|
KURU FASULYE PİLAKİSİ |
|
özlemistanbul
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Cankurtaran-İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc56875
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2010
2,792 defa indirildi / yazdırıldı
|
İstenilen mikdarda fasulyeyi, geceden suya yatırmalı ve sabahleyin haşlamalıdır.
Pilâkiye doğranmış havuç, körpe kereviz yaprakları, maydanoz ve diş sarımsaklar pek uygun gittiğinden fasulye miktarına nazaran, bu harçlardan tedarik edilmelidir.
Evvelâ soğanı bir tencereye doğramalı, kızgın zeytinyağında kavurmalı ve saydığımız harçları da soğana katmalı ve birlikte biraz daha çevirmelidir. Bunların üzerine kevgirden süzülmüş fasulyeyi de dökmelidir. Taze ve olgun domatesleri de doğramalıdır. (Yoksa, domates salçası kullanılmalıdır.)
Tencereye, fasulyeleri örtecek derecede suyu doldurmalı ve orta hararette ateşe sürmeli. Pişmesine yakın, tuz ve biberini de ilâve ederek, biraz helmelenmesini müteakip ateşten indirmeli ve soğuduktan sonra, âfiyetle yenmelidir.
Not: Arzuya göre, limon dahi sıkılsa, daha ziyade iştihayı açar.
|
PİLAKİ |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63595
Gönderme Tarihi: 28.May.2011
2,076 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr (2 su bardağı) kuru fasulye
1+1/4 su bardağı zeytinyağı
1 büyük soğan (ince doğranmış)
1 büyük domates (kabukları soyulup,çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış
2 çorba kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
1 büyük havuç (kazınıp 0,5 cm kalmlığında dilimlenmiş)
1 büyük patates (kabuğu soyulup iri küp biçimi doğranmış)
1 orta boy kereviz (kabuğu soyulup iri küp biçimi doğranmış)
6 diş sarımsak
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 demet maydonoz (sapları ayıklanmış)
Fasulyeleri bir gece önceden soğuk suda bekletiniz. Ertesi gün suyunu süzüp bir tencereye koyunuz. Üstüne yeniden su koyup tencereyi harlı ateşe oturtunuz. Fasulyeleri 25-30 dakika, pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp fasulyeleri suyunu süzerek bir kenara bırakınız. 1/4 su bardağı zeytinyağını bir başka tencerede orta ateşte kızdırınız. Soğanları katıp 3-4 dakika hafifçe pembeleşene kadar sık sık karıştırarak kavurunuz. Domatesi ve domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra suyu katınız. Su kaynayın-ca havuç, patates,kereviz,sarımsak, şeker, tuz ve fasulyeleri ekleyiniz. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra 10-15 dakika,fasulyeler yumuşayana kadar pişiriniz. Kalan 1 su bardağı zeytinyağını ekleyip 10-15 dakika daha pişirdikten sonra tencereyi ateşten alıp iyice soğutunuz. Soğutulmuş pilakiyi bir servis tabağına aktarıp üstünü maydanozla süsleyerek servis ediniz.
|
KURU FASÜLYE PİLAKİSİ |
|
mırmır
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2011
Mesajlar: 21 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc61377
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2011
2,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kuru fasülye
1 tane soğan
1 tane havuç
2 tane şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
10-15 diş sarımsak
2 tane patates
2 tane domates
maydanoz
Tencereye akşamdan ıslatılmış, fasülyeleri süzüp koyunuz. Üzerine ayıklanmış sarımsakları, halka halka doğranmış havuçları, rendelenmiş soğan ve domatesleri, ayıklanmış ve küçük dört köşe doğranmış patatesleri, şekeri, yağı üstünü aşana kadar da su koyunuz. Orta sıcaklıkta pişiriniz. İndireceğinize yakın tuz koyunuz. Yağı ile kalınca, indiriniz. Servis tabağına alınız. Üzerine çok ince kıyılmış maydanoz ekiniz.
|
Pilaki |
|
sabanur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2012
Mesajlar: 37 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc72246
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2012
1,900 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çay fincanı kuru fasulye
2 soğan
1 havuç
1.5 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 kahve kaşığı toz şeker
Biraz tuz ve kırmızı pul biber
Fasulyeleri akşamdan ılık suda ıslatın. Süzdükten sonra üzerini 3-4 parmak aşacak kadar suyla orta boy bir tencerede ve orta ısıda pişirin. Suyuyla birlikte muhafaza edin. Soğanları incecik doğrayın. Havucu yıkayıp kazıyarak ince yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Orta boy bir tencerede 1,5 çay bardağı zeytinyağı ile ince doğranmış soğan ve havucu hafifçe kavurun. Domates ezmesini biraz suyla sulandırarak ilave edin. Birkaç defa karıştırın. Tuz,toz şeker, kırmızı biber, soyulmuş diş sarımsak ve haşlanmış fasulye suyunu katın. Orta ısıda pişirin. Sıcakken yayvan bir kaba boşaltın. Soğuyup, üstü kaymak tutunca maydanozla süsleyin ve servis yapın.
|
Fasulye Pilaki |
|
us
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.01.2012
Mesajlar: 28 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc71854
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2012
1,896 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kuru fasülye
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı su
4 diş sarımsak
Yarım limon
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Soğanları ayıklayıp yarım ay şeklinde, havucu verevine küçük parçalar halinde, patatesi ise iri zar biçiminde doğrayın. Önce soğan ve havucu yağla birlikte çelik tencereye koyun. 3 kaşık suyla öldürün. Akşamdan ıslatılan fasulyeleri, patates ve sarımsakları tencereye ilave edin. 2 bardak su ilave edip kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın tuzunu ekleyin. Tenceresinde soğutup servis tabağına boşaltın. Üzerini kıyılmış maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyin.
|
KURU FASULYE PİLÂKİSİ |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc80447
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2012
1,841 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
250 gram kuru fasulye, dermason
1 orta boy ince kıyılmış soğan
1 diş sarmısak
3 kahve fincanı zeytinyağı
1'er adet orta boy havuç, kereviz, patates, domates
1/2 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı su
1 çay kaşığı tozşeker
1) Fasulyeleri akşamdan temizleyip yıkayarak üzerini 4 parmak aşana kadar su doldurup ıslatınız. 2 defa yıkayıp süzdürünüz.
2) Tekrar üzerine 3 parmak aşıncaya kadar su doldurarak ateşe koyunuz. Orta ateşte ağır ağır 45 dakika haşlayarak süzdürünüz.
3) Sebzeleri soyup küçük zar gibi, ayrı ayrı doğrayınız ve yıkayıp süzdürünüz. Sarmısağı ince ince dilimleyiniz.
4) Bir tencereye yağı koyup kızdırınız. İçine soğan ve sarmısağı ilâve ederek 2 dakika karıştırarak kavurunuz.
5) Sonra havucunu ilâve ediniz, ve 2 dakika daha kavurup fasulyeyi ilâve ediniz.
6) Üzerine domatesini, tuzunu, suyunu ve tozşekerini koyarak ağır ateşte ağır ağır kaynatarak 1 saat pişirip ateşten alınız, soğuyunca servis yapınız.
Not: Fasulyenin cinsine göre pişme süresi yarım saat daha uzayabilir. Kontrol ediniz.
|
Pilaki |
|
bi'tanem
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2011
Mesajlar: 27 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc71030
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2011
1,667 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı fasulye
1 adet kereviz
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet sivri biber
1 demet maydanoz
Yarım limon veya sirke
5 diş sarımsak
Akşamlan ıslatılmış fasulyeleri süzün ve üzerini geçecek kadar su koyup 30 dakika haşlayın. Bu arada tencereye yağı koyup üzerine ince doğranmış soğanı, sarımsakları ve sivri biberleri ekleyin, kavurun. Küp doğranmış havuç ve kerevizleri de katıp kavurmaya devam edin. Patatesleri de küp şeklinde doğrayın ve üzerine ekleyin, 5 dakika daha kavurun. Pişmiş fasulyeleri de süzüp üzerine ekleyin. Tencereye 1 su bardağı sıcak su koyup 15 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Ocaktan alın üzerine limon suyu ya da sirke koyup servis tabağına alın. Üzerine kıyılmış maydanoz ilave edin.
|
Pilaki |
|
güliz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.09.2013
Mesajlar: 42 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc93310
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2013
1,661 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı fasulye
2 soğan
3 domates
1 çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
3 sivri biber
Fasulyeleri akşamdan ıslatın. Daha sonra ister düdüklü tencerede isterseniz normal tencerede pişmeye bırakın. Fasulyeler pişince süzün. Daha sıcakken içine sirkeyi koyup soğumaya bırakın. Bu arada soğanı piyazlık; domates ve biberleriyse küp küp doğrayın. Hepsini bir tabağa alıp üzerine sirkeyi çekmiş fasulyeyi ekleyip zeytinyağını gezdirin.
Fotoğraf "kırık tabak" tarafından gönderildi. 20.09.2014
|
Kuru Fasulye Pilaki |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc116816
Gönderme Tarihi: 12.May.2016
1,618 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr kuru fasulye
1 er adet havuç, patates ve kereviz
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
Tuz
Karabiber
Çok az toz şeker
Üzeri için:
Yeterince zeytinyağı
Fasulyeyi akşamdan ıslatın, ertesi gün suyunu değiştirip ocağa koyun ve haşlamaya bırakın. Yarı yarıya haşlanınca piyazlık doğranmış soğan, zar şeklinde doğranmış havuç, patates ve kerevizi ilave edin. İnce kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlağın ve biraz şeker ilave edin. 15 dakika daha kaynasın. Üzerine zeytinyağını ekleyip ocaktan alın.
|
Fasulye Pilakisi |
|
feyza 15
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.09.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc101628
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2014
1,614 defa indirildi / yazdırıldı
|
150 gr. kuru fasulye
1 soğan
1 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 havuç
1 patates
1 kaşık toz şeker
3-4 dal maydanoz
Tuz
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar su ilave edin. Tencereye zeytinyağı, dörde bölünmüş soğan, kıyılmış sarımsak ve tuz ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın. Fasulyeler yarı yarıya yumuşayınca üzerine toz şeker, küp doğranmış havuç ve patates ilave edin. Fasulyeler yumuşayınca ocaktan alın. Soğuduktan sonra maydanozla süsleyin.
|
FASULYA PİLAKİSİ |
|
ışı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2013
Mesajlar: 62 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc87919
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2013
1,550 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 baş soğan,
2 adet havuç
250 gr. Zeytinyağı
1 kg. Fasulya
3 dal kereviz yaprağı (varsa arzuya göre)
Su veya et suyu
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Sarımsak
Tencere içine ince ince çenterek soğanları doğrayın. İki havucu da halkalar halinde keserek zeytinyağıyla iyice öldürün. Bunun üzerine akşamdan ıslatılmış fasulya, kıyılmış kereviz yapraklarını, maydanoz kökünü ve sarımsak koyun. Sonra tencereye su veya etsuyunu karar miktarda doldurun. Tuz ve biberini indirmeden beş dakika önce ekin. Suyu bir karar kalıncaya kadar pişirip, indirin. Soğumaya bırakın.
|
Kuru Fasulye Pilaki |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc109692
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2015
1,304 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı kuru fasulye
2 adet kuru soğan
6 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet patates
1 adet havuç
Tuz
1 adet limon suyu
4 dal Dereotu
Öncelikle fasulyeleri akşamdan ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp 20 dakika kaynatın. Tencereye fasulyeleri koyun, üzerine yarım ay şeklinde soğanları, şekeri, tuzu, limon suyunu, küp doğranmış patatesi ve havucu koyun, zeytinyağını ekleyip kapağı kapalı şekilde 35 dakika pişirin. Servis tabağına alın, soğutup servis yapın.
Not: Servis yapmadan önce biraz sirke dökerseniz daha lezzetli olacaktır.
|
Kuru Fasulye Pilakisi |
|
mikado
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2018
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc133156
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2018
607 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı kuru fasulye (ıslatılmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı salça
2 su bardağı su (kaynar)
4 çorba kaşığı pirinç
Tuz
Taze nane
Islatılmış fasulyelerin üzerine çıkıncaya kadar su ilave edin. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın, ateşi kısın ve orta ateşte 10 dakika pişirip, süzün. Isıtılmış yağda soğanları karıştırarak sararıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Salçayı katın, karıştırarak 1-2 dakika daha soteleyin. Suyu ilave edin, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısın, fasulyeler hafif yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Pirinci ekleyin ve 15 dakika daha pişirin, nanenin yarısını serpip harmanlayın ve soğuyuncaya kadar dinlendirin. Kalan naneyi serperek servis yapın.
|
Fasulye Pilakisi |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179775
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2024
24 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak Kuru Fasulye (iri cins)
3 adet Kuru Soğan
5-6 diş Sarımsak
2 adet Domates
2 tane Havuç
1 demet Maydanoz
1 bardak Zeytinyağı
2 Kesme Şeker
Tuz
Kuru Fasulye akşamdan suya bırakılır. Ertesi gün bu su dökülerek, yeniden konulan su ile haşlanır.
Tavaya bir bardaktan 2 parmak eksik Zeytinyağ konur. Halkalar halinde doğranmış kuru soğan, 5-6 diş Sarımsak, küçük küçük ya da ince ince kesilmiş havuçlar aynı anda konularak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kabukları doyularak küçük küçük doğranmış ya da rendelenmiş domates konulurak 2-3 dakika daha kavrulur.
Haşlanan fasulye soğuk su ile yıkanır. Tavadaki malzemenin üzerine
konulur. Üzerine tuz ve 2 kesmeşeker konulur. İyice pişirilir.
Üzerine kıyılmış maydanoz ve bir parça limonla servis yapılır.
Zeytinyağlı yemekler pişirildikleri tencerede soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınır.
|
|