Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
Karalahana yaprağı (mancar)
Bulgur
Soğan
Nane
Yoğurt
Sarımsak
Tuz
Sıvı yağ
Salça
Bol miktarda soğan ince ince doğranır ve yağda kavrulur.
Salça ve bulgur eklenir. Hemen ardından nane ilave edilir.
Yüzüne çıkacak biçimde su katılır. Tuz da eklendikten sonra biraz diri kalacak şekilde pişirilir.
Lahana yaprakları sıcak su içerisinde bir miktar pişirilir ama ezilmeyecek canlı kalacak- şekilde haşlanır.
Lahananın orta yaprakları serilir. Yaprakların uç kısmından başlanarak yapraklar kök kısmına doğru sarılır. Böylelikle kök tarafı kenara getirilerek sarma tamamlanır. Kuyruklu Dolma, ismini buradan almıştır.
Sarmalar tencereye dizilir, haşlanması için yeteri miktarda su konulur ve az bir miktar yağ eklenir.
Lahananın kök ve dal kısımları tencerenin dibine konulur, üzerine de dolmalar yerleştirilerek pişirilir.
Servis esnasında tabağa karamelize edilmiş soğan kavurma yapılır.
Yanmadan kızartılan soğan ya tencerenin içine ya da servis tabağına eklenir.
Son olarak hazırlanan sarımsaklı yoğurt dolmanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.
|