|
|
Kuşkonmaz |
|
asil
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2009
Mesajlar: 39 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc34443
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2009
1,823 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuşkonmaz, çok hafif bir sebzedir. Beyaz ve yeşil olmak üzere 2 çeşidi vardır. Memleketimizde çok az miktarda yeşil kuşkonmaz üretilir.
Kuşkonmazı ağaçlanmadan, diğer deyimle, liflenmeden yemelidir. Kuşkonmaz yalnız kaynar tuzlu suda haşlanır. Dikkat edilmesi gereken nokta, başının, yani çiçekli kısmının 2 santim aşağısından soyulmasıdır. Başı, yani çiçekli kısmı olmayan kuşkonmaz verilmez, yalnız çorba yapılır.
Haziran sonuna doğru çıkar ve temmuz sonuna kadar devam eder. Orta kalınlıkta ve uçlarının renkli kısımları fazla olanları makbuldür. İnce, uzun ve az renkli olanları makbul değildir. Yüzer gramlarında 14 kalori mevcuttur.
|
KUŞKONMAZ |
|
aydan müftüoğlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.07.2010
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc53706
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2010
2,242 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuvvetli, hafif ve sindirimi çok kolay bir besindir. Nisan ve Mayıs aylarında çıkar. Demet halinde bağlanmış olarak hafif tuzlu bol suda pişirilmelidir. Pek tazeleri en çok 15 dakikada pişer. Kuşkonmazları suya dikine koyup haşlamalıdır. Böyle yapılmaz, bütünüyle atılırsa yeşil olan tepeleri saplarından önce pişer, yumuşar ve kırılır. Bunun için tepeleri suyun dışında kalmalı; bunlar, suyun buharıyla pişmelidir.
|
Kuşkonmaz |
|
Hilvan'lı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.10.2010
Mesajlar: 32 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc56670
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2010
1,814 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuşkonmaz, fosforlu zengin bir nebattır. Bu nebatın doktorlukta, kalb çarpması, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarına teskin edici bir tesiri varsa da, fazla devamlı yenmesi, böbrekleri tahriş ettiğinden, pek şayanı tavsiye değildir. Kuşkonmaz, ancak haşlanıp, seyrek yenilen güzel bir garnitür şeklini muhafaza ettikçe rağbettedir.
|
Kuşkonmaz |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98299
Gönderme Tarihi: 17.May.2014
1,652 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuşkonmaz kıymetli bir sebzedir. 0rtalama 10 -15 cm uzunluğunda olup beyaz ve yeşil çeşitleri vardır. Yetiştirilmesi zahmetli olduğu için pahalı bir sebzedir.
Sebzeler genellikle taze ve konserve olarak diğer yemeklerin yanında garnitür olarak verilmektedir.
Genel olarak kuşkonmazlar haşladıktan sonra tuz, limon suyu, beyaz biber, kekik, zeytinyağı ile marine edilerek sebze yemeği olarak sevisi yapılmaktadır.
|
Kuşkonmaz |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107466
Gönderme Tarihi: 10.May.2015
1,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
Bahar mevsiminin gülen yüzünü göstermesine, verimli topraklar da en güzel karşılığı veriyor. Bu taze güzellik, birçok yemek çeşidiyle sofraları şenlendiriyor. Kuşkonmaz ve Şevket-i Bostan mevsimin her damak tadına uygun lezzetleriyle ön plana çıkıyor.
Kış uykusunda uyananan tabiat, baharla birlikte uzun sürecek çok renkli bir şölen için tüm lezzetlerini sunma hazırlığına başlar. Çarşı-pazar daha bir renklenir. Lezzet tutkunlarını ise tatlı bir heyecan sarıp sarmalar. Güneşin ışığını yeryüzüne gönderme konusunda kış mevsimine göre fazlasıyla cömert olduğu bu günler, toprağın ısınmasıyla boy veren "taze güzelliklerin" de başlangıcıdır aynı zamanda. Meselâ kuşkonmaz; biz de çok fazla bilinmese de, "ecnebi" diyarların en makbul bahar lezzetleri arasında saymak zor değildir. Oralarda kuşkonmaz neredeyse bir kültür.
HAŞLAMASI, SALATASI, DONDURMASI
Özel haşlama tencerelerinden tutun, gümüşten, porselenden yapılan servis tabaklarına, maşalarına varıncaya dek pek çok mutfak gerecini bulabilmek mümkün. Gösterilen ilginin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak yemek sayısı da hayli fazla. Çorbası yapılıyor. Çeşitli soslarla tatlandırılan haşlanmış kuşkonmaz en gözde olanlar arasında. Etlerin yanına garnitür oluyor. Fırında enfes yemekleri yapılıyor. Makarnalara ayrı bir tat katarken, salatası sofraları şenlendiriyor. Hatta dondurması yapılıyor ki, bu konuda İtalyanlar hayli iddialı.
HER DAMAK TADINA AYRI ÇEŞİT
En makbul olanı beyaz kuşkonmaz. Yetiştirme esnasında, toprağın dışına çıkmasına izin verilmediği için güneş yüzü göremeyen kuşkonmaz beyaz kalıyor. Uçları mor renk olanların ise güneş görmesine çok az "müsaade ediliyor" ve hemen toplanıyor. Bu yüzden de yeşile dönüşemeden uçları mor kalıyor. Anlaşılacağı üzere fazlasıyla "güngörmüş" olanları da yemyeşil renklere sahip... Kendine has lezzetiyle hepsinin meraklısı bulunuyor.
YABANİSİNİ SEVİYORUZ
Bizde daha çok yabanî olanları tüketiliyor. Sarmaşık otu, dilfilcan, yılan kuyruğu, avronez, acı filiz sarmaşık, tilkişen, kedirgen verdiğimiz isimler. Batılılar ise bu hususta daha "sakin." "Asparagus" deyip geçiyorlar.
GEÇMİŞİ 2000 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Pırasa, sarımsak ve soğanı da içeren Lilly ailesinin mensubu olan kuşkonmaz, insanlığın en eski yiyecekleri arasında sayılıyor. Yaklaşık 2000 yıl önce Doğu Akdeniz'de tıbbî ve afrodizyak özellikleriyle tanınıyordu. Magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, demir, kalsiyum gibi mineraller açısından çok zengin. C, K, B6 ve A vitaminleri açısından da cömert sayılabilecek bir sebze... Toprağa yakın kısımlar bir hayli sert olduğu için daha yumuşak olan uç kısımların tüketilmesi uygun olanı. Ayıklama işleminin elle yapılması gerekiyor. Bıçak değdiğinde tadının acı olması işten bile değil. O yüzden bu noktayı bir kenara özenle not etmekte fayda var.
|
Kuşkonmaz |
|
çaylı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2018
Mesajlar: 34 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc134038
Gönderme Tarihi: 12.May.2018
767 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Mısırda ve Romada gösterişli sofraların en göz alıcı lezzetlerinin başında geliyordu kuşkonmaz. Antik Roma ve Yunanda özel olarak yetiştirilip ilaç niyetine de kullanılırken, Almanlar çok eski dönemlerden beri bildikleri bu sebzeyi baharın simgesi kabul ediyordu. XIV. Louis döneminde Avrupa'nın mutfak başkenti Paris tanıştı kuşkonmazla. Sonrasında Avrupa'nın diğer saraylarında da ünlenip kralların sofrasındaki şanıyla adeta efsane oldu.
Tarihin çok eski zamanlarında sadece Batı Asyada, bazı Avrupa ülkelerinde ve Kuzey Afrikanın birkaç bölgesinde bulunan kuşkonmaz, günümüzde dünyanın hemen her yerinde yetiştiriliyor, ihraç ediliyor ve sofralarda kendine özel bir yer buluyor. Almanyadan sonra en çok Çin, Meksika ve Peruda üretiliyor. İki bin yıldır şeflerin ve gurmelerin gönlünde özel bir yeri olan bu sebzenin üretimi Türkiyede de giderek artıyor.
Otsu olduğu için sert bir yapısı var gibi düşünülse de aslında kırılgan ve hassas bir bitki kuşkonmaz. Pırasa, sarımsak ve soğanın akraba olduğu Lily (Liliaceae) ailesinin bir ferdi. Daha çok yeşil olanını bilsek ve görsek de güneş almadığı ve klorofil oluşmadığı için toprağın altında yetişen türünün rengi beyaz.
A, B ve C vitaminleri ile folik asit açısından zengin olan, kalbimizi ve kemiklerimizi koruyan, kolesterolümüzün düşmesine yardım eden kuşkonmazın çok önemli bir faydası daha var: probiyotik bakterilerin gelişimini desteklemek.
Giderek daha fazla yetiştirilse de ülkemizdeki marketlerde ithal olan yeşil ve beyaz çeşitleri hâlâ yaygın. Mevsiminde pazarlarda tazesini bulmak bile mümkün. Taze kuşkonmazı tanımak, iyisini seçmek hiç de zor değil: sert, bükülmez, tek renk olmalı ve kırıldığı zaman iç kısmı parlak görünmeli.
Pazardan satın aldığınız taze kuşkonmaz fazla gelir ve bir kısmını saklamak isterseniz, nemli bir beze sarılı olarak buzdolabında üç gün kadar koruyabilirsiniz.
|
Kuşkonmaz Hakkında |
|
elmalı
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.10.2018
Mesajlar: 26 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc137724
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2018
771 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://carrefoursa.com
Latince adı asparagus olan kuşkonmaz, kök, tomurcuk ve gövdesi birlikte tüketilen nadir sebzelerden biri. Zambakgiller ailesinin bir üyesi olan kuşkonmaz, hem sebze hem de bir süs bitkisi olma özelliği taşır. Yunan mitolojisinde sağlık bitkisi olarak kabul edilen kuşkonmaz, adını yapraklarının kuş tüyü kadar hafif olmasından alır. Fransa, İtalya, Çin ve Amerikada yetiştirilen kuşkonmaz, ülkemizde Trakya çevresinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Et ve balık yemeklerinin yanında garnitür, salatalarda ve zeytinyağlılarda ana malzeme olarak yer alabilen kuşkonmazın besin değerleri oldukça zengindir.
Kuşkonmazın faydaları:
Tam bir bahar sebzesi olan kuşkonmaz, protein bakımından zengindir. Eğer az et tüketiyorsanız ya da vejetaryenseniz kuşkonmaz sizin için alternatif bir protein kaynağıdır. Bunun yanında kalori ve karbonhidrat değerleri düşük olan kuşkonmaz; diyet listelerinde tercih edilebilmektedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, folat, A, B kompleks, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşkonmazın faydaları şunlardır:
Cilde canlılık verir: Antioksidanlar hücre yenileyicidir. Antioksidan deposu kuşkonmaz, cilt üzerinde gençleştirici, yaşlanma izlerini yok edici etkiye sahiptir. Kuşkonmaz sayesinde canlı, ışıldayan bir cilde sahip olabilirsiniz.
Bağışıklığı güçlendirir: Hastalıklara karşı korunmanız için bağışıklığınızın güçlü olması gerekir. Bunun için de dengeli beslenmeli, bağışıklığı kuvvetlendirici besinler tüketmelisiniz. Kuşkonmaz sayesinde kış hastalıklarında, bahar alerjisinde, yorgunlukta bağışıklığınız güçlü kalır.
Doğal probiyotiktir: Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlayarak sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlayan yararlı bakterilerdir. Probiyotikler, mide ve bağırsak sorunlarını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşkonmaz da bir probiyotiktir ve bağırsaklarınız için faydalı bir sebzedir.
Kaliteli bir diyet lifidir: Lif değeri yüksek olan kuşkonmaz sindirim sistemine destek olur ve sindirimi kolaylaştırır. Bir porsiyon kuşkonmaz lif ve protein açısından zengin olduğu için aşırı yeme alışkanlığını engeller ve kilo kontrolü sağlar.
Kalp sağlığını korur: Kuşkonmaz kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kuşkonmaz sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için gerekli olan folik asiti içermektedir.
Kemik sağlığını destekler: Kuşkonmaz osteoporoz ve osteoartrit gibi kemik rahatsızlıklarının önlenmesinde, kemik sağlığının korunmasında etkilidir. Kuşkonmazdaki K vitamini sağlıklı kemik yapısının oluşmasında etkilidir.
Strese iyi gelir ve sakinleştirir.
Doğal bir idrar söktürücüdür. Yüksek oranda amino grup asit içerir. Böylece vücuttan aşırı tuzun ve suyun atılmasını destekler.
Kanı temizler.
Hazımsızlığın, şişkinliğin giderilmesine ve ödem atılmasına yardımcıdır.
İyi bir detoks besinidir.
Uyarı: Gut hastalığı ve böbrek rahatsızlığı olan kişiler, hamilelerin ve emzirenler kuşkonmazı seyrek ve dikkatli tüketmelidir.
Taze kuşkonmaz çiğ yenir mi?
Taze kuşkonmaz çiğ tüketebileceğiniz bir sebze değildir. Çünkü çiğ şekilde yenmesi alerjiye neden olabilmektedir. Bu nedenle buharda ya da haşlanarak pişirilmesi gerekir.
Kuşkonmaz nasıl haşlanır?
Kuşkonmazın kök kısımları daha sert, tomurcuk kısmı ise daha yumuşaktır. Sebzenin eşit şekilde pişirilebilmesi için tencereye kök kısmı aşağı bakacak şekilde dik yerleştirilmesi ve tomurcukların suyun dışında kalması gerekir. Kuşkonmazı haşlamak için çapı dar, ve derin bir tencere kullanabilirsiniz.
Kuşkonmaz nasıl saklanır?
Satın aldığınız taze kuşkonmazı birkaç gün içinde tüketecekseniz, kullanılacağı zamana kadar nemli tutmalısınız. Ayıklayıp yıkadığınız kuşkonmazları nemli olarak buzdolabı poşetine ya da cam saklama kabına koyarak buzdolabında en fazla 5 güne kadar saklayabilirsiniz. Eğer kuşkonmazı aynı gün kullanacaksanız, sapından biraz kesip su dolu bir bardağa dik olarak yerleştirin. Taze kuşkonmazı uzun süre muhafaza etmek için, ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kuşkonmaz nasıl yenir?
Farklı pişirme teknikleriyle sofranızda yer verebileceğiniz kuşkonmazı saplarından ve kabuklarından ayırdıktan sonra aşağıdaki yöntemlerle sunuma hazırlayabilirsiniz:
Haşlayarak ekşili salatalarda kullanabilirsiniz
Haşlanmış ya da buharda pişirilmiş kuşkonmazı balık, tavuk ve kırmızı et tabaklarında garnitür olarak tercih edebilirsiniz
Kuşkonmazı ızgara yapabilirsiniz
Domates sosu ile soteleyerek zeytinyağlı olarak pişirebilirsiniz
Tropikal meyve kumkuat ile hazırlayabileceğiniz Kavrulmuş Kuşkonmaz ve Kumkuat tarifi için blog yazımızı inceleyin.
Öneri: Kuşkonmazın dışındaki sert kabuğu soyarken ve kabuğu soyduktan sonra ortaya çıkan yumuşak kısmı parçalarken bıçak kullanmamalı, tüm bu işleri elinizle yapmalısınız.
|
|
Kuşkonmaz Tarifleri Diğer Konular
|
|