|
Kuşburnu Marmelatı |
|
akraba
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.12.2019
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc147329
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2019
643 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram kuşburnu
1,5 litre su
1 kilogram şeker
Kuşburnunun saplarını ve tüylü kısımlarını güzelce temizleyip yıkayın.
Tencereye kuşburnu ve suyu ekleyip ocağa alın.
Kuşburnu yumuşayana kadar kaynatın. Eğer suyu yetersiz gelirse tekrar su ekleyin.
Tencerenin dibince biraz su kalınca kuşburnunu delikli süzgeçten geçirin.
Üzerine limon suyunu da ekleyerek kısık ateşte biraz daha koyu kıvama gelene kadar 3-4 dakika daha karıştırın.
Pişince ocaktan alın.
|
Kuşburnu Marmelatı |
|
tarifci abla
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.07.2015
Mesajlar: 92 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc109824
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2015
1,515 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuşburnu
Toz şeker
Kuşburnular seçilir, temizlenir ve yıkanır. Kaynatılacak kaba alınır. Üzerini geçecek şekilde soğuk su konularak iki parmak arasında sıkıldığında ezilinceye kadar kaynatılır. Suyunu çekerse kaynar su ilave edilir. Yumuşayan kuşburnular süzgeçten ezilerek geçirilir. Çekirdek ve kabukları ayrılır. Süzgeçten geçen kuşburnu suyu daha ince süzgeçten de geçirilerek içindeki tüylerden ayrılır. Genişçe bir kaba iki ölçü kuşburnu suyu bir ölçü toz şeker konularak kaynatılır. Muhallebi kıvamına yakın gelince ocaktan indirilir. Sıcakken kavanozlara konulup ağzı kapatılır. Nektar haline getirilmiş kuşburnu, istenirse, bir miktar şekerle tatlandırılarak şurup şeklinde de tüketilebilir.
Not: Uzundere, çalımsı doğal meyveler bakımından oldukça zengin bir flora yapısına sahiptir. Bu meyvelerin başında, kuşburnu, böğürtlen ve ahududu gelmektedir. Kuşburnu, yöre halkı tarafından en fazla değerlendirilen doğal meyvelerdendir. Sonbahar aylarında toplanan kuşburnular, hem içecek olarak hem de tatlı yapımında kullanılırlar. Kuşburnunun birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
|
|