Kısa URL: https://ml.md/lc15773
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2007
3,521 defa indirildi / yazdırıldı
1 kg kuzu eti (iri kusbasi dogranmis)
200 gr soğan (rendelenmis) (2 orta boy)
tuz
taze cekilmis karabiber
1/2 cay ks. yenibahar
250 ml et suyu (1 su bardagi)
10 gr. un (1 corba ks.)
1/3 cay ks. tarcin
1/3 cay ks. kimyon
1. Etleri bir kaba koyun. Rendelenmis soğanlari tülbentten süzerek suyunu cikarin. Sogan suyunu etlerin üzerine dökün. Tuzu, biberi ve yenibahari katip, bu terbiyenin etleri kaynasmasi icin elinizle biraz karistirin. Etleri serin bir yere 2-3 saat dinlenmeye birakin.
2. Izgaranizi (izgraniz yoksa firinizin izgarasini) yakin. Etleri sislere dizin. Izgaraya (firinda ise altina bir tepsi koyarak izgara teline) yerlestirip her yani iyice kizarincaya kadar pisirin.
3. Pisen etleri izgaradan alip sicak tutun. Et suyunu (firinda ise tepside biriken et suyunu) bir tavaya bosaltip unla karistirin. Kisik ateste koyulasincaya kadar pisirdiktan sonra tavayi atesten alin.
4. Etlerin üzerine bu sosu döküp, yaninda tarcin ve kimyon ile servis yapin.
Kısa URL: https://ml.md/lc86930
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2013
2,191 defa indirildi / yazdırıldı
İnci Beşoğul
17. yy Osmanlı mutfağından
Evvelâ kafi miktarda kuzu yahut koyun etinin mehle denilen bölümünden ceviz büyüklüğünde doğrandıktan sonra, kâfi miktar biber ve bir-iki fincan soğan suyu konur. (Tabiiki bunlar iyice karıştırılıp, et üzerine dökülecektir.)
(3-4) saat bir müddet bekletilip ince şişlere muntazam olarak geçirilir. Hafif ızgara ateşinde çevirip pişirdikçe hafif yağı çıktıkça az miktar un ekerek yine pişirilir. Küçük bir tepsiye koyup, üzerine tarçın ve kimyon ekilip soğumadan kullanılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc154835
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2020
259 defa indirildi / yazdırıldı
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Evvela koyun veya kuzu etini ceviz miktarı birbirine muvafık doğrayıp badehu iki fincan soğan suyuna mikdâr-ı vâfî tuz ve biber koyup badehu onun üzerine vaz birle iyice oğuşturup bir-iki saat terk ettikten sonra şişlere geçirip mutedil ateşte muttasılan çevirir iken kızarıp damlamaya başladıkta yavaş yavaş bir miktar dakîk-i hâs ekip tamam piştikte lengere vaz ve üzerine tarçın ve bir miktar kimyon ekip sıcak iken tenâvül buyuralar. Pek letafetlidir.