. Yeni pişirme işlemi için başka soğuk tepsi kullanınız.
Tepsilerinizin koyu renkli olmamasına dikkat ediniz. Çünkü koyu renkli tepsiler, ısıyı çok emer ve yanıklara sebep olur. Parlak, ağır alüminyum tepsileri, beyaz emaye tepsileri ve koyu renkli olmayan yapışmaz teflon tepsileri tercih ediniz. Fırın tepsilerini gereğinden fazla yağlamayınız. Aksi takdirde kurabiye ve bisküvileriniz yayılır.
Kurabiyeleri pişirme esnasında çok düşük ve çok yüksek ısı kullanılmamalıdır.
Bisküvi kurabiye hamurları 150-200 °C arasında orta sıcaklıktaki fırında üstü pembeleşene kadar pişirilir. Bazı ürünler, özelliğine göre beyaz renkte pişirilir. Örneğin un kurabiyesi gibi.
Birden fazla tepsilere hazırlanmış kurabiyeleri, fırına girinceye kadar üstünü örterek soğuk oda veya buzdolabında bekletiniz.
Keserek konan kurabiyelerin en az 34 cm ara ile yerleştiriniz. Tarifte verilen fırın ısısına ve süresine dikkat ediniz. Kesilmiş kurabiyelerin altı kızarıp yan kenarları da hafif kızardıklarında pişmiştir.
Fırının ısısının düşük olması kurabiyede istenmeyen yayılmalara neden olur. Yüksek ısı ise yayılmayı önler ama kurabiyenin çabuk yanmasına neden olur. O nedenle uygun ısının seçilmesi çok önemlidir.
Çok yumuşak hamur ile hazırlanan ürünler, pişme sırasında yayılır. Bu nedenle hamurun şekillendirmesi ve kıvamı pişme sırasında yayılmayı önleme amaçlı olmalıdır.
|
Kurabiyenin Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166547
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2022
269 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ağızda dağılan kurabiyeler yapmak için margarin mi yoksa tereyağı mı kullanmak gerekiyor? Elbette margarinle kurabiyeler yapabilirsiniz, ancak nefis bir kurabiye için mutlaka tereyağı kullanmanızı öneriyoruz. Tereyağının içinde bulunan su oranı, kurabiye hamuru için idealdir.
Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, sirke ekleyin. Börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerinin kurtarıcısı olan sirke, kurabiye yapmanın en önemli püf noktalarındandır. Hamuruna 1-2 damla sirke koyarak farkı anlayabilirsiniz.
Kurabiye yaparken genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; pudra şekerinin miktarıdır.
Eğer pudra şekeri kullanmaya karar verdiyseniz, tarifteki toz şeker miktarının yarısı kadar pudra şekeri kullanmanız gerekir. Bununla birlikte un, şeker, kabartma tozu gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.
Her kurabiyenin pişme derecesi ve süresi aynı değildir. İnce kurabiyeleri 160 dereceli fırında 7-8 dakika pişirmek, hafif kalınlıkta olan kurabiyeleri 165 dereceli fırında 10 dakika pişirmek genelde yeterli oluyor.
Kurabiyeleri pişirirken ara sıra kapağını açmadan kontrol edin. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırını kapatabilirsiniz. Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur.
Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
Kurabiyeleri taze taze saklamak için uygulanabilecek ilk yöntem elma yöntemidir. Hazırladığınız kurabiyeleri saklarken yanına iki dilim kabuklu elma koyun. Elma kabukları sayesinde tam 2 hafta kurabiyelerinizi taze taze yiyebilirsiniz. Hazırladığınız kurabiyeler yumuşak kurabiyeyse, hava geçirmeyen bir saklama kabına koyduğunuzda beş güne kadar tazeliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz.
Saklama kabında katılaşan kurabiyelerin dokusunu onarmak içinse bir dilim esmer ekmeği saklama kabına kurabiyelerinizin üzerine gelecek şekilde koyabilirsiniz. Her gün ekmeği değiştirmeyi unutmayın. Hazırladığınız gevrek kurabiyeler içinse, saklama kabınızın hafifçe hava alacak şekilde olmasında bir sakınca yok. Cam kavanozlar ve mantar kapaklı seramik kaplar, gevrek kurabiyelerinizi saklamak için idealdir. Bir parça kağıdı saklama kabınızın tabanına koyarak nemi emmesini ve kurabiyelerinizin her zaman gevrek kalmasını sağlayın. Kurabiyeleri dondurucunuzda saklamak için önce fırın tepsisine dizerek dolapta dondurun. Daha sonra aralarına yağlı kağıt koyarak hava almayan saklama kaplarında dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.
|
|
Kurabiye Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|