Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Buğday unu 1 Kg.
Yumurta 2 Adet
Tuzsuz Tereyağı Yeteri kadar
Toz şeker 2 Yemek kaşığı + 1 Kg
Ceviz içi 500 Gr.
Limon 1/2 Adet
Nişasta Yeteri kadar
Tuz
Buğday unu, yumurta, tuz ve suyla yoğrulur. Cevizden biraz büyük yumruklara ayrılır. İnce açılır. Yufkanın açılmasının bitimine doğru alta nişasta serpilerek açmaya devam edilir. Birinci ve ikinci yufkalar açıldıktan sonra temiz bir bezin üzerine serilerek biraz çektirilir. Üçüncü yufka da açılıp çektirilmek üzere bezin üzerine serilir. İlk iki yufka hamur tahtasında üst üste konulup 4'e bölünür. Tepsi tuzsuz tereyağı ile yağlanır. Bölünmüş yufkaların her birinin köşeli tarafı hafifçe-ceviz hamuru delmesin diye- iki kere katlanır. İçine dövülmüş ceviz içi, toz şeker karışımı döşenir. Yuvarlak kenar bir kez katlanarak rulo yapılır. Kendi içinde kıvrılıp gül biçimi verilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Tepsi dolunca bir gece bekletilerek kurutulur. Ertesi gün tereyağı kızdırılıp hamurun üstüne gezdirilir. Fırına sürülür. Kızarınca alınır. Hamur sıcaksa sıcak şerbeti hamur ılıksa ılık şerbet dökülür. İkisi de sıcak olursa yumuşak, ikisi de ılık olursa gevrek bir baklava olur. Şerbet yapılışı: 1Kg. toz şeker ve 1 litre su kaynatılır. İnmeye yakın limon sıkılır.
|